Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Vedci v nemom úžase, toto sa stalo len druhýkrát v histórii: Päť tropických cyklón naraz!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/Philip Klotzbach)

FLORIDA - Národné centrum pre hurikány (NHC) uviedlo, že zvyšok tohto roka sa ponesie v znamení veľmi aktívnej a značne nebezpečnej hurikánovej sezóny. Dôvodom je päť tropických cyklónov, ktoré sa nachádzajú nad Atlantikom súčasne. Takýto jav bol v tejto oblasti zaznamenaný iba druhýkrát v histórii.

NHC označilo túto sezónu hurikánov za mimoriadne aktívnu, pretože v oblasti Atlantického oceánu sa súčasne podarilo zmonitorovať až päť aktívnych tropických cyklón. Takýto jav bol naposledy zaznamenaný v roku 1971. Systém piatich cyklón zachytených súčasne tvoria hurikány Paulette a Sally, tropické búrky Teddy a Vicky a tropická depresia René. Paulette zasiahol v pondelok skoro ráno Bermudy, v dôsledku čoho na ostrove panuje búrkové počasie. "Zvlnenie, ktoré produkuje Paulette, ovplyvňuje časti Leewardových ostrovov, Veľkých Antíl, Bahám a USA a môže ohrozovať ľudské životy," varuje centrum. Očakáva sa, že hurikán zosilnie a naberie smer k otvorenému Atlantiku. Neskôr môže dosiahnuť hodnoty veľkého hurikánu s rýchlosťou vetra najmenej 178 km/h. Ak by sa tak stalo, bol by to zatiaľ druhý hurikán v tejto sezóne zaradený do tejto kategórie.

Tropická depresia Rene, ktorá minulý víkend dosahovala hodnoty tropickej búrky, bude pri pohybe cez stredný Atlantik slabnúť bez toho, aby zasiahla okolitú pevninu. Predpokladá sa, že sa rozptýli v priebehu nasledujúcich dní. Hurikán Sally momentálne mieri na severozápad cez Mexický záliv. V nízko položených oblastiach pozdĺž pobrežia už prebiehajú povinné evakuácie. NHC upozorňuje, aby ľudia žijúci pozdĺž pobrežia nesledovali iba predpokladané trasy hurikánu, ale aby počítali s životu nebezpečnými búrkami a prívalovými povodňami. 

FOTO Vedci v nemom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Gerald Herbert)

Okrem nárastu búrok sa na niektorých miestach vyskytnú aj extrémne množstvá zrážok. Od pobrežia Mexického zálivu cez Louisianu po pásmo Floridy pribudne pravdepodobne 120 - 250 milimetrov zrážok, niekde to môže byť až 600 milimetrov. Hrozia preto veľké riečne záplavy v mestách. Tropická búrka Vicky v najbližších dňoch poľaví na intenzite, no naopak Teddy, ktorý je teraz nad oblasťou stredného Atlantiku, zosilnie. Ak k tomu dôjde, bude ôsmym hurikánom tohtoročnej sezóny. Národné centrum pre hurikány predpokladá, že na konci týždňa sa práve Teddy, ktorý sa blíži k Bermudám, stane veľkým hurikánom (kategória tri alebo vyššia). 

Viac o téme: HurikánTropická búrkaAtlantik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu