Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zranení vojaci z Ukrajiny sa budú liečiť v českých kúpeľoch

Zranení vojaci na Ukrajine
Zranení vojaci na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

PRAHA - Prví dvaja ukrajinskí vojaci, ktorí utrpeli zranenia vo vojne s Ruskom, pricestujú v pondelok do Česka a budú sa liečiť v kúpeľoch Darkov na severovýchode krajiny. Informuje o tom server iDNES.cz.

Česká sanitka s vojakmi vo veku 20 a 51 rokov vycestovala v pondelok z poľsko-ukrajinských hraníc a smerovala do kúpeľov v meste Karviná. Mladší z vojakov má amputovanú časť ruky nad lakťom a roztrieštený členok, starší prišiel o dva prsty na nohách. Stav obidvoch z nich je už stabilizovaný.

"Ide o prvých ukrajinských vojakov zranených v posledných mesiacoch, ktorých privážame na svoje náklady do Česka na rehabilitáciu," uviedol zakladateľ Nadačného fondu REGI Base Hynek Čech. Obaja vojaci by sa podľa Čecha po skončení rehabilitácie chceli vrátiť späť do armády a uplatniť sa napríklad v logistike. Do Darkova by podľa neho mali čoskoro prísť ďalší vojaci z Ukrajiny.

Podľa serveru iDNES.cz je pravdepodobné, že sa ukrajinskí vojaci budú liečiť alebo sa už liečia aj v českých nemocniciach. "Ministerstvo obrany ČR je na základe dohody s Ministerstvom obrany Ukrajiny z februára 2022 pripravené poskytnúť liečbu a liečebnú rehabilitáciu ukrajinským vojakom, ktorí boli zranení v dôsledku priamych nepriateľských akcií," uviedla hovorkyňa rezortu Simona Cigánková. Detaily o počte liečených vojakov však nechcela komentovať.

Viac o téme: KúpeleVojaciČeskoLiečenieUkrajinaDarkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu