Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

V Nemecku nebudeme tolerovať akékoľvek politické násilie, odkazuje Scholz

Olaf Scholz
Olaf Scholz (Zdroj: TASR/AP/Omar Havana)

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľu odsúdil útoky na politikov. Varoval, že v krajine nebude tolerované akékoľvek politické násilie, informujeme podľa správy agentúry DPA.

Počet útokov na politikov parlamentných strán v Nemecku sa od roku 2019 zdvojnásobil, vyplýva z údajov nemeckej vlády zverejnených ešte v januári. Podľa nemeckej ministerky vnútra Nancy Faeserovej sú za tento nárast čiastočne zodpovední aj extrémisti a populisti svojimi nenávistnými prejavmi. "Či už ide o násilie namierené proti ľavicovým, stredovým alebo pravicovým demokratickým politikom, je vždy neprijateľné a nebudeme ho tolerovať," uviedol Scholz v prejave na hospodárskom fóre v meste Bad Saarow.

Odkaz na nedávne prípady politického násilia

Spolkový kancelár tak odkazoval na nedávne prípady politického násilia vrátane piatkového útoku v nemeckom meste Mannheim na zhromaždenie protiislamskej pravicovej občianskej skupiny Pax Europa. Muž s nožom tam zranil šesť ľudí vrátane policajta, ktorý na následky zranení v nedeľu zomrel, informovali úrady.

Útok na politika

Scholz vo svojom prejave varoval aj ďalších prípadných páchateľov takejto formy násilia. "Nepodceňujte nás. Sme demokratická krajina. Zakročíme proti vám so všetkými možnosťami v súlade so zákonom," zdôraznil. Upozornil tiež na incident zo soboty v meste Aalen na juhu Nemecka, kde istý muž fyzicky napadol poslanca za Kresťanskodemokratickú úniu (CDU) Rudericha Kiesewettera počas predvolebného podujatia a z miesta ušiel. Politik utrpel ľahké zranenia.

Viac o téme: NemeckoOlaf ScholzNásilie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu