Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Známa slovenská herečka žila so slávnym hudobníkom: Obaja podľahli rakovine... Prežil ju len o rok!

Adela Gáborová Zobraziť galériu (4)
Adela Gáborová (Zdroj: TASR)

NITRA - Výborná slovenská herečka Adela Gáborová by dnes oslávila 80 rokov. Bohužiaľ, v roku 2007 podľahla rakovine. Hoci sa nikdy nevydala, mala syna Petra. A ten rok po smrti milovanej mamy prišiel aj o otca, známeho hudobníka.

Adela Gáborová sa narodila sa v Brekove v okrese Humenné, detstvo prežila v Košiciach. Po absolvovaní herectva na VŠMU v Bratislave sa stala členkou DAB v Nitre. Už na začiatku bola výraznou charakterovou herečkou. Jej doménou sa stali zložité, nejednoznačné charaktery plné dynamizmu s prídychom tragiky a melanchólie.

Galéria: Herečka Adela Gáborová


Gáborová sa stala prvou dámou slovenskej monodrámy. Jej a Gonczova Dnešná Medea bola ozdobou nejedného domáceho i zahraničného festivalu. Herečka vždy stála v divadle pri vzniku niečoho nového, alternatívneho, neobjaveného, novátorského. 

Známa slovenská herečka žila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: RTVS)

Spoločne s kolegami a režisérom Jozefom Bednárikom zakladala Divadlo pod hradom, bola pri vzniku Divadla ZDVIH, pravidelne spolupracovala ako režisérka, herečka aj pedagogička s ochotníckymi a amatérskymi súbormi, vyučovala na Činohernej a bábkarskej fakulte VŠMU v Bratislave, na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre a Teologickej fakulte, bola predsedníčkou Združenia divadelníkov na Slovensku, aktívnou členkou Asociácie Divadelná Nitra.

Adela Gáborová bola zároveň herečkou filmu, televízie aj rozhlasu. Objavila sa vo filmoch Čenkovej deti, Gábor Vlkolinský, Nevera po slovensky, Sedím na konári a je mi dobre, Šípková Ruženka, Všetci ľudia budú bratia a ďalších.

Známa slovenská herečka žila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Slovenská filmová tvorba Koliba)

Jej poslednou postavou na divadelných doskách bola v roku 2006 Jekaterina v muzikáli Divotvorný hrniec. V tom istom roku bolo dielo Adely Gáborovej a jej prínos k slovenskému dramatickému umeniu ocenené štátnym vyznamenaním Pribinov kríž II. stupňa.

V súkromí sa herečka nikdy nevydala. Mala však syna Petra, ktorý je režisérom. Jeho otcom bol známy hudobník Dodo Šošoka. Bohužiaľ, o oboch rodičov prišiel relatívne krátko po sebe. 

Gáborová dlho bojovala s rakovinou, ktorej podľahla 12. júla 2007 vo veku 67 rokov. Šošoka ju nasledoval do umeleckého neba 21. novembra 2008, zomrel na následky rakovinového nádoru na mozgu. 

Známa slovenská herečka žila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Adela Gáborová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu