Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Hrozivé zistenie vedcov: Za polovicu nákaz môžu tichí prenášači!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Joe Giddens)

WASHINGTON - Približne polovica ľudí trpiacich ochorením COVID-19 sa infikovala od niekoho, kto nemal príznaky. Uvádza to americká štúdia zverejnená v odbornom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Rozsah "tichého prenosu" vírusu jej autori odhadovali na základe existujúcich poznatkov o jeho šírení.

Televízia CNN vysvetľuje, že tzv. tichý prenos je súhrnné označenie pre prípady, kedy nákazu šíria presymptomatické alebo asymptomatické osoby. V prvom prípade ide o infikovaných ľudí, u ktorých sa nákaza prejaví až neskôr, asymptomatické sú zas také, kedy infikovaný človek za celý čas nepocíti žiadne príznaky. 

KORONAVÍRUS Muž (†51) trpko oľutoval, že išiel na párty: Kajal sa na Facebooku, na druhý deň zomrel

Tím vedcov pod vedením epidemiologičky z Univerzity v Yale Alison Galvaniovej vypočítal, že presymptomatický prenos stojí za zhruba 48 percentami všetkých nákaz v Spojených štátoch, zatiaľ čo asymptomatický má na svedomí len 3,4 až 6,6 percenta. Model vychádzal zo skorších modelov o šírení vírusu a iných štúdií, ktoré prenosu od ľudí bez príznakov pripisovali až 30 percent nákaz. Rozah skrytého postupu infekcie dokazujú najnovšie dáta britského štatistického úradu ONS. Tie naznačujú, že len malá časť ľudí pozitívne testovaných na koronavírus v deň odberu vzorky hlási symptómy COVIDU-19. ONS hovorí o 22 percentách, pričom ich prieskum skúmal 120 prípadov nákazy v Anglicku. 

KORONAVÍRUS Hrozivé zistenie vedcov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Autori americkej štúdie sa domnievajú, že ani okamžitá izolácia všetkých ľudí s príznakmi ochorenia COVID-19 nestačí na potlačenie epidémie. Úrady by vraj okrem toho museli identifikovať a dostať do karantény tiež viac než tretinu tichých prenášačov. Podľa Galvaniovej je na bezpečné rušenie plošných reštrikcií potrebné testovanie potenciálnych infikovaných v kombinácii s dôsledným mapovaním kontaktov chorých jedincov. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Tichý prenos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu