Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nemecká tlač ľutuje Rómov: Utláčaní chudáci a najnechcenejší národ v Európe!

Luník IX.
Luník IX. (Zdroj: Miro Vacula)

BERLÍN - V Európe žije odhadom až dvanásť miliónov Rómov. Sú tu už vyše tisíc rokov a po celé stáročia sú prenasledovaní a vylučovaní zo spoločnosti. Táto najväčšia európska menšina zostáva najnechcenejším národom na kontinente. Desiatky tisíc Rómov z juhovýchodnej Európy teraz v úteku pred chudobou a diskrimináciou mieri na Západ, ale štáty Európskej únie nie sú schopné im pomôcť, napísal v aktuálnom vydaní magazín Der Spiegel.

Pred marazmom a útlakom, ktorým čelili v Rumunsku, Bulharsku, Srbsku, Českej republike, Maďarsku a inde, už utiekli desiatky tisíc Rómov. Ale vo Francúzsku, Taliansku a Nemecku končia v táboroch a v polorozpadnutých príbytkoch a niektorí sa uchyľujú k zločinom. Na Západe sa navyše ukazuje, že staré predsudky v Európe pretrvali.

"Počerní Rómovia spievajú a kradnú, svoje deti neobúvajú a radi žijú v špine," vymenúva Der Spiegel zakorenené názory. Zároveň ale upozorňuje na to, že západné vlády prichádzajúcich Rómov dlhú dobu ignorovali.

"Nikto o nich neprejavil žiadny záujem a nikto sa nespýtal na Rómov z juhovýchodnej Európy," napísal časopis s tým, že pozornosť na ne sa uprela až po tom, čo ich prílev neustal. Podľa neho je zázrak, že svoju vlasť, kde čelia útlaku, neopustilo ešte viac Rómov.

"Diskrimináciu ale zažívajú aj v bohatších krajinách, ako je Nemecko," dodal Spiegel s tým, že popri častým urážkam musia Rómovia trpieť aj fyzické útoky. Podľa politológa Markusa Enda je protirómsky rasizmus v Nemecku na dennom poriadku.

Mannheimské informačné centrum RomnoKher predložilo nemeckým poslancom správu, podľa ktorej majú médiá voči Rómom predsudky, vandali ničia pamätníky na deportácie a zabíjanie Rómov za nacizmu a krajné pravice broja proti imigrantom z východnej Európy. Výnimočné nie je ani násilie.

Magazín uviedol prípad jedného Sinta zo saskej dediny Klingenhain, ktorého útočníci nazvali "náčelnickou čiernou hubou" a jeho ženu označili za "cigánsku štetku". Rodina, ktorej niekto zapálil dom, čelila nadávkam šesť rokov. Tým sa nevyhli ani ich deti v škole; polícia ich raz musela sprevádzať domov, aby ich uchránila pred neonacistami. Rodina sa nakoniec odsťahovala.

Protirómske nálady sú ale v ďalších západných krajinách ešte ostrejšie. V Taliansku sa vláda pokúša Rómov nasťahovať do komplexov postavených z bytových kontajnerov. Príkladom je Salone pri okružnej rímskej diaľnici. "Je to bohom zabudnuté miesto, vedie k nemu len úzka cesta," napísal Der Spiegel s tým, že do centra metropoly to trvá tri až štyri hodiny. Hoci je Salone, kde v kontajneroch žije asi päťsto rodín, považované za modelový príklad mestom riešenej a financovanej bytovej situácie "plne vybavených" jednotiek, po cestách sa naháňajú potkany a túlavé psy a v okolí sa povaľujú staré gauče a matrace.

Podľa organizácie Amnesty International nazerajú talianski politici na Rómov "porovnateľne ako na prírodné nešťastie". Vlani v lete podpredseda mestskej rady severotalianskeho Janova vyhlásil, že medúzy sú ako Rómovia. "Neužitočné a vždy otravné," povedal.

Rómske tábory likviduje pomocou bagrov aj Francúzsko. Túto metódu podľa nemeckého časopisu zaviedol konzervatívny prezident Nicolas Sarkozy a jeho socialistický nástupca François Hollande v nej pokračuje.

Nielen francúzsky krajne pravicový Národný front je presvedčený o neschopnosti väčšiny rómskej populácie zapojiť sa do spoločnosti. S týmto názorom súhlasí aj socialistický minister vnútra Manuel Valls, za čo okamžite zožal kritiku eurokomisárky pre spravodlivosť Viviane Redingovej.

"V tejto veci nejde vyhrať," povedala Redingová s tým, že v roku 2010 na rómsky summit v španielskej Córdobe prišli len traja ministri. Po summite vyzvala všetky únijné krajiny, aby predložili stratégiu rómskej integrácie. Berlín v nej konštatoval, že žiadny osobitný postup pre Rómov nie je potrebný. Začiatkom decembra sa však všetkých 28 štátov únie zaviazalo zamerať sa na integračné opatrenia pre svoje rómske populácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu