Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň stotridsiaty šiesty (9. júl 2022)

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty)

KYJEV/MOSKVA – Spojené štáty poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc za ďalších 400 miliónov dolárov. K dodávke budú patriť štyri ďalšie salvové raketomety HIMARS, informoval v piatok predstaviteľ amerického rezortu obrany, na ktorého sa odvolávajú agentúra AP a stanica CNN. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Unikátne bojové zábery od ukrajinských pohraničníkov, snažili sa dostať jednotky ruskej armády ďalej od Charkova

Unikátne bojové zábery od ukrajinských pohraničníkov, snažili sa dostať jednotky ruskej armády ďalej od Charkova (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE 

22:00 Dnešný online sa končí.

21:50 Ruské jednotky sa snažia postúpiť smerom na Charkov. Ukrajinský generálny štáb uviedol, že ukrajinské jednotky odrazili ruskú ofenzívu smerom k obciam Kochubeivka a Dementiivka severne od Charkova.

20:30 Ďalších 111 ruských a bieloruských železničných vozňov bolo zadržaných na Ukrajine. Vozne boli nájdené počas vyšetrovania finančných akcií zameraných na uchopenie štátnej moci Ukrajiny . Trhová hodnota vozňov sa odhaduje na 2,7 milióna dolárov. Informuje o tom portál Nexta.

19:58 Oznámili výbuch na železnici v ruskej Brjanskej oblasti neďaleko ukrajinských hraníc. Podľa guvernéra Brjanskej oblasti Alexandra Bogomaza „neznáme výbušné zariadenie“ poškodilo kabínu rušňovodiča. Čo presne vlak viezol, ruské úrady neuviedli. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

19:19 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal v sobotu veľvyslancov aj z Českej republiky, Nórska či Indie. Dôvod pre odvolanie diplomatov sa vo vyhlásení neuvádza. Nie je jasné ani to, či títo ambasádori dostanú nové diplomatické posty. 

18:47 Zelenskyj prepúšťa veľvyslancov v Nemecku a Maďarsku. Prezident Volodymyr Zelenskyj 9. júla odvolal veľvyslanca v Nemecku Andrija Melnyka a veľvyslanca v Maďarsku Liubova Nepopa. Informuje o tom portál the Kyiv Independent.

18:08 Ukrajinské úrady obviňujú ruských útočníkov z úmyselného vypaľovania pšeničných polí na juhu krajiny. Rusi ukrajinské obilie nielen kradnú, ale aj ničia, čím vyvolávajú hrozbu hladomoru.

17:40 Rusi umiestňujú muničné sklady v obytných štvrtiach Mariupolu Okupanti umiestnili dva muničné sklady priamo do stredu obytných oblastí. Civilistov Mariupolu tak chcú využiť ako „ľudský štít“.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

16:43 Rusi umiestňujú muničné sklady v obytných štvrtiach Mariupolu. Okupanti umiestnili dva muničné sklady priamo do stredu obytných oblastí. Civilistov Mariupolu tak chcú využiť ako „ľudský štít“. Informuje o tom portál Nexta.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

16:04 Ukrajina obnovuje a rozširuje svoje dosiaľ dlhodobo nepoužívané prístavy na rieke Dunaj v snahe vyviezť tak zo svojho územia obilie v čase, keď Rusko blokuje jej čiernomorské prístavy. Informuje o tom v sobotu denník The Guardian. 

15:25 Ruská armáda pri masívnych útokoch na východe Ukrajiny zničila ďalšie zbrane zo západných krajín. Podľa agentúry DPA o tom v sobotu v Moskve informoval hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Pri meste Časiv Jar ležiacom v Doneckej oblasti mal byť zničený hangár, v ktorom sa nachádzali húfnice M777 dodané Spojenými štátmi. Pri tomto útoku údajne zahynulo aj množstvo ukrajinských vojakov. Tieto informácie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov, poznamenala DPA.

14:50 Pri dnešnom útoku na Charkov utrpelo zranenia sedem ľudí.

14:11 Kolaboranti a Rusi kradnú autá v okupovanom Mariupole. V okupovanom Mariupole rapídne narastá počet krádeží áut, informuje riaditeľstvo pre spravodajstvo ukrajinského ministerstva obrany.

13:45  Kongresmanka Victoria Spartz požiadala amerického prezidenta Joea Bidena, aby poskytol hodnotenie Andriyho Yermaka, vedúceho prezidentskej kancelárie, počas nasledujúceho dozorného brífingu v Kongrese.

13:10 Podľa šéfa zahraničných vecí EÚ Josepa Borrella je 323 miliónov ľudí na pokraji hladu v dôsledku globálnej potravinovej krízy, ktorú prehĺbila ruská vojna a následné zablokovanie ukrajinských prístavov.

12:50 V dôsledku dnešného útoku na Charkov utrpelo zranenia sedem ľudí.

12:30 Napriek správam o operatívnej prestávke sa ruským jednotkám darí na východe ukrajiny"rozpútavať skutočné peklo", uviedol v sobotu gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Ukrajinská vláda zároveň vyzvala obyvateľov Ruskom okupovaných oblastí na juhu krajiny na evakuáciu "všetkými možnými prostriedkami". TASR správu prevzala z agentúry AP. Smrtiace ruské ostreľovanie bolo v sobotu hlásené z východu i juhu Ukrajiny.

Hajdaj spresnil, že Rusko podniklo viac než 20 delostreleckých, mínometných a raketových útokov v Luhanskej oblasti a ruské jednotky sa tlačia ďalej k hraniciam so susedným Doneckom. "Snažíme sa zadržať ruské ozbrojené formácie pozdĺž celej frontovej línie," napísal Hajdaj na sociálnej sieti Telegram.

11:30 Ruský útok na Charkov zranil 4. Guvernér Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov 9. júla povedal, že ruské sily zasiahli mesto raketou a štyria ľudia boli zranení. Obyvateľov vyzval, aby sa čo najviac zdržiavali vo vnútri.

10:40 Blinken povedal, že ruská agresia je namierená nielen proti Ukrajine, ale aj proti základným princípom svetového poriadku.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Olivier Douliery, Pool Photo via AP)

9:55 Ruské jednotky raketami zasiahli obytnú štvrť v Charkove.

9:30 V Kyjevskej oblasti bolo obnovených viac ako 50 budov poškodených Rusmi. V Kyjevskej oblasti bolo obnovených 52 budov, oznámila regionálna rada. Sú medzi nimi nemocnice a školy, bytové domy a súkromné ​​domy v blízkosti Brovary, Buchu, Fastivu a Vyšhorodu.

9:00 Miestne telegramové kanály hlásia výbuch v okupovanom Chersone. Pravdepodobne horí ďalší muničný sklad.

8:30 Rusko presúva svoje záložné sily z celej krajiny a zhromažďuje ich blízko Ukrajiny, aby ich bolo možné použiť pre budúcu ofenzívu. Vo svojom pravidelnom rannom hlásení o tom dnes informovalo britské ministerstvo obrany.

8:15 Rusko udržiava operačnú pauzu, keď znovu získava bojovú silu, podporné schopnosti. Ruské vojenské velenie uznalo potrebu prestávky vzhľadom na stav ruských jednotiek v tomto bode.

8:00 Vedúci kancelárie prezidenta Ukrajiny Andrii Sibiha uviedol, že litovský dron Bayraktar dorazil na Ukrajinu. V máji začali Litovčania so zbierkou na dron a požadovanú sumu vyzbierali do troch dní.

7:00 Ruskí okupanti zasiahli KryvyiRih skoro ráno. V dôsledku ostreľovania okresu Ingulets bola zabitá žena a ďalší dvaja ľudia boli zranení.

6:20 V okupovanom Šachtarsku v Doneckej oblasti naďalej explodujú sklady ruských okupantov.

6:10 Ukrajinskí výsadkári ničia ruské tanky, zachytávajú jednotky pri Mykolajive. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl 8. júla informoval, že vojaci 79. leteckej útočnej brigády so sídlom v Mykolajive zničili päť ruských tankov a zajali preživších členov posádky.

6:00 Pápež František má v úmysle navštíviť Ukrajinu. Očakáva sa, že návšteva sa uskutoční v auguste. Oznámil to vatikánsky sekretár pre štátne vzťahy Paul Richard.

Pápež František
Zobraziť galériu (6)
Pápež František  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

USA posielajú Ukrajine vojenskú pomoc za ďalších 400 miliónov dolárov

Spojené štáty poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc za ďalších 400 miliónov dolárov. K dodávke budú patriť štyri ďalšie salvové raketomety HIMARS, informoval v piatok predstaviteľ amerického rezortu obrany, na ktorého sa odvolávajú agentúra AP a stanica CNN.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty)

Pôjde už o 15. dodávku vojenskej výzbroje a vybavenia pre Ukrajinu zo zásob amerického ministerstva obrany od augusta minulého roka. Okrem systémov HIMARS v nej bude 1000 kusov "nového typu" delostreleckej munície so zvýšenou presnosťou, tri taktické vozidlá, radarové systémy, náhradné diely a ďalšie vybavenie.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Celkovo USA dodali Ukrajine od začiatku ruskej invázie pomoc za približne 7,3 miliardy dolárov, bilancuje AP. Nemenovaný predstaviteľ rezortu obrany dodal, že správy, podľa ktorých ruská armáda zničila dva z doteraz ôsmich systémov HIMARS dodaných Ukrajine, nie sú pravdivé. "Ukrajinci ich stále používajú v boji," zdôraznil.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu