Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň stošestnásty (19. jún 2022)

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

KYJEV/MOSKVA - Približne dva milióny ľudí boli presídlené z Ukrajiny do Ruska od začiatku "špeciálnej vojenskej operácie", ktorú koncom februára začal Kremeľ. Tvrdí to predstaviteľ ruského ministerstva obrany. Ruské sily "evakuovali" do Ruska už 1,9 milióna ľudí vrátane 307.000 detí, pričom len v sobotu to bolo 29.730 osôb vrátane 3500 detí, uviedol ruský generál Michail Mizincev, ktorého v sobotu večer citovala tlačová agentúra DPA. Moskva tvrdí, že pomáha "evakuovať" ľudí zo sporných oblastí Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti do bezpečia.

Naživo z Ukrajiny

Ruská invázia na Ukrajine trvá už 114 dní

Ruská invázia na Ukrajine trvá už 114 dní (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí

21:34 Denník New York Times identifikoval viac ako 2 000 munícií, ktorú Rusko na Ukrajine od začiatku vojny použilo, a dospel k záveru, že väčšina z nich bola neriadená. Zároveň je podľa novinárov 210 identifikovaných ako munícia zakázaná medzinárodnými zmluvami.

21:12 Austrália poslala na Ukrajinu štyri obrnené transportéry M113AS4, očakáva sa ďalších 10. Balík vojenskej pomoci austrálskej vlády obsahuje viac ako 285 miliónov austrálskych dolárov, odolné mobilné vozidlá Bushmaster, húfnice M777, ako aj protitankové zbrane a bezpilotné vzdušné systémy.

20:30 Ukrajinské jednotky odrazili ruskú ofenzívu pri Berestove v Doneckej oblasti. Rusko sa pripravuje na ofenzívu smerom k mestu Sloviansk v Doneckej oblasti, uviedol 19. júna ukrajinský generálny štáb.

19:55 Vojna Ruska proti Ukrajine môže trvať roky. „Musíme sa pripraviť na to, že to môže trvať roky,“ povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rozhovore pre nemecký denník Bild am Sonntag.

19:26 Ukrajinské médiá zverejnili video z telefónu zabitého okupanta, ktoré ukazuje, ako Rusi prelomili štátnu hranicu Ukrajiny.

18:56 Ruské sily ukradli z Luhanskej oblasti 15 000 ton slnečnice a 10 000 ton obilia. Guvernér Luhanskej oblasti Serhiy Haidai povedal, že Rusia zbierajú obilie aj na okupovaných územiach.

18:30 Dvaja velitelia ukrajinských bojovníkov, ktorí bránili mariupolskej oceliarni Azovstal, boli prevezení do Ruska na vyšetrovanie. S odkazom na zdroj z bezpečnostných zložiek o tom informovala agentúra TASS, podľa ktorej ide o zástupcu veliteľa pluku Azov Svjatoslava Palamara a veliteľa 36. brigády námornej pechoty Serhija Volynského. Osud stoviek bojovníkov zajatých ruskými silami v máji po niekoľkomesačnom obliehaní Mariupolu sprevádza neistota, podotkla agentúra Reuters.

17:43 Ukrajinský parlament dnes schválil zákon, ktorý zakazuje púšťať ruskú hudbu v médiách a na verejných miestach. Rozhlasové a televízne stanice tiež musia zvýšiť podiel ukrajinskej hudby vo vysielaní z 35 na 40 percent, informuje ruskojazyčná služba britskej BBC.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu