Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VOJNA na Ukrajine Deň stodvadsiaty šiesty (29. jún 2022)

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v utorok OSN, aby navštívila miesto raketového útoku na nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk. Apel vyslovil z Kyjeva počas videoprejavu pred Bezpečnostnou radou OSN, uviedla tlačová agentúra AFP. Situáciu aj dnes sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Invázia na Ukrajine pokračuje: Domáci bojovníci ničia ruské zbrane

Invázia na Ukrajine pokračuje: Domáci bojovníci ničia ruské zbrane (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

22:00 Dnešný online sa skončil. Ďakujeme za pozornosť.

21:10 Británia vyčlení ďalších tisíc vojakov a jednu zo svojich dvoch nových lietadlových lodí na obranu východného krídla Severoatlantickej aliancie. V stredu to na summite NATO v Madride oznámil britský minister obrany Ben Wallace, informuje TASR podľa správy denníka The Guardian.

20:35 Ukrajinský líder Volodymyr Zelenskyj v stredu v rozhovore s indonézskym prezidentom Jokom Widodom povedal, že na novembrovom summite G20 na ostrove Bali sa zúčastní v závislosti od toho, kto budú jeho ďalší účastníci. Podľa agentúry AFP tak narážal na prípadnú prítomnosť šéfa Kremľa Vladimira Putina.

20:00 Ukrajinskí predstavitelia v stredu oznámili, že v rámci výmeny zajatcov s Ruskom bolo prepustených 144 vojakov. Väčšinu z nich tvoria bývalí obrancovia oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol. TASR prevzala správu z agentúry AFP. "Je to najväčšia výmena (zajatcov) od začiatku ruskej invázie," uviedla na online platforme Telegram vojenská tajná služba Ukrajiny. 

18:20 Britský premiér Boris Johnson v stredu uviedol, že ho zaujala výzva francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na vytvorenie širšieho "európskeho politického spoločenstva". Johnson zároveň tvrdí, že táto myšlienka bola pôvodne jeho. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (10)
Boris Johnson  (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein, Pool)

18:00 Poslanci ruskej Štátnej dumy v stredu schválili návrh zákona, ktorý rozširuje definíciu tzv. "zahraničných agentov". Moskva toto označenie využíva na zásahy voči kritikom Kremľa, píše agentúra AFP. Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, vo svojom vyhlásení uviedla, že nové opatrenia umožnia lepšie "brániť ruské záujmy a zaistiť bezpečnosť Ruskej federácie".

17:35 Rusko v stredu naznačilo, že ak západné krajiny zhabú jeho zahraničné aktíva vrátane devízových rezerv ruskej centrálnej banky v hodnote 300 miliárd dolárov, mohlo by v rámci odvety skonfiškovať západné aktíva a podniky v Rusku. Informuje o tom TASR, ktorá čerpala zo správy agentúry Reuters.

16:30 Ukrajina v stredu privítala vyhlásenie lídrov členských štátov Severoatlantickej aliancie na summite v Madride, ktorým označili Rusko za agresora a zaujali jasný postoj voči Moskve. Na sociálnej sieti to uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

16:20 Úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) v stredu zverejnil správu, v ktorej popísal prípady násilia a možných vojnových zločinov páchaných ruskými vojakmi na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Podľa šéfky komisie OSN pre ľudské práva na Ukrajine Matildy Bognerovej Ruská federácia vedením vojny proti Ukrajine porušuje medzinárodné právo, pričom "ťarchu tohto konfliktu nesie najmä civilné obyvateľstvo".

16:10 Počet obetí po stredajšom ruskom raketovom útoku na obytnú budovu v meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny vzrástol na štyri. Zranenia utrpeli ďalší piati ľudia. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News s odvolaním sa na starostu mesta Olexandra Senkevyča. 

16:00 Rusko v stredu vyhlásilo, že sa nenechá zastrašiť plánmi Spojených štátov, ktoré oznámili, že pošlú do Európy ďalších vojakov a techniku v záujme posilnenia Severoatlantickej aliancie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:20 Hlavy štátov a vlád 30 členských štátov NATO sa počas prvého dňa summitu v Madride rozhodli výrazne posilniť východné krídlo Aliancie. Okrem toho sa dohodli na novej strategickej koncepcii ozbrojených síl, ktorá podľa nich odráža zhoršený vzťah Aliancie s Ruskom. Počas tlačovej konferencie po skončení prvého pracovného zasadnutia to oznámil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (10)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

15:10 Severoatlantická aliancia na summite v Madride v stredu rozhodla o prizvaní Fínska a Švédska do svojich radov. Hlavy štátov a vlád členských štátov NATO na summite zároveň súhlasili s podpísaním prístupových protokolov s týmito dvoma krajinami. Vyplýva to z tlačového vyhlásenia účastníkov summitu.

14:55 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že si predvolalo nórskeho chargé d'affaires v Moskve a obvinilo Oslo z blokovania prístupu na súostrovie Špicbergy (Svalbard) v Severnom ľadovom oceáne. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Požiadali sme, aby nórska strana problém čo najskôr vyriešila. Naznačili sme, že nepriateľské akcie proti Rusku nevyhnutne povedú k primeraným odvetným opatreniam," uviedol rezort ruskej diplomacie.

14:35 Britská vláda v stredu oznámila prijatie ďalšieho balíka protiruských sankcií. Na zozname je 13 jednotlivcov a subjektov vrátane druhostupňovej sesternice Vladimira Putina či druhého najbohatšieho Rusa – oligarchu Vladimira Potanina. Informoval o tom denník The Guardian.

14:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu lídrom členských krajín NATO povedal, že Ukrajina v boji proti Rusku potrebuje moderné zbrane a viac finančnej pomoci. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na obrazovke) sa prihovára lídrom krajín NATO na summite Severoatlantickej aliancie v Madride
Zobraziť galériu (10)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na obrazovke) sa prihovára lídrom krajín NATO na summite Severoatlantickej aliancie v Madride  (Zdroj: TASR/AP Photo/Manu Fernandez)

14:10 Summit NATO, ktorý v týchto dňoch prebieha v španielskom Madride, slúži ako dôkaz, že Severoatlantická aliancia sa snaží Rusko "zadržiavať", pričom Moskva považuje snahu Fínska a Švédska o vstup do NATO za destabilizujúci faktor. Vyhlásil to v stredu námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

13:45 Proruské úrady na Ukrajine v stredu oznámili, že od začiatku júla zavedú autobusovú a železničnú dopravu medzi Krymským polostrovom (v roku 2014 anektovaným Moskvou) a dvoma juhoukrajinskými regiónmi – Chersonskou oblasťou a Záporožskou oblasťou. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

"Od 1. júla sa po prvýkrát po ôsmich rokoch začne pravidelná autobusová a vlaková doprava medzi Krymom a regiónmi Cherson a Záporožie," uviedol na internetovej komunikačnej platforme Telegram promoskovský šéf Krymu Sergej Axionov. O bezpečnosť cestovania sa postarajú príslušníci ruskej Národnej gardy (Rosgvardije), dodal. Rosgvardija je priamo podriadená ruskému prezidentovi, bola vytvorená v roku 2016 a jej úlohou je bojovať proti terorizmu a organizovanému zločinu.

13:20 Ruský najvyšší súd v stredu už po druhý raz odložil pojednávanie, v ktorom má rozhodnúť, či bude ukrajinský pluk Azov označený za teroristickú organizáciu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Predstaviteľ súdu oznámil, že pojednávane, pôvodne naplánované ešte na 26. mája, je preložené na 2. augusta. Dôvod neuviedol. Príslušníci pluku Azov celé týždne odolávali ruským silám v obkľúčenom prístave Mariupol na juhu Ukrajiny, pripomína Reuters.

13:00 Štyri banky slúžiace ruskému obrannému priemyslu sú stále pripojené k SWIFT. Podľa State Warch, ukrajinského dozorného orgánu pre reformy, sú to JSC Gazprombank, PJSC Bank St. Petersburg, JSC Ruská banka regionálneho rozvoja a JSC Dalnievostochnyi Bank (Banka Ďalekého východu).

12:30 Ruské jednotky popravili civilistov vo viac ako 30 ukrajinských osadách. Úrad OSN pre ľudské práva identifikoval popravy civilistov ruskými jednotkami v oblastiach Kyjev, Chernihiv, Charkov a Sumy.

12:15 V Moskve pri Kashirskoye diaľnici došlo k požiaru.

11:50 Počas záchrannej operácie v nákupnom centre Kremenchuck sa zranili 2 pracovníci záchrannej služby. „Počas prípravy demontáže betónových platní došlo k posunutiu jednej z nich, následkom čoho boli zranení dvaja príslušníci ŠtB,“ informovala ŠtB.

11:30 Ruské ministerstvo obrany hlási zničenie "výcvikovej základne zahraničných žoldnierov" neďaleko mesta Mykolajiv pomocou vysoko presných rakiet. Obrázky ukazujú túto takzvanú „základňu zahraničných žoldnierov“.

11:00 Francúzska spoločnosť Michelin oznámila, že odchádza z Ruska a svoje aktivity presunie do konca roka na ruský manažment. Následne odchod z Ruska oznámila fínska firma Nokian Tyres. Sú to prví západní výrobcovia pneumatík, ktorí oznámili odchod z ruského trhu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.    

10:30 pojenci NATO budú pokračovať v dodávaní zbraní na Ukrajinu počas jej vojny proti Rusku dovtedy, kým to bude nutné. Vyhlásil to nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu pri príchode na summit NATO, ktorý sa koná v Madride. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Je dobré, že krajiny, ktoré sa tu zišli, i mnohé iné prispievajú k tomu, aby sa Ukrajina mohla brániť, a to či už finančnými prostriedkami, humanitárnou pomocou, alebo poskytovaním zbraní, ktoré Ukrajina urgentne potrebuje," uviedol Scholz. "Ten odkaz je: Budeme to robiť tak dlho a tak intenzívne, ako to len bude nutné, aby sme umožnili Ukrajine brániť sa," dodal nemecký kancelár.

10:15 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 29. júnu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Twitter/The Kyiv Independent)

9:50 V dôsledku ostreľovania autodopravy v Dnepropetrovskej oblasti zahynuli dvaja ľudia, informuje šéf regionálnej vojenskej správy Valentin Rezničenko.

9:30 Po ruskom raketovom útoku na Dnipro sú 2 zabití. Podľa guvernéra Dnepropetrovskej oblasti Valentyna Rezničenka sa pod troskami našli dve telá po ruskom raketovom údere na mesto.

Viac o téme: RuskoOSNVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu