Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Toto sú ony: Najhľadanejšie nacistické beštie žijú medzi nami!

László Csatáry sa vyparil
László Csatáry sa vyparil (Zdroj: thesun.co.uk)

PRAHA - László Csatáry (97), ktorého minulý týždeň vypátrali v Budapešti a ktorému sa podarilo opäť ujsť, je najhľadanejším žijúcim nacistickým zločincom na zozname Centra Simona Wiesenthala. Na prvých dvoch priečkach síce figurujú Alois Brunner a Aribert Heim. O nich sa však predpokladá, že sú už mŕtvi.

Zoznam najhľadanejších žijúcich nacistických zločincov

1. László Csatáry

Podľa Wiesenthalovho centra pomáhal na začiatku roka 1944 organizovať deportáciu približne 15 tisíc Židov z Československa do koncentračného tábora v Osvienčime. Csatáryho nacistická minulosť je spojená predovšetkým s Košicami, ktoré v tej dobe boli súčasťou fašistického Maďarska. Csatáry tam pôsobil ako policajný veliteľ v židovskom zbernom tábore.

Mimo organizovania deportácií sa neslávne preslávil aj svojou krutosťou. Kopal do chorých a bičoval ženy, ktoré v zime nezvládali holými rukami hĺbiť jamy.

Csatáryho v Košiciach po vojne odsúdili v neprítomnosti na trest smrti obesením za vojnové zločiny. Podarilo sa mu však utiecť do Kanady, kde pôsobil ako obchodník s umením. Keď sa prišlo na jeho krytie, v roku 1997 zmizol.

Reportérom britského denníka The Sun sa teraz podarilo vypátrať, že Csatáry žije v Budapešti. Dokonca ho navštívili u neho doma. Po prevalení prípadu však opäť zmizol.

2. Gerhard Sommer, Nemecko

Bývalý člen elitných jednotiek SS, ktorý má teraz 93 rokov, sa v auguste 1944 podieľal na masakre 560 civilistov v talianskej dedine Sant'Anna di Stazzema. Od roku 2002 je vyšetrovaný v Nemecku, zatiaľ však proti nemu neboli vznesené žiadne obvinenia.

V roku 2005 Sommera spoločne s ďalšími deviatimi nacistickými funkcionármi odsúdil taliansky vojenský súd na doživotné odňatie slobody za vyvraždenie dedinčanov. Sommer sa proti rozsudku odvolal, avšak trest o rok neskôr potvrdil vojenský súd v Ríme.

Nemecko ale Sommera nevydalo. Od roku 2007 údajne žije v sanatóriu v nemeckom Hamburgu.

3. Vladimir Katriuk, Kanada

Dnes 90-ročný Katriuk slúžil v ukrajinskom prápore, ktorý počas vojny vyvražďoval Židov a ďalších civilistov v Bielorusku. Podieľal sa na tzv. Chatyňskom masakre, pri ktorom nacisti obkľúčili a vypálili dedinu Chatyň, aby sa pomstili za prepadnutie nemeckej vojenskej kolóny partizánmi. Zomrelo okolo 150 obyvateľov, medzi obeťami bolo aj 75 detí.

Po vojne Katriuk utiekol do Kanady, kde sa začal živiť ako včelár a doteraz tu žije. V roku 1999 ho zbavili kanadského občianstva, ale v roku 2010 ho opäť dostal.

4. Karoly Zentai, Austrália

Zentai (90) sa podieľal na vraždách Židov v Budapešti v roku 1944. Po vojne utiekol do Austrálie a usadil sa v Perthe. Maďarsko v roku 2005 neúspešne požiadalo o jeho vydanie. Proti rozhodnutiu austrálskeho súdu sa Maďari odvolali a stále čakajú na nový verdikt.

Rodina Zentaia tvrdí, že bývalý nacista trpí srdcovou chorobou a ďalšími zdravotnými komplikáciami a prevoz do Maďarska by neprežil.

5. Sören Kam, Nemecko

Bývalý člen jednotiek SS pochádza z Dánska, od roku 1956 má však nemecké občianstvo. V septembri 2006 ho zatkli v Bavorsku na základe európskeho zatykača vydaného v Dánsku.

Dáni po Kamovi (90) pátrali v súvislosti s vraždou protinacistického vydavateľa novín Carla Henrika Clemmensena na predmestí Kodane. Kam a jeho ďalší dvaja komplici zastrelili Clemmensena ôsmimi guľkami z revolveru. V roku 1999 Dánsko požiadalo o vydanie Kama z Nemecka. To však vydanie zločinca opakovane zamieta. Informoval portál tn.cz.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu