Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Novinári musia ísť po rozhovore s infikovaným Bolsonarom do samoizolácie

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro (Zdroj: SITA/AP/Eraldo Peres)

RIO DE JANEIRO - Brazílskym novinárom, ktorí robili rozhovor s nakazeným prezidentom Jairom Bolsonarom, nariadil ich zamestnávateľ samoizoláciu, kým nebudú mať negatívny test na koronavírus SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra Reuters.

Bolsonaro v utorok oznámil, že bol pozitívne testovaný na koronavírus. Urobil tak pred skupinou novinárov, ktorí boli v jeho tesnej blízkosti, teda bez dodržania odborníkmi odporúčanej minimálnej vzdialenosti jedného až dvoch metrov. Neskôr prezident od novinárov odstúpil a sňal si z tváre rúško - údajne chcel, aby fotografi a kameramani mohli nasnímať jeho tvár, aby bolo vidno, že sa má dobre.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Televízne stanice CNN Brasil, Record TV a štátom prevádzkovaná spoločnosť Brazil Communications Company (EBC) vo svojich vyhláseniach uviedli, že redaktorom následne dočasne nariadili samoizoláciu. Reportéri Record TV a EBC sa budú môcť vrátiť do práce až vtedy, keď budú mať negatívny test na koronavírus. CNN Brasil neuviedla, aké pokyny dala svojmu štábu.

Zväz novinárov pre federálny dištrikt, v ktorom sa nachádza aj hlavné mesto Brazília, vyzval médiá, aby pozastavili rozhovory a kontakty novinárov s Bolsonarom. Prezident už osobné vystúpenia zrušil, pokračovať bude v režime videokonferencií. Napriek vývoju epidemiologickej situácie v Brazílii sa Bolsonaro neustále snaží epidémiu bagatelizovať, keď ju označuje za banálnu chrípku. Je aj proti odporúčaniam epidemiológov týkajúcim sa fyzických kontaktov ľudí i reštrikciám vo výrobe a podnikaní, ktoré považuje za príliš škodlivé pre ekonomiku.

Novým koronavírusom sa v Brazílii doteraz infikovalo viac ako 1,6 milióna ľudí a vyše 66.000 ich zomrelo na respiračné ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom. Samotný Bolsonaro v stredu prostredníctvom sociálnej siete Twitter oznámil, že sa má "veľmi dobre" a má len mierne symptómy ochorenia, čo pripísal užívaniu antimalarického preparátu hydroxychlorochín - zatiaľ netestovanému na liečbu COVID-19.

Viac o téme: NovináriPandémiaInfekciaKoronavírusJair BolsonaroCOVID-19Samoizolácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu