Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Trest pre kňaza-zneužívača vyvolal poburujúce reakcie: Internetom už koluje petícia, prípad má na stole aj Kolíková

Po treste pre kňaza Ondreka začala internetom kolovať petícia. Zobraziť galériu (3)
Po treste pre kňaza Ondreka začala internetom kolovať petícia. (Zdroj: Gettyimages.com, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Aj keď Slovenskom v týchto dňoch otriasla správa o smiešne slabom rozsudku voči kňazovi Františkovi Ondrekovi, zdá sa, že ešte nie je celej kauze koniec a občianska verejnosť sa búri. Hnev sa dostal až na takú vysokú úroveň, že sa internetom začala šíriť petícia o spravodlivých trestoch pre farárov a kňazov, ktorí zneužívajú mladistvých. Prípad Ondreka má už dokonca na stole aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

archívne video

Súdna rada je kľúčový orgán pri tvorbe súdnej moci, hovorí ministerka Kolíková (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

O tom, aký ošiaľ spôsobil celý prípad s kňazom Ondrekom sa dočítate v tomto článku. Nič sa však ešte neskončilo - práve naopak. Po tom, čo sa kňaz priznal k zneužívaniu, dostal od súdu len smiešne nízku, trojmesačnú podmienku. Po tomto verdikte sa začali šíriť reči o "prehnitom súdnictve" a podobné prívlastky. Bolo asi len otázkou času, kedy to prerastie do niečoho väčšieho.

Petícia, ktorá chce všetko zmeniť

Práve v týchto dňoch koluje internetom "Petícia za spravodlivé a rovnaké tresty aj pre farárov/kňazov, ktorí sexuálne zneužívajú deti". Organizátori v nej hovoria o tom, že podmienečné tresty pre farárov vzhľadom na spáchané skutky, sú "neprimerané a v rodine obetí môžu posilniť pocit krivdy a bezmocnosti". "Rozsudky súdov ako orgánu, ktorý reprezentuje štát, podľa nej vysiela verejnosti pomerne negatívny signál. V časoch, keď sa čoraz intenzívnejšie hovorí o nevyhnutnosti prevencie násilia na ženách a dievčatách/deťoch zo strany štátu a o potrebe jeho adekvátnej nápravy, náš štát takéto preukázané akty sexualizovaného násilia sankcionuje len symbolicky. Katolícka cirkev a biskupi by mali urobiť opatrenia, aby k podobným skutkom nedochádzalo a keď sa udejú, mali by z nich vyvodiť patričné dôsledky!" píšu ďalej organizátori.

Tisíce podpisov a zdieľaní

Práve v týchto minútach už dosahuje asi 6-tisíc podpisov, aj keď len na internete a viac ako 10-tisíc zdieľaní na sociálnej sieti Facebook.

Trest pre kňaza-zneužívača vyvolal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: peticie.com)

Kolíková má prípad na stole

Zvrat však nastáva aj v prípade spomínaného Ondreka, kedy o posune informovala na sociálnej sieti moderátorka TV Markíza Kristína Kövešová. Tá sa prípadu z Oravy venovala dlhodobo. Teraz potvrdila, že si ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vyžiadala spis zo súdu v Dolnom Kubíne, ktorý o podmienke pre kňaza rozhodol. Potvrdil to hovorca rezortu Peter Bubla.

Trest pre kňaza-zneužívača vyvolal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram.com/kristinakovesova)

Viac o téme: PetíciaKňazZneužívanieMária KolíkováFrantišek Ondrek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu