Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Kým bude pri moci Lukašenko, arménsky činiteľ do Bieloruska nepôjde

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko Zobraziť galériu (2)
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/AP/Maxim Guchek/BelTA)

JEREVAN - Arménsky premiér Nikol Pašinjan vyhlásil, že žiaden z predstaviteľov jeho krajiny nenavštívi Bielorusko, kým bude pri moci tamojší líder Alexandr Lukašenko, uviedla vo štvrtok ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti. Informuje o tom agentúra Reuters.

Pašinjan v stredu povedal, že Arménsko vystúpi z Ruskom vedenej vojenskej aliancie Organizácia Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB) po tom, čo jej členov vrátane Bieloruska obvinil, že spolu s Azerbajdžanom plánovali proti jeho krajine vojnu. Arménsky premiér ďalej uviedol, že je ochotný zvážiť svoj postoj o odchode zo spomínanej aliancie v prípade, ak sa Bielorusko Arménsku ospravedlní alebo zo zoskupenia samo vystúpi, cituje Reuters.

archívne video

Putin a Lukašenko pozorujú priebeh obranného cvičenia z Kremľa (Zdroj: Profimedia.sk)

Arménsko už vo februári pozastavilo svoje členstvo v OZKB, čo premiér odôvodnil tým, že aliancia Arménsko sklamala. V marci Pašinjan uviedol, že jeho krajina opustí OZKB, ak sa bezpečnostný blok nezaviaže, že bude uspokojivo podporovať bezpečnosť Arménska.

Vzťahy medzi Arménskom a Ruskom

Vzťahy medzi Arménskom a Ruskom sa zhoršili vlani v septembri, keď ruské mierové jednotky nezasiahli pri bleskovej ofenzíve Azerbajdžanu proti etnickým Arménom v Náhornom Karabachu. Baku po nej získalo kontrolu nad touto dovtedy Arménmi obývanou enklávou na svojom území, čo spôsobilo masový odchod arménskeho obyvateľstva.

Arménsky premiér Nikol Pašinja
Zobraziť galériu (2)
Arménsky premiér Nikol Pašinja  (Zdroj: TASR/Tigran Mehrabyan, Armenian Prime Minister Press Service/PAN Photo via AP)

Pašinjan odvtedy niekoľkokrát vyjadril rozčarovanie nad OZKB a Ruskom. Domnieval sa, že Arménsko sa už nemôže spoliehať na ruské bezpečnostné záruky. Taktiež obvinil najmenej dvoch nemenovaných členov vojenskej aliancie zo zjavného spolčenia s Azerbajdžanom v súvislosti so 44-dňovou vojnou medzi Azerbajdžanom a Arménskom v roku 2020. Niektorých ruských zamestnancov umiestnených v Arménsku požiadal, aby opustili krajinu.

Viac o téme: Návšteva BieloruskoArménskoAlexandr LukašenkoNikol Pašinjan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu