Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Dôležité zistenie o ľuďoch, ktorí pijú kávu: Ak bez nej neviete začať deň, toto vás bude zaujímať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MELBOURNE - Štúdia zverejnená v časopise European Journal of Preventive Cardiology zrejme zneistí všetkých odporcov kávy, ktorí spochybňujú jej pitie a sú presvedčení o tom, že ide o nezdravý zlozvyk. Z jej výsledkov totiž vyplýva, že konzumenti tohto nápoja pravdepodobne prežijú všetkých ostatných.

Na základe analýzy takmer pol milióna záznamov z Biobanky Spojeného kráľovstva majú ľudia, ktorí pijú dve až tri šálky kávy denne, tendenciu žiť dlhšie. U tejto skupiny bol tiež zaznamenaný nižší výskyt kardiovaskulárnych ochorení v porovnaní s tými, ktorí tento nápoj nepijú. Ide o zaujímavú asociáciu, ktorú budú vedci ďalej skúmať. Zároveň je dôležité porovnať zistenia s predchádzajúcimi štúdiami, ktoré naznačili súvislosť medzi zmenšovaním mozgu a zvýšeným rizikom demencie a dennou konzumáciou šiestich alebo viacerých šálok kávy. 

Dôležité zistenie o ľuďoch,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

"V tejto rozsiahlej pozorovacej štúdii bola mletá, instantná a bezkofeínová káva spojená s ekvivalentným znížením výskytu kardiovaskulárnych chorôb a úmrtí na ne alebo na akúkoľvek inú príčinu," uviedol Peter Kistler z ústavu Baker Heart and Diabetes Institute v Austrálii. Výsledky podľa neho naznačujú, že nízky až mierny príjem mletej, instantnej a bezkofeínovej kávy by mohol byť považovaný za súčasť zdravého životného štýlu. 

Ideálne množstvo je dve až tri šálky denne

Britská Biobanka je rozsiahla databáza obsahujúca záznamy o genetike, zdraví a životnom štýle jednotlivcov. Pre tento výskum poskytla informácie za obdobie 12,5 roka o zdraví a stravovaní 449 563 osôb s mediánom veku 58 rokov. Účastníci boli rozdelení podľa ich dennej spotreby kávy a podľa toho, aký jej druh zvyčajne pijú. Viac ako 100 000 z nich uviedlo, že kávu vôbec nepili. V rámci analýzy zohľadnili autori štúdie vek, pohlavie, etnickú príslušnosť, obezitu, vysoký krvný tlak, cukrovku, obštrukčné spánkové apnoe, fajčenie, konzumáciu čaju a alkoholu. Toto bol zdroj informácií, z ktorého mohli Kistler a jeho kolegovia vypočítať rozdiely vo výsledkoch zdravia srdca a úmrtí z akejkoľvek príčiny pre všetkých konzumentov kávy v porovnaní s tými, ktorí ju nepili. Pitie instantnej, mletej a dokonca aj bezkofeínovej kávy bolo spojené s nižšou pravdepodobnosťou úmrtia. Tí, ktorí vypili dve alebo tri šálky denne, mali väčšiu šancu žiť dlhšie ako tí, ktorí nepili žiadnu. 

Dôležité zistenie o ľuďoch,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci môžu len hádať, čo môže byť príčinou tohto výsledku. Ak je to samotná káva, môže byť za to zodpovedná široká škála jej potenciálnych zlúčenín. "Kofeín je jej najznámejšou zložkou, ale obsahuje viac ako stovku biologicky aktívnych zložiek. Je pravdepodobné, že za pozitívne vzťahy pozorované medzi pitím kávy, kardiovaskulárnymi chorobami a prežitím boli zodpovedné zlúčeniny bez kofeínu," hovorí Kistler. Pri hlbšom pozorovaní experti zistili, že konzumácia kávy súvisí aj s rozvojom kardiovaskulárnych ochorení, pričom najnižšie riziko bolo pozorované u tých, ktorí konzumovali dve až tri šálky denne. Mierne odlišné zistenia sa týkali rizika arytmie alebo abnormálneho srdcového rytmu. Mletá a instantná káva, ale nie káva bez kofeínu, boli spojené s nižšou pravdepodobnosťou vzniku týchto ochorení. 

Opäť to teda vyzeralo tak, že len pár šálok kávy každý deň je tou správnou dávkou. Už mnohé predchádzajúce výskumy ukázali, že káva je komplexná látka, ktorá interaguje s telom mnohými zložitými spôsobmi a vedci sa ich stále snažia iba pochopiť. Skutočnosť, že táto štúdia zahŕňala také veľké množstvo ľudí a taký dlhý časový úsek, podporuje možnú súvislosť medzi pitím kávy a dlhovekosťou. Je však potrebné zvážiť aj určité obmedzenia pozorovanej vzorky. Záznamy databázy pochádzali najmä od belochov, čo skomplikovalo zovšeobecnenie zistení na etnicky rôznorodejšiu populáciu. Pitie kávy bolo tiež skôr záležitosťou, ktorú nahlasovali samotní účastníci a nebolo monitorované. Databáza zároveň nezohľadňuje zmeny v spotrebe alebo druhu kávy v priebehu skúmaného obdobia. Zatiaľ teda popíjajte tento nápoj bez výčitiek a pocitu viny, lebo pravdepodobne vám robí dobre. "Naše zistenia naznačujú, že ľudia by nemali byť odrádzaní od primeraného pitia kávy, môžu si ju vychutnať a podporiť zdravie srdca," uzavrel Kistler. 

Viac o téme: KávaDlhovekosťKardiovaskulárne ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu