Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Medvede napáda neznáma choroba: Experti varujú, keď robia TOTO, nepribližujte sa k nim!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SACRAMENTO - Čiernych medveďov v Kalifornii sa zmocňuje záhadná choroba mozgu, kvôli ktorej sa správajú priateľsky a nebojácne. S vývojom neurologického ochorenia sa ale spája aj dramatický úbytok hmotnosti, trasenie či neobvyklá chôdza. Ak sa choroba nebude liečiť, môže byť smrteľná, varujú experti.

Kalifornské ministerstvo pre ryby a divočinu (CDFW) zdokumentovalo niektoré z prvých prípadov záhadnej choroby čiernych medveďov už v roku 2014. Urobilo tak na základe upozornení na množstvo mladých medveďov v okolí jazera Tahoe so zjavnými neurologickými abnormalitami. Množstvo podobných prípadov bolo odvtedy zdokumentovaných v mnohých kalifornských okresoch. Nedávno sa tak stalo v okrese El Dorado. Pracovníci vtedy spozorovali jedno väčšie medvieďa, ktoré vôbec nevyzeralo byť v rozpakoch z prítomnosti ľudí, a to napriek tomu, že sa ho snažili zahnať tlieskaním a výkrikmi.

"Keď išli biológ a dozorca z divočiny CDFW vyšetrovať prípad, narazili na situáciu, ktorá sa stáva čoraz častejšou v povodí Tahoe. Zistili, že medveď je príliš mladý na to, aby sa staral sám o seba, ale vôbec mu nevadili ľudia v jeho okolí. Fyzicky a psychicky sa nezdal byť v poriadku, chodil čudne, ťažkopádne a nereagoval ako normálny medveď," uvádza sa vo vyhlásení CDFW. Šelmu zobrali na pozorovanie, kde veterinári odhalili, že je na svoj vek poddimenzovaná a má výrazne nižšiu hmotnosť. Po týždni boli nútení medveďa utratiť. 

Medvede napáda neznáma choroba:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Príčina neobvyklého ochorenia expertov mätie. Predbežné výsledky pitvy a CT vyšetrenia postihnutých jedincov naznačujú, že trpia encefalitídou, čiže zápalom mozgového tkaniva, ktorý je zvyčajne spôsobený infekčnými agens, ako je vírus, huby alebo baktérie. Miestni biológovia odhalili niekoľko zaujímavých indícií, konkrétne prítomnosť piatich nikdy predtým nevidených vírusov v medveďoch. Vedci z CDFW a Kalifornskej univerzity v Davise informovali o objave v časopise PLOS One. Podľa nich nové vírusy patrili do piatich rodov: Circoviridae, Parvoviridae, Anelloviridae, Polyomaviridae a Papillomaviridae. Je tiež pozoruhodné, že vírus bol zistený v medvedej pečeni, slezine a mozgovom tkanive.

Všetky príznaky choroby majú určité podobnosti s chronickými chorobami, ktoré sa vyskytujú v mnohých častiach USA u jeleňov či losov. Tiež známa ako "zombie choroba" spôsobuje mnohým druhom drastické chudnutie, ťažkopádnu chôdzu, slintanie či nedostatok koordinácie. Predpokladá sa, že toto neurologické ochorenie je spôsobené priónmi, nesprávne poskladaným proteínom, ktorý pôsobí ako infekčné agens. Odborníci upozorňujú verejnosť, aby si od každého čierneho medveďa udržiavala bezpečný odstup, najmä od tých, ktoré sa správajú podozrivo priateľsky. 

Viac o téme: MedveďKalifornia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu