Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čína a Nauru oficiálne obnovili vzájomné diplomatické vzťahy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PEKING - Čínska ľudová republika a a Nauru v stredu oficiálne obnovili diplomatické vzťahy.

 Malý juhotichomorský štát minulý týždeň v pondelok nečakane oznámil, že už neuznáva Taiwan "ako samostatnú krajinu", ale "ako neodňateľnú súčasť územia Číny". Nauru niečo podobné urobilo už v minulosti: po 22 rokoch diplomatických vzťahov s Taiwanom v júli 2002 uznalo kontinentálnu Čínu, v máji 2005 sa však vrátilo k Taiwanu.Najnovšie rozhodnutie je považované za veľký úspech Pekingu - Nauru bolo totiž jednou z mála krajín, ktoré oficiálne diplomaticky uznávali Taiwan.

Taiwan má v súčasnosti oficiálne diplomatické vzťahy s 12 štátmi vrátane Svätej stolice, hoci silné neoficiálne vzťahy ho spájajú s USA, Japonskom a ďalšími krajinami.Dohodu o opätovnom nadviazaní diplomatických vzťahov podpísali v Pekingu čínsky minister zahraničných vecí Wang I a jeho nauruský náprotivok Lionel Aingimea.Čína považuje samosprávny Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu. Preto neuznáva ani jeho vládu ani právo na diplomatické uznanie, účasť v celosvetových organizáciách ako je napríklad OSN, či oficiálne kontakty so zahraničnými politickými subjektmi.

"Hoci sú Čína a Nauru geograficky ďaleko od seba a delia ich obrovské oceány, priateľstvo medzi týmito dvoma národmi má dlhú históriu," povedal Wang I."Obe krajiny sú rozvojovými krajinami a obe strany stoja pred spoločnou úlohou rozvíjať hospodárstvo, zlepšovať živobytie ľudí a realizovať modernizáciu," dodal čínsky minister."Tešíme sa na túto novú kapitolu vzťahov Nauru a Číny. Bude založená na sile a stratégii rozvoja," vyhlásil Aingimea.Nauru má 12.500 obyvateľov a je jednou z najmenších krajín sveta, Leží približne 4000 kilometrov severovýchodne od austrálskeho Sydney a je členom britského Spoločenstva národov.

Viac o téme: ČínaNauruDiplomatické vzťahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu