Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň osemdesiaty šiesty (20. máj 2022)

Pohľad na dom zničený ruským bombardovaním
Pohľad na dom zničený ruským bombardovaním (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

KYJEV - Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Mychajlo Podoľak uviedol, že jeho krajina neprijme žiadne prímerie, kým sa všetci ruskí vojaci nestiahnu.

Naživo z Ukrajiny

84. deň vojny na Ukrajine

84. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Profimedia)

ONLINE

22:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok odsúdil ruský raketový útok na budovu kultúrneho centra v meste Lozova v Charkovskej oblasti. Pri útoku sa zranilo sedem ľudí vrátane 11-ročného dieťaťa. Zelenskyj to uviedol v príspevku na sociálnej sieti Telegram, informuje TASR na základe správy britskej stanice BBC.

21:40 Zástupcovia ukrajinského obchodu sa stretávajú s prezidentským úradom, aby prediskutovali hospodársku politiku. Obchod požadoval, aby bol poslanec Danylo Hetmantsev, šéf daňového výboru parlamentu, odvolaný z rozhodovania o hospodárskej politike štátu.

21:30 Prokurátori identifikujú ďalšieho ruského dôstojníka údajne vinného zo zverstiev v Kyjevskej oblasti. Veliteľ 64. motostreleckej brigády Vasyľ Lytvynenko podľa generálnej prokurátorky Iryny Venediktovej nariadil svojim vojakom zabíjať civilistov v obci Lypivka.

21:00 Ruská armáda tvrdí, že "úplne oslobodila" oceliarsky komplex Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, v ktorom sa skrývali poslední ukrajinskí vojaci brániaci toto mesto pred ruskou agresiou. S odvolaním sa na správy ruských médií o tom v piatok informuje agentúra AFP.

19:30 Ruské jednotky dokončili čistenie trosiek zničeného činoherného divadla Mariupol a zatajili skutočný počet obetí. "Teraz sa už nikdy nedozvieme, koľko civilistov tam bolo skutočne zabitých," povedal poradca starostu Mariupolu Petro Andriushchenko.

19:00 Obyvateľ Gostomelu ukázal, čo mu ruskí vojaci po odchode nechali v byte.

18:45 Nemecko dodá Ukrajine v júli prvých 15 samohybných protilietadlových systémov typu Gepard. V piatok to oznámila nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová po rozhovore so svojím ukrajinským náprotivkom Olexijom Reznikovom. TASR informuje na základe správ agentúry DPA a americkej televízie CNN.

18:30 V Chersone partizáni vztýčili nad železničnou stanicou ukrajinskú zástavu.

18:15 Francúzsko v piatok letecky evakuovalo z Poľska skupinu zranených Ukrajincov a ukrajinských detí trpiacich onkologickým ochorením. Správu sme prevzali z televízie CNN.

17:45 Odmínovanie v oblasti Kyjeva je úplne dokončené.

17:30 Ukrajina v piatok nariadila svojim vojakom, ktorí sú v obliehaných oceliarňach Azovstaľ v prístavnom meste Mariupol, aby po takmer troch mesiacoch odporu zložili zbrane. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

"Najvyššie vojenské velenie vydalo rozkaz zachrániť životy vojakov našej posádky a prestať brániť mesto," povedal veliteľ pluku Azov Denys Prokopenko vo videu zdieľanom na komunikačnej aplikácii Telegram.

17:00 Spojené štáty posielajú na Ukrajinu obrovskú loď s nákladom vojenského vybavenia a zdravotníckych vozidiel a potrieb. Plavidlo sa pripravuje na plavbu z belgického prístavu Antverpy do severného Nemecka, odkiaľ náklad prevezú po súši na Ukrajinu. TASR správu prevzala v piatok z agentúry Reuters.

16:16 Rusko ostreľovalo školu v Sieverodonecku. Guvernér Luhanskej oblasti Serhiy Haidai uviedol, že ľudia sa v škole ukrývali. Najmenej traja ľudia zahynuli v dôsledku útoku na Sieverodoneck v Luhanskej oblasti.

16:10 Rusko je pripravené odpáliť 16 riadených striel z Čierneho mora. Hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzianyk uviedol, že dve ruské lode s celkovým salvou až 16 riadených striel Kalibr sú pripravené na použitie v Čiernom mori.

16:00 Palác kultúry v Charkovskej oblasti zasiahla raketa Podľa predbežných informácií bolo zranených 7 ľudí vrátane 11-ročného dieťaťa, informoval Victor Zabashta, riaditeľ Centra pre núdzovú zdravotnú starostlivosť.

15:00 Ukrajina potvrdila plán Talianska na ukončenie vojny. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko uviedol, že talianske návrhy sa teraz skúmajú.

14:30 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok uviedol, že Moskva už takmer úplne ovládla separatistickú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny. Informujeme o tom na základe správy agentúry AFP.      

Rusko uznalo dva separatistické územné celky – Luhanskú a Doneckú oblasť –, ktoré spoločne tvoria Donbas, za nezávislé krajiny krátko pred začiatkom ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. "Oslobodenie Luhanskej ľudovej republiky sa blíži ku koncu," uviedol Šojgu na zasadnutí svojho rezortu.

14:00 Ruská raketa zasiahla Poltavskú oblasť. Guvernér Poltavskej oblasti Dmytro Lunin uviedol, že raketa zasiahla infraštruktúru v regióne Lubny. Podrobnosti vrátane obetí a škôd sa stále objasňujú, dodal.

13:30 Právny zástupca ruského vojaka, ktorého na Ukrajine súdia za vojnové zločiny, vo svojej piatkovej záverečnej reči uviedol, že jeho klient "je nevinný", a požiadal o jeho oslobodenie i napriek tomu, že sa k zabitiu civilistu priznal. Informuje o tom agentúra AFP.

"Domnievam sa, že (Vadim) Šišimarin nie je vinný zo zločinu, z ktorého je obvinený. Žiadam vás, aby ste môjho klienta oslobodili," povedal na súde jeho obhajca Viktor Ovsiannikov. Prokurátor vo štvrtok požiadal sudcu, aby 21-ročnému Šišimarinovi, ktorý sa priznal k zabitiu 62-ročného civilistu v prvých dňoch vojenskej invázie, udelil "trest doživotného väzenia".

12:48 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok vyhlásil, že Moskva v reakcii na rozširovanie NATO vytvorí nové vojenské základne na západe Ruska. Informovala o tom agentúra  AFP. "Do konca roka bude v oblasti Západného vojenského okruhu sformovaných 12 vojenských jednotiek a divízií," povedal Šojgu.

Rusko podľa AFP posilní svoje jednotky na západe krajiny v dôsledku rozhodnutia Fínska a Švédska, ktoré požiadali o vstup do Severoatlantickej aliancie. Obe krajiny sa rozhodli usilovať o členstvo v NATO aj napriek varovaniam z Kremľa.

11:57 Ukrajinskí zákonodarcovia navrhli rezolúciu, ktorá označuje ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca v súvislosti s jeho "agresívnymi" krokmi voči Ukrajine vrátane nevyprovokovanej invázie. Informuje o tom stanica Slobodná Európa.

Návrh rezolúcie, ktorý pripravili parlamentné skupiny a výbory, vo štvrtok zaregistrovali v Najvyššej rade – jednokomorovom parlamente Ukrajiny. Autori uznesenia priamo spojili Putina s "agresívnou vojnou proti Ukrajine" vrátane prebiehajúcej invázie, ktorú začal 24. februára, anexie Krymu a okupácie častí východoukrajinských regiónov Luhansk a Doneck z roku 2014.

11:45 Zákonodarcovia v ruskej štátnej dume – dolnej komory ruského parlamentu – predložili návrh na zmenu zákona, na základe ktorého by mohlo byť zrušené vekové obmedzenie pre dobrovoľný vstup do armády. Informujeme o tom na základe správy, ktorú dolná komora ruského parlamentu, zverejnila v piatok na svojej oficiálnej webovej stránke.

Podľa ruského zákona môžu sa môžu v súčasnosti na vojenskú služby v Rusku dobrovoľne prihlásiť ruskí občania vo veku 18 až 40 rokov a cudzinci vo veku 18 až 30 rokov. Predložený návrh na zmenu zákon "o vojenskej povinnosti a vojenskej službe" však navrhuje zrušiť hornú vekovú hranicu.

11:27 Proruskí hackeri zaútočili na webové stránky viacerých talianskych inštitúcií a ministerstiev, uviedla v piatok tamojšia polícia. Informujú o tom agentúry DPA a Reuters. Kybernetický útok údajne spustila vo štvrtok okolo 22.00 h SELČ hackerská skupina Killnet. V piatok predpoludním stále nefungovala webová stránky talianskeho ministerstva zahraničných vecí či ministerstva kultúry a ďalších vládnych portálov.

09:54 Rusko pravdepodobne presunie svoje sily z ukrajinského prístavného mesta Mariupol do Donbasu ihneď po tom, ako toto dlho obliehané mesto strategicky zabezpečí. V najnovšej hodnotiacej správe to uviedlo britské ministerstvo obrany s tým, že pre tlak, ktorý je vyvíjaný na ruských veliteľov, sa tento presun zrejme uskutoční bez adekvátnej prípravy. 

Podľa britského rezortu obrany sa v areáli oceliarní Azovstaľ, ktorý bol poslednou baštou odporu ukrajinských vojakov v Rusmi zničenom Mariupole, vzdalo približne 1700 ukrajinských vojakov. Koľko ich ešte v oceliarňach zostáva, nie je jasné. No silný vzdor, ktorý Ukrajinci v Mariupole preukazovali už od začiatku vojny, znamená, že ruské jednotky z tejto oblasti sa musia prezbrojiť. Ide pritom o proces, ktorý môže trvať dlho, upozorňuje ministerstvo.

"Ihneď ako Rusko (strategicky) zabezpečí Mariupol, pravdepodobne presunie svoje jednotky do Donbasu, aby tam posilnili prebiehajúce operácie," uvádza britský rezort obrany. "Ruskí velitelia sú však pod tlakom v súvislosti s preukázateľným dosiahnutím operačných cieľov. To znamená, že Rusko zrejme presunie svoje jednotky rýchlo a bez adekvátnych príprav, čím riskuje ďalšie oslabenie svojich síl," dodáva britské ministerstvo.

09:50 Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok (19. 5.) na vstupe do Slovenskej republiky 2844 osôb. Z toho bolo 723 mužov, 1757 žien a 404 detí. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

O dočasné útočisko požiadalo 162 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za štvrtok 3355 osôb. "Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 56 policajtov, 70 hasičov, 100 colníkov, 156 vojakov, 93 dobrovoľníkov, 43 príslušníkov zahraničných zložiek a 18 zamestnancov migračného úradu," spresnila Eliášová. Zároveň bolo vypravených deväť autobusov, ktoré prepravili 174 osôb. Vlakovou dopravou bolo prepravených 32 osôb.

06:33 Prezident USA Joe Biden oznámil svoj zámer poskytnúť Ukrajine nový balík vojenskej pomoci. Informovala o tom v noci na piatok rozhlasová stanica Deutsche Welle. "Dnes oznamujem ďalší balík bezpečnostnej pomoci, ktorý poskytne Ukrajine ďalšie delostrelectvo, radary a iné vybavenie, ktoré už efektívne používa na bojisku," uviedol Biden vo vyhlásení zverejnenom vo štvrtok večer (SELČ) na webovej stránke Bieleho domu.

Podľa Bidena sa Spojené štáty poskytnutím takejto podpory snažia "posilniť pozíciu Ukrajiny na bojisku aj za rokovacím stolom". Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že nový balík bude stáť 100 miliónov dolárov. Uvedená pomoc zahŕňa 18 kusov húfnic kalibru 155 mm, 18 taktických vozidiel na ťahanie týchto húfnic, tri protiletecké radary AN/TPQ-36, poľné vybavenie a náhradné diely, spresnil hovorca Pentagónu John Kirby.

06:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Donbas na východe Ukrajiny je ruskými jednotkami úplne zničený. Súčasne Rusko obvinil z nezmyselného bombardovania, keďže v tejto oblasti zintenzívňuje svoju ofenzívu. Zelenskyj podľa agentúry Reuters vo štvrtok večer vo videoposolstve informoval, že ukrajinskí vojaci stále pracujú na oslobodzovaní Charkovskej oblasti, zatiaľ čo sa Rusko snaží zvyšovať svoj tlak v Donbase.

"Je to tam peklo - a to nie je prehnané," povedal Zelenskyj. Dodal, že pri "brutálnom a absolútne nezmyselnom ostreľovaní" mesta Severodoneck vo štvrtok zahynulo 12 ľudí a desiatky ďalších sú zranené. Informoval tiež: "(Neustále) dochádza k úderom na Odeskú oblasť, na mestá v strednej Ukrajine. Donbas je úplne zničený". "Ide o úmyselný a zločinný pokus zabiť čo najviac Ukrajincov, zničiť čo najviac domov, sociálnych zariadení a podnikov," uviedol Zelenskyj podľa agentúry Reuters. 

06:13 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok vo svojom uznesení vyzvali EÚ, aby prijala všetky opatrenia potrebné v medzinárodných konaniach a súdoch na podporu stíhania ruského a bieloruského vládneho režimu za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti, genocídu a agresiu, ku ktorým došlo počas ruskej invázie na Ukrajine.

Ako informuje spravodajca, európski zákonodarcovia žiadajú, aby sa tieto vyšetrovania a následné trestné stíhania vzťahovali aj na všetkých zamestnancov ruských ozbrojených síl a vládnych úradníkov zapojených do vojnových zločinov. V prijatom uznesení europarlament vyzýva EÚ, aby podporila zriadenie osobitného medzinárodného súdu na stíhanie zločinov agresie na Ukrajine, v súvislosti s ktorými nemá Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu právomoc.

06:01 Organizácia Spojených národov vo štvrtok vyzvala Rusko a Ukrajinu, aby nadviazali na svoje kontakty i spoluprácu, vďaka ktorým prebehla evakuácia Ukrajincov z oceliarní Azovstaľ v obliehanom meste Mariupol, a obnovili mierové rokovania. "Tieto (evakuačné) operácie by sa neuskutočnili, nebyť spolupráce medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou," povedal novinárom koordinátor humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths.

Skutočnosť, že spolupráca medzi oboma krajinami fungovala v tomto prípade lepšie ako v predchádzajúcich týždňoch podľa jeho slov naznačuje, že medzi krajinami "je na čom stavať". Griffiths vyzval Moskvu a Kyjev na obnovenie mierových rokovaní, ktoré sa konali v Turecku. "Musíme sa vrátiť k rokovaciemu stolu," dodal v tejto súvislosti.

Poslanci EP schválili pozastavenie ciel EÚ na všetky ukrajinské vývozy

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Bruseli podporili pozastavenie dovozných ciel EÚ na všetok tovar dovezený z Ukrajiny, a to na obdobie jedného roka. Cieľom opatrenia je podporiť hospodárstvo krajiny, informuje spravodajca s tým, že ide o reakciu na vplyv ruskej agresie voči Ukrajine, ktorá obmedzuje schopnosť krajiny obchodovať. Za dočasnú liberalizáciu obchodu sa vyslovilo 515 poslancov, 32 boli proti a 11 sa zdržalo hlasovania.

Opatrenia boli prijaté v zrýchlenom konaní, aby sa umožnilo ich prijatie v pléne EP. V praxi uplatnenie týchto opatrení bude znamenať, že na obdobie jedného roka sa úplne odstránia dovozné clá na priemyselné výrobky, vstupné clá na ovocie a zeleninu, ako aj antidumpingové clá a ochranné opatrenia na dovoz ocele. Lotyšská europoslankyňa a stála spravodajkyňa pre Ukrajinu Sandra Kalniete vo vyhlásení pre médiá uviedla, že zoči-voči ruskej agresii Ukrajina nebojuje len za vlastnú slobodu a bezpečnosť, ale za slobodu a bezpečnosť celej Európy.

"Preto musíme podporovať Ukrajinu na všetkých úrovniach všetkými nástrojmi, ktoré máme k dispozícii: nielen zbraňami a sankciami, ale aj našou obchodnou silou. Náš boj sa nekončí poskytnutím potrebnej podpory Ukrajine, aby sa mohla brániť. Musíme sa tiež uistiť, že ukrajinské hospodárstvo zostane odolné a konkurencieschopné," opísala situáciu. Vzťahy medzi EÚ a Ukrajinou upravuje Dohoda o pridružení. Prehĺbená a komplexná zóna voľného obchodu, na ktorú sa vzťahuje, zabezpečuje ukrajinským podnikom od roku 2016 preferenčný prístup na trh EÚ.

Ukrajinci slávia Deň vyšyvanky, ktorá sa stala v čase vojny symbolom jednoty

Pre Ukrajincov, ktorí vo štvrtok slávia Deň "vyšyvanky", sa táto tradičná vyšívaná košeľa s ľudovým motívom vo svetle ruskej ofenzívy stala symbolom národnej jednoty proti invázii ruských síl. Prezident Volodymyr Zelenskyj ju na sociálnych sieťach nazval "naším posvätným amuletom v tejto vojne," informuje agentúra AFP.  Zelenskyj mal oblečenú nezvyčajnú zelenú "vyšyvanku" pripomínajúcu jeho oblečenie vo vojenských farbách, aké nosí od začiatku ruskej invázie. Firma Etnodim, ktorá predáva košele, akú mal na sebe ukrajinský líder, na Facebooku uviedla, že úmyslom bolo vytvoriť odev symbolizujúci "odolnosť a silu našich ľudí".

Ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko povedal, že "vyšyvanka" je "symbolom slobody a lásky voči Ukrajine" a "kultúrnou zbraňou, ktorá zjednocuje Ukrajincov". Jej nosenie je "pripomienkou, že my všetci sme jednotní ako nikdy predtým", dodal. Ukrajinu podporili viaceré európske politické osobnosti, všíma si stanica CNN. "Dnes som si obliekla vyšyvanku, aby som oslávila živú a bohatú ukrajinskú kultúru," napísala na sociálnej sieti Twitter predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "V týchto ťažkých časoch stojíme pre našich ukrajinských priateľoch," uviedla.

Svoju fotografiu vo "vyšyvanke" zverejnila na Twitteri aj šéfka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. "Boj Ukrajincov za slobodu je aj naším bojom," vyhlásila. Na sociálnych sieťach sa objavili aj fotografie kyjevského starostu Vitalija Klička a jeho brata Vladimira takisto vo "vyšyvankách". Vladimir "vyšyvanku" označil za jeden z prejavov hrdinského boja za slobodu a tiež za prvok uznania Ukrajincov vo svete. "Som hrdý na to, že som Ukrajinec! A najmä dnes. Sláva Ukrajine! Sláva jej hrdinom!" napísal.

Ukrajinci slávia Deň "vyšyvanky" vždy tretí májový štvrtok od roku 2014, keď Rusko anektovalo Krymský polostrov a na východe Ukrajiny sa začali boje medzi ukrajinskými silami a Moskvou podporovanými separatistami. Učiteľ Denys Tymošenko z ukrajinského hlavného mesta Kyjev poznamenal, že nosenie vyšívanej košele či blúzky je tento rok oproti predošlým úplne iné, pretože "symbolizuje solidaritu medzi všetkými Ukrajincami - vojakmi, dobrovoľníkmi a utečencami na celom svete".

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu