Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Podozrievali ho z otrávenia Litvinenka: Zomrel bývalý agent KGB Dmitrij Kovtun, toto je príčina

Dmitrij Kovtun Zobraziť galériu (2)
Dmitrij Kovtun (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Zomrel bývalý agent ruského Výboru pre štátnu bezpečnosť (KGB) Dmitrij Kovtun, ktorý bol jedným z podozrivých z otrávenia kritika Kremľa Alexandra Litvinenka v roku 2006. Príčinou Kovtunovho úmrtia bolo ochorenie COVID-19.

Bývalý agent KGB a verejný kritik ruského prezidenta Vladimira Putina Alexander Litvinenko, ktorý z Ruska ušiel a požiadal o politický azyl v Británii, zomrel v novembri 2006. Stalo sa tak niekoľko týždňov po tom, ako sa v bare hotela Millenium v Londýne stretol s Kovtunom a ďalším podozrivým Andrejom Lugovojom. Počas tohto stretnutia vypil zelený čaj otrávený rádioaktívnym polóniom 210.

Litvinenka mali otráviť so súhlasom Moskvy.
Zobraziť galériu (2)
Litvinenka mali otráviť so súhlasom Moskvy.  (Zdroj: TASR/ Andrei Gorshkov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, AP Photo/Family Hand Out)

Litvinenko tesne pred smrťou obvinil Putina

Britskí vyšetrovatelia odhalili stopy polónia na viacerých lokalitách v Londýne, kde sa dvojica agentov Kovtun – Lugovoj pohybovala, vrátane úradov, hotelov, lietadiel a futbalového štadióna Emirates. Obaja agenti otrávenie Litvinenka popreli. Ruská federácia ich odmietla vydať do Británie, kde sa mali postaviť pred súd.

Litvinenko tesne pred smrťou obvinil Putina z toho, že si objednal jeho otrávenie. Kremeľ však akúkoľvek účasť na Litvinenkovej smrti poprel. Britskí vyšetrovatelia prípad v roku 2016 uzavreli s tým, že za vraždou Litvinenka stojí ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB), pričom ju pravdepodobne schválil Putin aj vtedajší šéf FSB Nikolaj Patrušev, píše Reuters.

Viac o téme: RuskoAlexander LitvinenkoDmitrij Kovtun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu