Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MIMORIADNY ONLINE Vojna v Pásme Gazy bude pokračovať s medzinárodnou podporou i bez nej, tvrdí izraelský minister zahraničných vecí

Palestínčania zachraňujú svoje veci zničené po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu. Zobraziť galériu (3)
Palestínčania zachraňujú svoje veci zničené po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu. (Zdroj: TASR/AP Photo/Hatem Ali)

NEW YORK/PÁSMO GAZY - Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) prijalo v utorok drvivou väčšinou rezolúciu žiadajúcu okamžité humanitárne prímerie v Pásme Gazy, kde pokračuje vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Informujú o tom správy z agentúr AP a AFP.

Naživo z Gazy

Video: Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:12 Spojené štáty spolu so Spojeným kráľovstvom uvalil v stredu nový súbor sankcií na predstaviteľov palestínskeho militantného hnutia Hamas a jeho spojencov. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

20:30 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes uviedol, že Izrael neupustí od svojho cieľa zlikvidovať palestínske hnutie Hamas, a mieni tak urobiť napriek medzinárodnému tlaku. Premiér to povedal pri návšteve väznice v južnom Izraeli, v ktorej armáda vypočúva príslušníkov Hamasu zadržaných v Pásme Gazy. Informoval o tom spravodajský web The Times of Israel (ToI)

17:54 Šéf Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippe Lazzarini v stredu vyhlásil, že ľuďom v Pásme Gazy dochádza čas aj možnosti. Vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v tejto palestínskej enkláve pritom stále pokračuje. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

17:04 Vojna v Pásme Gazy, ktorú Izrael vedie proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas, bude pokračovať "s medzinárodnou podporou, či bez nej", uviedol v stredu izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen. TASR informuje podľa agentúry AFP.

16:43 Zahraniční novinári kritizujú zákaz vstupu do Pásma Gazy, ktorý podľa nich uplatňuje izraelská vláda. Napísal to dnes denník The Guardian. Zahraničné médiá sa tak musia spoľahnúť na palestínskych spolupracovníkov a zdroje pri informovaní o dianí na území, na ktorom Izrael bojuje s radikálnym hnutím Hamas. Izraelská vláda pritom tvrdí, že o tom, kto vstúpi do Pásma Gazy, rozhoduje Egypt. Na egyptskej hranici sa nachádza jediný teraz otvorený priechod do Pásma Gazy - Rafáh.

15:15 Izraelské letecké a pozemné údery v Pásme Gazy si vyžiadali už najmenej 18.608 obetí a vyše 50.590 zranených, informovali dnes podľa agentúry AFP úrady v Gaze spravované palestínskym hnutím Hamas. Asi 70 percent z obetí boli ženy, deti a maloletí. Izraelská operácia je odvetou za útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra, pri ktorom palestínski ozbrojenci zabili na 1200 ľudí a na 240 ďalších uniesli do Gazy.

14:10 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu vyzval generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na zorganizovanie medzinárodnej konferencie, ktorej cieľom bude nájsť trvalé riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

12:48 Ministerstvo zdravotníctva riadené palestínskym hnutím Hamas v stredu oznámilo, že vyčerpalo zásoby detských vakcín a varovalo pred "katastrofálnymi zdravotnými následkami". Informuje o tom správa z agentúry AFP.

12:30 Stovky ľudí, vrátane príbuzných osôb unesených 7. októbra palestínskym hnutím Hamas do Pásma Gazy, dnes v Jeruzaleme vytvorili ľudskú reťaz medzi úradom premiéra a parlamentom, informoval server The Times of Israel (ToI). Ide o ďalšiu akciu, ktorou chcú Izraelčania prinútiť vládu, aby robila viac pre prepustenie rukojemníkov z Gazy. Medzi stovkou osôb doteraz zadržiavaných palestínskymi ozbrojencami je aj niekoľko Američanov, s ich príbuznými by sa mal dnes podľa denníka The New York Times prvýkrát stretnúť americký prezident Joe Biden.

11:34 Palestínsky Červený polmesiac začal s finančným prispením katarskej vlády vytvárať 50-lôžkovú poľnú nemocnicu v meste Rafah v Pásme Gazy. Uviedol to v noci na stredu katarský Červený polmesiac. Informuje o tom z agentúry DPA.

11:25 Šéf úradu OSN pre palestínskych utečencov UNRWA Philippe Lazzarini, ktorý sa tento týždeň vrátil do Pásma Gazy, označil tamojšiu humanitárnu situáciu za "peklo na zemi" a vyzval na výrazné zvýšenie dodávok potravín, vody i zdravotníckeho materiálu. Situáciu podľa expertov citovaných televíziou Al-Džazíra nezlepší ani utorkové spustenie izraelských kontrol kamiónov s pomocou na druhom priechode. Aj tieto autá totiž musia prejsť cez jediný otvorený prechod Rafáh, ktorý leží na juhu Pásma Gazy, teda v oblasti, kde sa tiesní vyše milióna Palestínčanov a kde pokračujú boje vrátane izraelského bombardovania.

9:58 Dve rakety vypálené z územia Jemenu ovládaného húsijskými povstalcami minuli komerčný ropný tanker plaviaci sa prielivom Báb al-Mandab. V stredu to vyhlásil nemenovaný americký zdroj, informuje o tom správa z agentúry AP. Americká vojenská loď počas incidentu tiež zostrelila zrejme húsijský dron letiaci smerom k nej. Žiadne zranenia nehlásili, uviedol zdroj.

8:06 Kanadský premiér Justin Trudeau povedal v utorok svojmu izraelskému kolegovi Benjaminovi Netanjahuovi, že podporuje ďalšie "humanitárne prestávky a medzinárodné úsilie o udržateľné prímerie" v Pásme Gazy. Uviedla to kancelária kanadského premiéra, Informuje o tom správa z agentúry DPA.

7:57 Izraelské ozbrojené sily (IDF) začali skúšobne vpúšťať morskú vodu do niektorých tunelov hnutia Hamas pod Pásmom Gazy. Cieľom je preveriť účinnosť tejto metódy pri ich ničení. Informujú o tom správy z agentúry DPA a stanice CNN.

7:54 Izrael oznámil, že pri bojoch v Gaze zomrelo ďalších osem jeho vojakov, medzi nimi je aj plukovník. Bilancia padlých v pozemnej operácii proti hnutiu Hamas tým vzrástla na 113, informoval dnes server Times of Israel.

7:22 Štyri nové korvety triedy Sa'ar 6 po prvý raz vyplávali do Červeného mora, čím sa pripojili k operačným aktivitám izraelského námorníctva. S pokročilými bojovými systémami a najmodernejším izraelským systémom sú skvelým doplnkom našich námorných síl, ktoré naďalej neutralizujú námorné kapacity Hamasu.

Spolu 153 krajín hlasovalo v otázke rezolúcie humanitárneho prímeria

Na prijatie rezolúcie bola potrebná dvojtretinová väčšina. Hlasovalo za ňu 153 krajín, desať členov svetovej organizácie bolo proti vrátane USA a Izraela a 23 sa zdržali hlasovania. Pre porovnanie, za rezolúciu z 27. októbra, ktorá vyzývala na "humanitárne prímerie vedúce k zastaveniu nepriateľských akcií", sa vyslovilo 120 krajín, 14 bolo proti a 45 sa zdržalo hlasovania.

Rezolúcia vyjadruje "veľké znepokojenie nad katastrofálnou humanitárnou situáciou v Pásme Gazy a utrpením palestínskeho civilného obyvateľstva" a uvádza, že Palestínčania a Izraelčania musia byť chránení v súlade s medzinárodným humanitárnym právom. Žiada tiež "okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov, ako aj zabezpečenie humanitárneho prístupu" do Gazy.

Valné zhromaždenie OSN zasadlo v utorok v New Yorku na žiadosť arabských a moslimských štátov. O rezolúcii navrhujúcej okamžité prímerie hlasovala minulý piatok aj Bezpečnostná rada OSN. Spojené štáty, ktoré v konflikte v Pásme Gazy podporujú Izrael, však tento návrh vetovali.

Hamas rezolúciu požadujúcu humanitárne prímerie privítal

Vedenie radikálneho palestínskeho hnutia Hamas privítalo rezolúciu požadujúcu humanitárne prímerie v Pásme Gazy, ktoré v utorok večer schválilo prevažnou väčšinou na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Informovala o tom agentúra Reuters.

Člen vedenia Hamasu Izzat Rišk dnes na telegrame vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby tlačilo na Izrael, aby rezolúciu dodržiaval. Rezolúcia Valného zhromaždenia OSN nie je právne záväzná. Izrael musí podľa Riška "ukončiť svoju agresiu, genocídu a etnické čistky" voči Palestínčanom.

Bojovníci Hamasu 7. októbra pri bezprecedentnom vpáde na juhu Izraela pozabíjali na 1 200 ľudí, väčšinou civilistov v pohraničných obciach, a vyše 240 uniesli. Izrael odvtedy husto zaľudnené Pásmo Gazy silno bombarduje a vedie tam pozemnú inváziu s cieľom Hamas úplne zničiť.

Proti rezolúcii bolo desať štátov

Valné zhromaždenie OSN v utorok schválilo rezolúciu, ktorá vyzýva tiež na okamžité a nepodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov a ochranu civilného obyvateľstva, 153 hlasov, 23 krajín sa zdržalo. Proti bolo desať štátov: Česká republika, Izrael, Spojené štáty, Rakúsko, Guatemala, Libéria, Mikronézia, Nauru, Papua-Nová Guinea a Paraguaj. České ministerstvo zahraničia v utorok neskoro večer uviedlo, že požadovalo, aby text rezolúcie zahŕňal odsúdenie útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra a jasnejší jazyk na okamžité prepustenie rukojemníkov.

Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan už skôr označil text rezolúcie za pokrytecký. Prímerie by podľa neho len viedlo k posilneniu palestínskeho hnutia Hamas. Palestínsky veľvyslanec pri OSN Rijád Mansúr po hlasovaní povedal, že dnešok je "historickým dňom".

Odsúdenie "hanebných teroristických útokov" 7. októbra, pri ktorých podľa izraelských úradov zomrelo najmenej 1200 ľudí chcelo do textu presadiť Spojené štáty, zatiaľ čo Rakúsko vo svojom pozmeňujúcom a doplňujúcom návrhu požadovalo, aby rezolúcia zahŕňala, že rukojemníkov unieslo hnutie Hamas a ďalšie organizácie.

Viac o téme: RezolúciaOSNIzraelHamasPásmo GazyHumanitárne prímerieVojna v Izraeli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu