Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

MIMORIADNY ONLINE Ruský útok v Charkove trafil hypermarket, hlásia šesť obetí a 40 zranených

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: X/@felladvocate)

KYJEV/MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že jeho armáda dobyla ďalšiu obec v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 821

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 821 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:57 Najmenej 6 mŕtvych a 40 zranených pri ruskom útoku na hypermarket v Charkove. Od 22:30 miestneho času bolo pri ruskom útoku na hypermarket so stavebným materiálom v Charkove 25. mája zabitých najmenej šesť ľudí a 40 bolo zranených, informoval guvernér Oleh Syniehubov.

20:47 Počet zranených pri druhom ruskom útoku na centrum Charkova 25. mája, len niekoľko hodín po prvom smrtiacom útoku na hypermarket, stúpol na 14, informovali ukrajinskí predstavitelia.

20:46 Aktualizácia: Najmenej 4 mŕtvi a 38 zranených pri ruskom útoku na hypermarket v Charkove. Od 21.00 h miestneho času boli pri ruskom útoku na hypermarket so stavebným materiálom v Charkove zabití najmenej štyria ľudia a 38 osôb utrpelo zranenia, informovala Ukrajina.

20:45 Maďarsko brzdí legislatívu, ktorá by EÚ umožnila poslať miliardy dolárov zo zmrazených ruských aktív na pomoc Ukrajine, uviedol denník Financial Times.

17:13 Ukrajina vydala do Poľska muža, ktorý údajne organizoval nelegálne pašovanie migrantov z Ruska a Bieloruska cez Poľsko do Európskej únie. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra PAP, ktorá sa odvolala na spravodajský portál Politico.

16:48 Pri ruskom útoku na hypermarket so stavebným materiálom v Charkove zahynuli najmenej dvaja ľudia, informovali 25. mája miestne úrady. Polícia uviedla, že najmenej 24 ľudí bolo zranených. Podľa príspevku prezidenta Volodymyra Zelenského na sociálnych sieťach sa v čase útoku mohlo v hypermarkete nachádzať viac ako 200 ľudí.

16:47 Skupine 28 veliteľov ukrajinskej armády hrozí stíhanie za zlyhanie na začiatku nedávnej ofenzívy ruskej armády v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Podľa agentúry DPA o tom v sobotu informoval denník Ukrajinská pravda, ktorý sa odvolal na súdne spisy a ukrajinský štátny úrad pre vyšetrovanie (HBR), ktorý vo veci začal konať.

16:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po prvý raz poskytol rozhovor stredoázijským médiám, pričom s nimi hovoril po rusky. Stretnutie v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny sa uskutočnilo v budove jedného z vydavateľstiev zničených v dôsledku ostreľovania ruskou armádou, informovala v sobotu britská stanica BBC.

15:55 Masívny výbuch v Charkove na Ukrajine, ktorého výsledkom je obrovský stĺp čierneho dymu. Zatiaľ je známy jeden mŕtvy a najmenej štyria zranení.

15:53 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa čoraz viac obáva, že Rusko a Severná Kórea by mohli plánovať „októbrové prekvapenie“ s cieľom vyvolať zmätok a zvýšiť globálne napätie pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA, informovala 24. mája televízia NBC News s odvolaním sa na vysokých amerických predstaviteľov. „Nepochybujeme o tom, že Severná Kórea bude tento rok provokovať. Je len otázkou, nakoľko bude eskalovať,“ uviedol pre spravodajskú službu jeden z predstaviteľov amerických tajných služieb.

15:52 Ministri financií krajín G7 25. mája uviedli, že dosiahli „pokrok“ v otázke použitia zisku zo zmrazených ruských aktív na financovanie Ukrajiny, informovala agentúra AFP. „Dosahujeme pokrok v našich diskusiách o možných spôsoboch, ako využiť mimoriadne zisky pochádzajúce z imobilizovaných ruských štátnych aktív v prospech Ukrajiny, a to v súlade s medzinárodným právom a našimi právnymi systémami,“ uviedli ministri v návrhu záverečného vyhlásenia, s ktorým sa oboznámila agentúra AFP.

14:46 Ukrajinský štátny vyšetrovací úrad začal vyšetrovanie 125. brigády a jej podriadených jednotiek v súvislosti s nesprávnou organizáciou obrany v Charkovskej oblasti, informovala 25. mája Ukrajinská pravda s odvolaním sa na súdne dokumenty.

14:45 Straty Ruska počas ofenzívy v Charkovskej oblasti, ktorá sa začala začiatkom tohto mesiaca, sú osemkrát vyššie ako straty ukrajinských ozbrojených síl, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore zverejnenom 25. mája.

13:40 Ministri financií štátov združených v zoskupení G7 sa zaviazali k ďalším finančným a ekonomickým sankciám" proti Rusku za vojnu, ktorú rozpútalo proti Ukrajine. Uvádza sa to v návrhu spoločného vyhlásenia zverejneného na záver ministerskej schôdzky, ktorá sa konala v severotalianskom meste Stresa.

13:17 Ukrajinský štátny úrad pre vyšetrovanie začal vyšetrovanie 125. brigády a jej podriadených jednotiek v súvislosti s nesprávnou organizáciou obrany v Charkovskej oblasti, informovala 25. mája Ukrajinska pravda s odvolaním sa na súdne dokumenty podané skôr.

13:10 Rusko vypovedalo s Japonskom dohodu o spolupráci pri likvidácii jadrových zbraní. V rámci tohto dokumentu sa Moskva a Tokio dohodli na dôslednom znižovaní jadrového potenciálu oboch krajín a na práci na riešení environmentálnych problémov.

12:40 Ukrajinská armáda zrejme tento týždeň zasiahla významnú ruskú radarovú stanicu, ktorá je súčasťou systému varovania pred medzikontinentálnymi balistickými strelami. S odvolaním sa na analýzu Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) to dnes píše agentúra DPA. Podľa nej sa k úderu ruská armáda ani iné úrady zatiaľ nevyjadrili. Ruský senátor Dmitrij Rogozin to však označil za krok k tretej svetovej vojne.

12:32 Podpora Pekingu pre Moskvu je kľúčovým faktorom vo vojne Ruska proti Ukrajine. Uviedol to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v rozhovore pre nemecké noviny Welt Am Sonntag, informovala v sobotu agentúra DPA.

12:10 Rádio Liberty zverejnilo zábery. Snímky potvrdzujú, že v noci 24. mája došlo pri Alušte k útoku na vojenský objekt Pohraničnej stráže FSB. S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o ruské komunikačné centrum.

11:54 USA pošlú Ukrajine dodatočný balík pomoci v hodnote 275 miliónov dolárov. Nový balík obsahuje okrem iného muníciu do viacerých raketometov typu HIMARS, ako aj delostreleckú muníciu kalibru 155 a 105 milimetrov, informovalo americké ministerstvo zahraničia.

11:38 Ukrajinská armáda oznámila plány na protiútoky na zatlačenie ruských jednotiek, ktoré sa zmocnili územia v severovýchodnej oblasti Charkova.

11:10 Podľa ukrajinského generálneho štábu bolo na Ukrajine počas 27-mesačnej totálnej vojny zabitých alebo zranených viac ako pol milióna ruských vojakov. Napriek strašnému počtu obetí sa zdá, že Rusko stále priťahuje regrútov, ktorí sa túžia zaregistrovať.

10:56 Blinken navštívi Moldavsko a Českú republiku, aby prediskutoval podporu pre Ukrajinu - Reuters.

10:25 USA môžu zaútočiť na ruské pozície na Ukrajine, ak budú použité jadrové zbrane – Radosław Sikorski. "Američania povedali Rusom, že ak vybuchnete jadrovú bombu, aj keď to nikoho nezabije, zasiahneme všetky vaše ciele [pozície] na Ukrajine konvenčnými zbraňami, zničíme ich všetky."

10:05 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 25. máju, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:31 Domáca politika je určujúcou témou tohtoročných francúzskych volieb do Európskeho parlamentu. S ruskou inváziou na Ukrajinu sa do debaty neveľmi úspešne pokúsil vstúpiť prezident Emmanuel Macron a konflikt v Pásme Gazy zase presadzuje krajná ľavica, ktorá má nízke volebné preferencie. Francúzov ale viac zaujímajú ekonomické problémy, povedal politológ Christian Lequesne z prestížnej univerzity Sciences Po. Napríklad o klíme podľa neho hovorí máloktorá strana s výnimkou socialistov a zelených. Krajná pravica pretláča migráciu a hovorí o prezidentských voľbách v roku 2027.

9:19 Nemecko opäť vyzýva Scholza, aby Ukrajine umožnil zasiahnuť Rusko západnými zbraňami. Uviedol to nemecký „zelený“ politik Anton Hofreiter. Podľa jeho názoru by Ukrajine malo byť umožnené udrieť na územie Ruska západnými zbraňami, keďže ide o sebaobranu. "Hovoríme o ochrane ukrajinského obyvateľstva. Preto by sme Ukrajine nemali brániť použiť dodané zbrane na odrazenie ruských stíhačiek v ruskom vzdušnom priestore," povedal politik.

8:32 "Toto je agresívna vojna Ruska proti Ukrajine. Ukrajina má právo brániť sa. A to zahŕňa aj útoky na ciele v Rusku," povedal šéf NATO.

8:16 „Pomoc z predchádzajúcich balíkov sa už dostala do prvej línie a túto novú pomoc doručíme čo najrýchlejšie, aby ju ukrajinská armáda mohla použiť na obranu svojho územia a ochranu ukrajinského ľudu,“ povedal Blinken.

6:45 Ukrajinské úrady nariadili evakuáciu 123 detí z 36 osád v severovýchodnej Charkovskej oblasti, oznámilo ministerstvo pre reintegráciu.

6:20 Ruské sily spustili raketové útoky na Charkovskú oblasť v noci na 25. mája, pričom poškodili vzdelávaciu inštitúciu, informovali regionálne úrady.

6:15 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) informovala o podozrení v neprítomnosti predsedníčku Rady federácie Ruska Valentinu Matvijenkovú, ktorá schválila začiatok rozsiahlej invázie na Ukrajinu.

6:00 Ruské sily zaútočili 24. mája na 12 pohraničných oblastí a osád Sumskej oblasti, pričom 31-krát vystrelili a spôsobili najmenej 204 výbuchov, informovala vojenská správa Sumskej oblasti.

Rusko podľa ukrajinskej armády prišlo od začiatku vojny o viac ako 500-tisíc mužov

Ruská armáda od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022 prišla o 500.000 mužov. Dnes ráno to uviedol ukrajinský generálny štáb. Údaj však nemožno nezávisle overiť a Moskva o svojich stratách neinformuje. Ukrajinský údaj navyše nerozlišuje medzi mŕtvymi, zranenými či nezvestnými vojakmi nepriateľskej strany. Podľa odhadu ukrajinskej armády, o ktorom informujú ukrajinské médiá, sa za posledný deň ruskej straty zvýšili o zhruba 1000 mužov na 500.080 vojakov. Podľa ukrajinského generálneho štábu ruská armáda zaznamenala tiež rozsiahle škody na technike.

Moskva údaje o svojich stratách nezverejňuje a neexistuje ani žiadny tretí zdroj, ktorý by dokázal presne a nezávisle opísať straty ruskej armády. Vo februári stanica BBC uviedla, že na základe otvorených zdrojov zistila, že pri bojoch na Ukrajine zomrelo na 45.000 ruských vojakov. Americký list The New York Times na začiatku roka informoval o odhade Pentagonu, podľa ktorého straty ruskej armády dosiahli na 300.000 mužov. Z nich 60.000 podľa tejto informácie zomrelo. Spojené štáty podporujú vo vojne Ukrajinu.

O svojich stratách podrobne neinformuje ani Ukrajina. Vo februári ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že vo vojne padlo na 31.000 ukrajinských vojakov. Počet zranených ale nechcel uviesť, aby neposkytol Rusku výhodu. V posledných mesiacoch sa však ukrajinská armáda nachádzala pod ruským tlakom a Ukrajina prijala opatrenia, ktoré sprísnili podmienky mobilizácie.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu