Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Muž prehovoril o svojom predsmrtnom zážitku: Pohltilo ma nebeské svetlo, toto ma ale vrátilo späť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Muž zvaný Brom verí, že zažil predsmrtný zážitok. Keď bol mladší, vážne sa zranil pri plávaní. Lekári mu museli zaviesť tracheálnu trubicu, ktorá sa mu v jednom momente uvoľnila. Vtedy prestal dýchať a podľa jeho vlastných slov vstúpil do nebeskej ríše. V druhom svete zažil neopísateľnú eufóriu. O svojej skúsenosti porozprával Nadácii pre výskum posmrtných zážitkov.

Istý chlapík bol údajne v nebi po tom, ako sa nakrátko ocitol na "druhom brehu". Počas plávania utrpel zranenie a musel byť prevezený do nemocnice. Tam ho intubovali. Keď ho ale lekári posúvali na lôžku, trubica sa uvoľnila a Brom nemohol dýchať. V dôsledku toho sa podľa vlastných slov sa ocitol mimo vlastného tela a cítil eufóriu. "Úplne ma pohltilo nebeské svetlo, poháňalo ma vpred. Jasne som počul hlasný zvuk prúdiaceho vetra," spomína si. 

Muž prehovoril o svojom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Po nejakom čase si uvedomil, že sa jeho duša oddelila od tela. Inštinktívne sa snažil vrátiť späť do svojho tela, no nedarilo sa mu to. "Pokúšal som sa žmurknúť, otočiť hlavou či pokrčiť plecami, ale nepomáhalo to, nemalo to žiadny účinok." Mužovo vedomie bolo jasné a čisté, v hlave nemal takmer žiadne myšlienky. Zdalo sa mu, že sa všetko deje naraz, akoby čas nemal žiadny zmysel. Nakoniec sa lekárom podarilo pacientovi znova zaviesť trubicu, čo mu umožnilo konečne sa nadýchnuť. Vtedy sa Bromovi vrátil obraz izby a on vedel, že je späť. 

Muž prehovoril o svojom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Niektorí vedci tvrdia, že podobné zážitky sú normálnym fenoménom a nie predsmrtným zážitkom. "Ľudia opisujú pocit jasného, vrelého a príjemného svetla, ktoré ich priťahuje," skonštatoval profesor medicíny Sam Parnia. Ľudia mu často opisujú stretnutia so svojimi mŕtvymi blízkymi. Tvrdia, že sa nechceli vrátiť späť, pretože sa cítili dobre. Veľa ľudí vraj tiež zažilo oddelenie tela od duše. Parnia vysvetlil, že podobné zážitky sa dajú vedecky vysvetliť. Podľa jeho slov za všetko môže mozog, ktorý sa jednoducho prepne do núdzového režimu. 

Viac o téme: NeboPosmrtný život
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu