Štvrtok13. jún 2024, meniny má Anton, zajtra Vasil

Izrael bojuje o svoje prežitie: Už začala prúdiť humanitárna pomoc do Gazy

Humanitárne mólo, ktoré postavila americká armáda v Pásme Gazy
Humanitárne mólo, ktoré postavila americká armáda v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/AP/U.S. Central Command )

WASHINGTON - Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi schválila vo štvrtok návrh zákona, ktorý má umožniť dodávku munície pre izraelskú armádu zablokovanú prezidentom Joeom Bidenom. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Dokument vyzýva Bidenovu administratívu, aby urýchlene uskutočnila všetky transfery zbraní do Izraela, ktoré už schválil Kongres. Okrem 208 republikánov zaň hlasovalo aj 16 demokratov. Návrh však pravdepodobne neuspeje v Senáte, kde majú tesnú väčšinu demokrati. Biden predtým povedal, že ak Kongres zákon schváli, bude ho vetovať.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

USA začiatkom mája pozastavili jednu dodávku munície do Izraela, pozostávajúcu z 1800 viacúčelových bômb s hmotnosťou 907 kilogramov a 1700 bômb s hmotnosťou 226 kilogramov. Dôvodom boli obavy Washingtonu z následkov plánovanej invázie do mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy. Zásielka je súčasťou balíka pre Izrael, ktorý bol schválený pred niekoľkými rokmi.

Majú svoje obavy

„K možnej rozsiahlejšej vojenskej operácii v Rafahu sme sa vyjadrili veľmi jasne. Máme svoje obavy,“ zopakovala Bidenova hovorkyňa Karine Jean-Pierre. Líder republikánov v Snemovni reprezentantov Mike Johnson obvinil Bidena, že sa obrátil k Izraelu chrbtom. „Prezident a jeho administratíva musia okamžite zmeniť kurz a postaviť sa na stranu Izraela a proti terorizmu a zverstvám Iránu a jeho spojencov,“ uviedol Johnson vo vyhlásení.

Biden podľa neho „nepodnikol žiadne rozhodné kroky, keď Irán plánoval zaútočiť na Izrael, a teraz, keď Izrael bojuje o svoje prežitie, zadržiava zbrane a vyhráža sa vetovaním legislatívy, ktorá by dala Izraelčanom to, čo potrebujú na adekvátnu obranu“.

USA oznámili, že cez provizórne mólo začala prúdiť humanitárna pomoc do Gazy

Americká armáda oznámila, že v piatok začala do Pásma Gazy prúdiť humanitárna pomoc cez provizórne mólo. Cieľom je zvýšiť objem pomoci pre toto vojnou sužované palestínske územie, píše agentúra AFP.

"Dnes približne o 9.00 h miestneho času (8.00 h SELČ) sa nákladné vozidlá nesúce humanitárnu pomoc začali presúvať na pevninu cez provizórne mólo v Gaze," uviedlo Centrálne velenie ozbrojených síl USA (CENTCOM). Dodalo, že na breh sa nepresunuli žiadni americkí vojaci.

Mólo postavila americká armáda. Výstavba trvala niekoľko týždňov a dokončili ho vo štvrtok ráno. Má slúžiť ako centrum pre dodávky pomoci. Pásmo Gazy totiž nemá žiadny prístav vhodný na kotvenie a vykládku väčších nákladných lodí. Podľa predpokladov amerického Pentagónu sa cez plávajúce mólo do Gazy za deň prepraví spočiatku približne 90 nákladných áut. V neskoršej fáze sa očakáva až 150 kamiónov denne.

Kanada uvalila sankcie na štyroch "extrémistických" židovských osadníkov

Kanada vo štvrtok uvalila sankcie na štyroch Izraelčanov, ktorí sú obvinení z násilia voči Palestínčanom na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Pripojila sa tak ku krajinám ako USA a Británia, ktoré sa takýmto spôsobom snažia odradiť židovských osadníkov od páchania násilností, uviedla agentúra Reuters.

Ide o prvé sankcie zo strany Kanady voči "extrémistickým židovským osadníkom", informovalo tamojšie ministerstvo zahraničných vecí. Opatrenia sú zamerané voči jednotlivcom obvineným z priameho alebo nepriameho zapojenia sa do násilných činov voči palestínskym civilistom alebo ich majetku na Západnom brehu Jordánu.

Násilie v Predjordánsku sa stupňovalo už pred vojnou v Pásme Gazy, ktorú rozpútal bezprecedentný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. Situácia však odvtedy ešte viac eskalovala —  izraelská armáda začala podnikať intenzívnejšie razie, násilnejší sú aj osadníci a častejšie sa vyskytujú útoky zo strany Palestínčanov.

EÚ poslala cez cyperský námorný koridor ďalšiu potravinovú pomoc

Európska únia v piatok odoslala novú dodávku humanitárnej pomoci cez Cyprus do Pásma Gazy. Pomoc EÚ využíva námorný koridor a Američanmi novovybudované mólo, ktoré umožňuje príjem humanitárnych zásob Únie, informuje bruselský spravodajca.

Európska komisia spresnila, že prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany posiela Rumunsko Palestínčanom, ktorí sa ocitli v potravinovej núdzi, viac ako 88.000 konzerv potravín. Náklady na dopravu tejto dodávky hradí eurokomisia. Na Cypre zriadili logistické centrum EÚ, ktoré má pomôcť zvládnuť ďalší tok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Hlavná koordinátorka OSN pre humanitárnu pomoc a obnovu pre Pásmo Gazy Sigrid Kaagová 28. marca požiadala o pomoc pre Palestínčanov v tejto oblasti prostredníctvom aktivácie mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany a aj s využitím cyperského námorného koridoru.

Komisia pripomenula, že Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) zostáva v úzkom kontakte s členskými štátmi a humanitárnymi partnermi Únie s cieľom mobilizovať ďalšie dodávky pomoci cez námorný koridor s cieľom zvýšiť pomoc poskytovanú Palestínčanom. Piatková zásielka pomoci po mori dopĺňa viac ako 2000 ton tovaru, ktorý už prepravili lietadlami v rámci humanitárneho leteckého mosta EÚ. Únia od začiatku roka vyčlenila na humanitárnu pomoc pre Palestínčanov v núdzi celkovo 193 miliónov eur.

Dohodnutý námorný koridor dopĺňa už existujúce pozemné trasy do Pásma Gazy a hraničné prechody Kerem Šalom a Rafah, nemá ich však nahradiť. EÚ opätovne vyzvala Izrael, aby zabezpečil trvalý prístup humanitárnej pomoci prostredníctvom nových dopravných trás, napríklad aj cez hraničný prechod Erez alebo prostredníctvom prístavu Ašdod.

Viac o téme: NávrhDodávkaMuníciaUSAIzraelGazaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu