Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Takmer 800 turistov uviazlo v oblasti Machu Picchu: Na vine sú protesty

Machu Picchu
Machu Picchu (Zdroj: SITA/AP)

LIMA - Stovky turistov uviazli v posledných dňoch v oblasti svetoznámych ruín inkského kultového mesta Machu Picchu v peruánskych Andách. Pre pokračujúce násilné protesty bola totiž v regióne prerušená železničná doprava, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

Peruánske úrady vyhlásili v stredu na celom území krajiny 30-dňový výnimočný stav v súvislosti s vlnou nepokojov, ktoré si vyžiadali už najmenej sedem mŕtvych a 200 zranených. V uliciach peruánskych miest protestujú a stavajú barikády rozhorčení stúpenci bývalého prezidenta Pedra Castilla, ktorý bol minulý týždeň odvolaný z funkcie a zatknutý pre podozrenia z korupcie a pokus rozpustiť parlament.

Uviazlo takmer 800 turistov

Podľa miestnych úradov uviazlo od utorka v oblasti Machu Picchu takmer 800 turistov z rôznych krajín, napríklad z USA, Mexika, Španielska, Izraela či Belgicka. Spôsobila to skutočnosť, že pre protesty prestali od utorka premávať vlaky na trati spájajúcej oblasť Machu Picchu s vyše 100 kilometrov vzdialenou regionálnou metropolou Cusco.

V tomto meste bol na protest proti Castillovmu odvolaniu vyhlásený časovo neobmedzený štrajk a došlo tam aj k útokom na verejné budovy a pokusu obsadiť miestne medzinárodné letisko.Uvedená trať predstavuje jedinú spojnicu svetoznámej pamiatky s Cuscom, odkiaľ sa môžu zahraniční turisti dostať lietadlom do peruánskej metropoly Lima a odtiaľ do ďalších krajín.

Miestne úrady v oblasti Machu Picchu sa v tejto situácii obrátili na peruánsku vládu, aby poskytla vrtuľníky na evakuáciu uviaznutých zahraničných návštevníkov.Komplex Machu Picchu, ktorý bol vyhlásený za lokalitu Svetového dedičstva UNESCO, je hlavnou turistikou atrakciou Peru.

Dochádzajú potraviny aj peniaze

"Nemáme sa ako dostať z mesta, letisko je zatvorené a cesty sú obsadené demonštrantmi," povedala denníku El País mexická turistka Luz María Díazova, ktorá mala z Cuzka odletieť v utorok, ale let bol zrušený po tom, ako na letisko vnikli demonštranti. "Je stále ťažšie zohnať aj potraviny a mnohým dochádza aj peniaze," dodala Díazová, ktorá tak zostáva v hoteli Danna Inn v centre Cuzka s 18 ďalšími turistami z Mexika.

Mexický veľvyslanec v Peru Pablo Monroy v stredu turistom v Cuzku odkázal, aby zostali vo svojich hoteloch, pretože letisko zostáva zatvorené a na ceste do Limy sú blokády. Ambasáda tak zatiaľ nemôže turistom pomôcť, majú sa ale registrovať na ambasáde a čakať na ďalšie pokyny. Mexický minister zahraničia Marcelo Ebrard uviedol, že mexická diplomacia je s turistami v kontakte, organizuje im dodávky potravín a snaží sa ich návrat urýchliť.

Situácia je nejasná

"Ulice boli spočiatku pokojné, len 40 či 50 demonštrantov, ale v noci prišli agitátori a rozbíjali výlohy obchodov či zapaľovali pneumatiky, potom sa do ulíc vydalo viac ľudí," opísala situáciu v Cuzku ďalšia mexická turistka. Okamžité zlepšenie podľa nej nastalo vyhlásením výnimočného stavu, znovu sa otvorili obchody aj reštaurácie a demonštrantov ubudlo.

"Teraz sme v Aguas Calientes a nemôžme sa dostať do Cuzka kvôli protestom, sme tu s deťmi," povedala v stredu AFP izraelská turistka Gale Dutová z obce pod horou, na ktorej ruiny dávneho mesta Inkov Machu Picchu ležia. "Mali sme ísť do Cuzka včera (utorok) a potom letieť do Limy, ale teraz je situácia nejasná," povedal AFP belgický turista Walter.

Demonštranti požadujú rozpustenie parlamentu

Demonštranti v Peru požadujú rozpustenie parlamentu, ktorý minulý týždeň v stredu zosadil prezidenta Castilla. Dôvodom bolo prezidentovo oznámenie, že parlament rozpustí a vyhlási predčasné voľby. Do nich chcel vládnuť pomocou dekrétov. Preto teraz čelí obvineniu zo vzbury a je vo väzbe. Dnes má súd rozhodnúť o jej predĺžení, prokuratúra navrhuje predĺženie na 18 mesiacov.

Mexiko je jednou z krajín, ktorá kritizuje Castillovo zosadenie a ktorej ľavicová vláda podľa niektorých zdrojov ponúkla Castillovi politický azyl. Rovnako ľavicové vlády Argentíny, Bolívie či Kolumbie kritizujú Castillovo odvolanie, ktoré bolo dôsledkom dlhodobej politickej nestability v krajine. Nová prezidentka Dina Boluarteová, ktorá bola do minulého týždňa Castillovou viceprezidentkou, je už šiestou hlavou tejto juhoamerickej krajiny od roku 2016.

Viac o téme: TuristiProtestyPeruMachu Picchu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu