Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Vlna extrémnych horúčav zasiahne celú Európu: Pripravte sa, najhoršie to bude na týchto miestach! Padne rekord?!

Na Slovensko pomaly postupuje mimoriadne extrémna vlna horúčav Zobraziť galériu (2)
Na Slovensko pomaly postupuje mimoriadne extrémna vlna horúčav (Zdroj: imeteo.sk/TVN24, gettyimages)

BRATISLAVA – Hoci vonkajšie teploty v týchto dňoch leto ani zďaleka nepripomínajú, meteorológovia avizovali, že už v najbližších dňoch bude situácia úplne iná. Z Afriky mieria na naše územie poriadne horúčavy. Dokonca by mohli padať aj teplotné rekordy.

Podľa aktuálnych predpovedí extrémne horúčavy dorazia postupne. Prvá vlna vysokých teplôt zasiahla dovolenkové destinácie ako je Grécko a Turecko, no neskôr sa presunie aj k našim južným susedom, k Maďarsku, kde teploty môžu dosiahnuť až +38 stupňov Celzia, informuje imeteo.sk.

Letecká aplikácia na elimináciu komárov dronom je efektívna najmä v prípadoch, keď je terén nedostupný (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Už začiatkom budúceho týždňa teploty na Slovensku vystúpia nad +30 stupňov Celzia a tak chladný studený front vystrieda poriadne leto. Na postupné oteplenie sa podľa odborníkov ale môžeme pripraviť už na záver tohto týždňa.  

Na Európu sa rúti mimoriadna vlna horúčav, v Maďarsku zrejme pokoria aj rekord
Zobraziť galériu (2)
Na Európu sa rúti mimoriadna vlna horúčav, v Maďarsku zrejme pokoria aj rekord  (Zdroj: imeteo.sk/TVN24)

Rekordné teploty v týchto dňoch zaznamenali aj v Grécku, kde dnes a zajtra očakávajú napriek začiatku turistickej sezóny rekordných +43 stupňov Celzia. Postupne sa táto vlna horúčav bude presúvať cez celý náš kontinent a teploty, ktoré sa aktuálne nachádzajú pod dlhodobým priemerom vyskočia prudko nahor.

Zaujímavosťou pri prvej vlne horúceho počasia je fakt, že rekordné teploty budú zrejme aj u našich susedov v Maďarsku. Práve tu očakávajú meteorológovia teploty až do +38 stupňov Celzia a nie je vylúčené, že vonkajšie teploty pokoria aj rekord v histórii meraní.

Viac o téme: HorúčavyMeteorológoviaSlovenskoMaďarskoRekordné teploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu