Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci sú v šoku, KORONAVÍRUS objavili na úplne nečakanom mieste: Takto sa tam mohol dostať

Horné jazero (Lake Superior) Zobraziť galériu (3)
Horné jazero (Lake Superior) (Zdroj: Getty Images)

MINNESOTA - Tím vedcov z Univerzity v Minnesote našiel vo vode jazera stopy vírusu, ktorý spôsobuje COVID-19. Experti k tomuto šokujúcemu objavu dospeli ešte v polovici septembra. Zaujímavosťou je, že vzorky vody z jazera odoberajú už od začiatku júla 2020.

Skupina expertov vedená Richardom Melvinom, odborným asistentom na Katedre biomedicínskych vied na Lekárskej fakulte Univerzity v Minnesote, od 4. júla každý týždeň odoberá vzorky vody z rôznych pláží pri jazere Superior (Horné jazero). Robia tak v rámci partnerstva s organizáciou Minnesota Sea Grant, ktorá sa usiluje o zlepšenie pobrežného prostredia. K zaujímavému objavu ale dospeli až 11. septembra, kedy zistili, že vo vode sa nachádza vírus SARS-CoV-2. Ten stojí za ochorením COVID-19. Koncentrácia vírusu je v jazernej vode 10 000-krát nižšia než v odpadovej vode. "Bol som prekvapený a neprekvapený zároveň," uviedol Melvin.

Melvin počas kontroly vody
Zobraziť galériu (3)
Melvin počas kontroly vody  (Zdroj: SITA/AP/Alex Kormann/Star Tribune)

Spolu s kolegami testovali hypotézu, že návštevníci pláže vírus prenášajú zo svojho tela do vody, ktorá sa napokon potvrdila. Zdroj či zdroje vírusu nie sú v tejto chvíli známe. Výskumný tím však plánuje pokračovať v monitorovaní vody a tiež spolupracovať s miestnymi odborníkmi pre zdravie, aby sa pokúsili presne určiť zdroj vírusu vo vode. 

Odoberanie vzorky na testovanie
Zobraziť galériu (3)
Odoberanie vzorky na testovanie  (Zdroj: SITA/AP/Alex Kormann/Star Tribune)

Napriek tomu, že táto správa môže vyvolať verejnú paniku, odborníci tvrdia, že na to nie je dôvod. Richard Watkins, lekár pre infekčné choroby v Akrone v Ohiu, skonštatoval, že hoci sa SARS-CoV-2 môže vyskytnúť v odpadových vodách, nové poznatky naznačujú, že vírus sa skutočne prenáša aj cez vodu. "O víruse však stále toho veľa nevieme, takže v tejto chvíli nemožno definitívne vylúčiť nič," podotkol. Prítomnosť vírusu vo vode podľa profesora infekčných chorôb na Univerzite v Buffale Thomasa Russoa neznamená, že ide o častice infekcie. "Je vysoko nepravdepodobné, že SARS-CoV-2 dokáže prežiť vo vodnom útvare veľmi dlho," vyhlásil. Melvin si zas myslí, že prítomnosť vírusu v jazere len známkou toho, že v meste je vysoká úroveň infekcie. Russo dodal, že vírus sa v tak veľkej vodnej ploche zriedi. Jeho koncentrácia je teda zrejme taká slabá, že by nedokázala infikovať človeka. 

Takto presne sa KORONAVÍRUS šíri vzduchom: Päť základných faktov o nákaze

Vedci predpokladajú, že vírus sa do vody dostal prostredníctvom výkalov. Mnoho ľudí totiž do vody vylučuje fekálie. Taktiež existuje možnosť, že sa niekto po veľkej potrebe poriadne neutrel a hneď skočil do vody. V súvislosti s týmto objavom je veľmi pravdepodobné, že nový koronavírus sa nachádza aj v iných vodných útvaroch. 

Viac o téme: JazeroKoronavírusMinnesotaCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu