Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jankovská odstupuje z funkcie! Za kauzou Kočnerovej Threemy vidí sprisahanie a mediálny lynč

Monika Jankovská Zobraziť galériu (18)
Monika Jankovská (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Meno Moniky Jankovskej sa pred pár dňami objavilo v jednej z Kočnerových komunikácií. Oslovoval ju tam ako opičku. NAKA následne na to zhabala telefón jej a niekoľkým ďalším sudcom. Podľa premiéra Pellegriniho sa musia všetky podozrenia vyvrátiť a vysvetliť. Uviedol, že by mala zvážiť, či situácia pomáha jej a strane Smer. V piatok bude Pellegriniho vláda čeliť odvolávaniu. Jankovská si pred pár hodinami zmazala aj svoj profil na Facebooku, na ktorom sa ku komunikácii vyjadrila. Jankovská sa vzdala postu štátnej tajomníčky.

NAŽIVO Brífing Moniky Jankovskej

Monika Jankovská odstúpila z postu štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti

18:40 ÚŠP odmieta tvrdenia Jankovskej o zastrašovaní sudcov

Úrad špeciálnej prokuratúry odmieta tvrdenia štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej (Smer-SD), ktorá považuje zásah polície za zastrašovanie sudcov. Procesné úkony sú podľa ÚŠP motivované úradnou povinnosťou vyšetrovať všetky trestné činy, o ktorých sa prokuratúra dozvie, a nie inými záujmami. Informovala o tom hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

"Dôvody pre pristúpenie k týmto procesným úkonom majú výhradne trestno-procesný charakter vychádzajúci z úradnej povinnosti vyšetrovať všetky trestné činy, o ktorých sa prokuratúra dozvie, a v žiadnom prípade neboli a nie sú motivované akýmikoľvek inými záujmami," uviedla v stanovisku Tökölyová.

Zaisťovacie úkony boli podľa ÚŠP vykonané v súlade so zákonom a na základe prechádzajúceho súhlasu príslušného prokurátora. V stanovisku sa zároveň uvádza, že „procesná povinnosť na vydanie veci dôležitej pre trestné konanie sa vzťahuje na každého, a ani vysokí štátni úradníci, sudcovia či prokurátori nie sú v tomto smere žiadnou výnimkou“. ÚŠP zároveň považuje za „veľmi neštandardné“, aby boli takéto úkony akýmkoľvek spôsobom verejne prezentované či spochybňované osobami, ktorých sa tieto úkony týkajú. 

17:15 Reakcia združenia VIA IURIS 

Odstupujúca štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská by v záujme zachovania nezávislosti a nestrannosti súdnictva podľa združenia VIA IURIS až do odstránenia pochybností okolo jej osoby nemala vykonávať funkciu sudkyne. Uviedol to výkonný riaditeľ združenia Milan Šagát. "Súdnictvo na Slovensku dlhodobo požíva nízku mieru dôvery verejnosti, preto je extrémne dôležité, aby sa dôkladne a nezávisle prešetrili akékoľvek pochybnosti v súvislosti so sudcami a sudkyňami, ktorých nezávislosť a morálna integrita túto dôveryhodnosť ovplyvňujú," zdôraznil s tým, že Jankovská by mala požiadať o prerušenie výkonu funkcie sudcu.

16:09 Reakcia strany Smer

Strana Smer označila opozíciu, ktorá sa napriek odstúpeniu Jankovskej pokúsi vysloviť nedôveru vláde Petra Pellegriniho, za bandu komediantov. „Nejde jej o nič iné, len o šírenie nenávisti a neopodstatnených obvinení, čo je jej základnou politickou výbavou. Je tragikomické sledovať daňového podvodníka I. Matoviča, ktorý sa osobne stretával s obvineným M. Kočnerom, ako poskakuje pred MS SR a hovorí o odvolávaní štátnej tajomníčky za akúsi nepotvrdenú a ničím nepodloženú SMS komunikáciu medzi obvineným M. Kočnerom a štátnou tajomníčkou Monikou Jankovskou,“ uviedla strana. V stanovisku opäť označili Kisku za podvodníka. 

Monike Jankovskej poďakovali za kus dobrej roboty. „Veľmi vážne sa treba zamyslieť nad jej slovami, že telefón, obsah ktorého dnes zabáva celé Slovensko, bol niekoľko mesiacov v rukách človeka, ktorý s ním mohol robiť doslova, čo chcel. Falšovať, dopĺňať, vymýšľať,“ uviedla strana. 

16:01 Reakcie koalície PS/SPOLU

„Odchod Jankovskej bol nevyhnutný, ale vymeniť jednu z figúrok Kočnerovej generácie nestačí. Vymeniť musíme celú generáciu ľudí, ktorí nesú zodpovednosť za to, kam Slovensko doviedli a ich symbolom sú prepojenia mocných vedúce k Mariánovi Kočnerovi. Skutočná zmena preto nastane, ak celá Kočnerova generácia vo voľbách nedostane šancu pokračovať. Preto musíme priniesť do politiky viac nových ľudí a získať si dôveru voličov na realizovanie zásadných zmien vo fungovaní justície, polície a prokuratúry. V koalícii PS/SPOLU sme na to pripravení a riešenia, ktorými Slovensko zbavíme oligarchie, máme pripravené,“ uviedla koalícia v stanovisku. 

Jankovská odstupuje z funkcie!
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

16:00 Odborníčka na oblasť justície strany Za ľudí Mária Kolíková uviedla, že je zlé, že Jankovská odstúpila až dnes. Informácia, že chce byť sudkyňou, je podľa Kolíkovej nedobrá. Preto by sa mali zaviesť pravidlá, podľa ktorých by nemalo byť tak jednoduché prejsť z politickej funkcie do justície. Strana Za ľudí napriek dnešným udalostiam vníma mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu premiéra za potrebnú.

15:59 Odchod Jankovskej prišiel neskoro

Odchod Moniky Jankovskej z funkcie štátnej tajomníčky a strata poslaneckého mandátu Milana Mazureka prišli podľa lídra strany Za ľudí Andreja Kisku neskoro. Zároveň sa Kiska pýta, prečo Jankovská tak dlho pôsobila na ministerstve spravodlivosti, keď si písala s osobou, „ktorá vyzerá, že je zapojená do úkladnej vraždy“.

Jankovská odstupuje z funkcie!
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Kiska v tejto súvislosti spomenul výrok predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý v Prezidentskom paláci Kiskovi ako prezidentovi SR povedal, že „ja budem vládnuť naďalej". Podľa Kisku Fico vládne zo Súmračnej. „Toto sa napĺňa. Premiér Peter Pellegrini je len bábkou, niekto iný krajine vládne. A to, že Monika Jankovská zostáva sudkyňou, je klincom do rakvy nášmu súdnictvu,“ uzavrel.

15:52 Gábor Gál rozhodnutie Jankovskej rešpektuje

Minister spravodlivosti rešpektuje rozhodnutie Moniky Jankovskej v súvislosti s jej odchodom z postu štátnej tajomníčky rezortu. Povedala to hovorkyňa MS SR Zuzana Drobová. „Minister bude aj naďalej, tak ako za viac ako rok na pozícii ministra spravodlivosti, pokračovať v prijímaní opatrení, ktoré posilňujú dôveru verejnosti v justíciu,“ uviedla Drobová. 

15:32 Podľa Veroniky Remišovej by mala skončiť aj ako sudkyňa

„Považujem za neprijateľné, aby vysokopostavená nominantka vládnej koalície a sudkyňa krajského súdu takýmto spôsobom zasahovala do práce orgánov činných v trestnom konaní,“ uviedla na sociálnej sieti.  

15:27 Premiér Peter Pellegrini verí, že situácia sa po odchode Moniky Jankovskej z funkcie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti upokojí. Takisto si myslí, že teraz by mali nasledovať odchody ďalších verejne činných osôb, ktoré sa s Kočnerom stretávali. Premiér uviedol lídra OĽaNO Igora Matoviča a predsedu SaS Richarda Sulíka.

15:05 Reakcia strany SaS

„Odstúpenie Moniky Jankovskej z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti je dôsledkom neúnavného tlaku demokratickej opozície na čele s SaS a OĽaNO. Táto osoba pre svoju harabinovskú minulosť nemala na ministerstve spravodlivosti čo robiť, tobôž nie po tom, ako jej polícia musela zobrať telefón,“ uviedla strana.

14:59 Igor Matovič aj po odstúpení Moniky Jankovskej trvá na tom, aby v piatok prebehla parlamentná schôdza, na ktorej chce opozícia odvolať vládu. Premiér Peter Pellegrini podľa neho zlyhal tým, že Jankovskú neodvolal a nechal odstúpenie na ňu.

14:50 Reakcia Igora Matoviča, lídra hnutia OĽaNO. 

14:37 Dňom, kedy ju vláda odvolá, dáva Jankovská zákaz na zverejňovanie jej tváre, rovnako ako tvárí jej rodiny. 

14:32 „O tom, že by si Kočner vymenil tisíc správ s osobou uloženou ako Monika Jankovská, ja nič neviem,“ povedala. Opäť zopakovala, že ho nepozná a nekomunikovala s ním. 

14:31 Jankovská povedala, že zásah prokuratúry a polície voči nej považuje za „svinstvo a politicky motivovaný“. To, či jej zotrvanie na poste sudkyne ovplyvní dôveryhodnosť v justíciu alebo nie, je podľa nej bezpredmetné. 

Jankovská odstupuje z funkcie!
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:30 Pol hodinu pred tlačovkou hovorila s Petrom Pellegrinim aj Robertom Ficom. Oznámila im, že odstupuje a oni to rešpektovali. Neodpovedala na otázku, či bude kandidovať za Smer. Podľa ne je predčasné o tom hovoriť. 

14:29 „Pani prezidentka, ktorá točila predvolebnú kampaň s Kočnerovým bratom?“ Jankovská otázkou reagovala na to, že podľa Čaputovej je neobhájiteľné, aby ostala vo funkcii. Zopakovala, že tak spravila len kvôli tlaku na jej rodinu. 

Jankovská odstupuje z funkcie!
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:25 S Gáborom Gálom hovorila pred tlačovou konferencioua pýtala sa ho na jeho vyjadrenia, ktoré vyšli v médiách. „Môžem deklarovať, že pán minister mi uviedol, že rozhodnutie na tom, či sa vzdám postu štátnej tajomníčky necháva len a čisto na mne. To, čo bolo povedané v médiách bolo prekrútené. Minister na mňa netlačil,“ povedala. 

14:22 „Predpokladám, že tlaky na mňa budú v súvislosti s politickým dianím aj procesom, ktorý prebieha. Tieto tlaky sa nijako neodtýkajú rozhodovacej činnosti sudcu,“ odpovedala na otázku, či nebude pociťovať tlak ako krajská sudkyňa.

Jankovská odstupuje z funkcie!
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:20 Jankovská uviedla, že ani jej sestra ho nepozná a nekomunikuje s ním. Spoločne boli na dovolenke a viac sa o tejto téme nerozprávali. 

14:18 „Vzdávam sa funkcie štátnej tajomníčky kvôli tlaku na moju rodinu. Ak by nebol, neodstúpila by som,“ zopakovala s tým, že sudkyňou ostáva. 

14:16 Krátko pred tlačovkou dostala v pošte obálku s troma rôznymi verziami komunikácie bez sprievodného listu. 

14:13 Monika Jankovská sa vzdáva funkcie štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti.

„Chceli ste moju verejnú popravu, tak ju tu máte“ povedala. Podľa jej slov tak spravila kvôli svojej rodine. Považuje to za mediálny lynč. Zásah do justície, teda odobratie mobilných telefónov, považuje za neadekvátne a bezprecedentné.  

Jankovská odstupuje z funkcie!
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:11 Jankovská spochybnila komunikáciu. Povedala, že tri mesiace mal telefón Peter Tóth, a preto nie je zaručené, že s telefónom nikto nemanipuloval. „Kde je garancia, že s telefónom nebolo manipulované?“

14:10 Mobilný telefón som odovzdala dobrovoľne

„Čo sa týka razie na rezorte spravodlivosti, mobilný telefón mi nebol odňatý, povedala Jankovská. Telefón som dobrovoľne vydala, aj prístupové kódy a to z dôvodu, že nemám čo tajiť,“ povedala. 

14:07 Monika Jankovská bola na dovolenke a tri dni bola chorá. Dnes je prvý deň v práci. „Dovoľte mi, aby som uviedla veci na pravú mieru,“ povedala. „Nepoznám ho, nekomunikovala som s ním, ani priamo, ani sprostredkovane, nijako. Nemienim sa k tomuto viac vyjadrovať. Povedala som to viackrát,“ komentovala medializovanú komunikáciu. 

13:38 Generálna prokuratúra nevie o tom, že by zadržali mobily aj jej prokurátorom, tvrdí prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková.

13:30 Jankovská nemá čo robiť na poste štátnej tajomníčky, uviedol Hrnčiar

Ak je pravda, že Jankovská si s Kočnerom vymenila viac ako tisíc správ, nemá čo robiť na poste štátnej tajomníčky, uviedol Andrej Hrnčiar po brannobezpečnostnom výbore. Naznačil, že by sa v prípade odstúpenia nemala vrátiť ani do funkcie sudkyne.

Andrej Hrnčiar
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

„Nemusí to byť tisíc správ, mohli to byť dve správy. Je to taká 'závadová' osoba, dlhodobo známa, zaradená do mafiánskych zoznamov, človek s nulovým morálnym kreditom, a hocijaký politik, ktorý sa s ním stretol a písal si, by nemal v politike čo robiť,“ povedal Hrnčiar s tým, že to platí na koaličných aj opozičných poslancov. Tí by mali podľa jeho slov zvážiť svoju politickú budúcnosť. Verí orgánom činným v trestnom konaní. Podotkol, že politika sa nedá robiť podľa nadpisov v novinách.

13:15 Igor Matovič protestuje pred budovou ministerstva spravodlivosti. „Áno, bude to koniec vašej a definitívny verím,“ povedal Matovič. 

Matovič opäť protestuje pred rezortom krátko pred tlačovkou štátnej tajomníčky

Jankovská odstupuje z funkcie!
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Jankovská si vymazala profil

Monika Jankovská sa po medializovanej komunikácii k prípadu nevyjadrovala. Jedinou reakciou bola status na jej účte na sociálnej sieti s názvom Monika Jankovská - Brániť sa oplatí.

Jankovská odstupuje z funkcie!
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Facebook)

Ten si však pred pár hodinami celý zrušila. 

Jankovská odstupuje z funkcie!
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Facebook)

Okrem toho reagovala len prostredníctvom hovorkyne rezortu spravodlivosti Zuzany Drobovej. Pre Topky vtedy uviedla, že Kočnera a ani Zsuzsovú nepozná. „Nikdy som sa s nimi nestretla a ani som nebola sprostredkovane ani priamo v žiadnej komunikácii s týmito osobami. Absolútne odmietam akúkoľvek spojitosť s týmito osobami,“ píše sa vo vyhlásení štátnej tajomníčky. Odvtedy nereaguje, keďže bola na dovolenke, v pondelok do práce nenastúpila kvôli chorobe. Dnes ohlásila na 14-tu brífing v budove rezortu spravodlivosti. 

Podozrenia okolo Jankovskej treba vysvetliť a vyvrátiť

Premiér Peter Pellegrini to povedal po tom, čo sa v utorok stretol s predsedníčkou Súdnej rady SR Lenkou Praženkovou, s tým, že treba realizovať kroky na dôveru ľudí v justíciu na Slovensku. Dôvodom stretnutia bolo aktuálne dianie v justícii. Potvrdil, že platí jeho doterajšie stanovisko, že bude konať, pokiaľ sa podozrenia potvrdia.

Jankovská odstupuje z funkcie!
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

V pondelok hovoril na túto tému s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom. Premiér tvrdí, že pozorne vníma medializované výroky oboch justičných predstaviteľov, že je potrebné dôkladne preveriť podozrenia, ktoré vyvolal zásah polície voči viacerým sudcom i štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti.

Jankovská odstupuje z funkcie!
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

„Všetky tieto podozrenia je potrebné vysvetliť, vyvrátiť a vykonať všetky kroky na dôveru ľudí v slovenskú justíciu. Súdnictvo musí odolávať akémukoľvek ovplyvňovaniu a rozhodovať nestranne a v duchu spravodlivosti,“ vyhlásil Pellegrini. V prípade Jankovskej zopakoval slová, „či neustále sa predlžujúca situácia okolo jej osoby pomáha jej aj strane, ktorá ju do funkcie nominovala“. Premiér deklaruje pripravenosť pokračovať v stretnutiach s relevantnými štátnymi orgánmi, ktoré môžu prispieť k čo najrýchlejšiemu objasneniu celého prípadu.

Mandidátka na post ústavného
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Premiér po stretnutiach s Praženkovou a Gálom deklaroval, že platí jeho doterajšie stanovisko. Ak má byť vyvodená konkrétna zodpovednosť voči Jankovskej bez konkrétnejších informácií, musí sa tak nateraz podľa neho stať na základe jej osobného rozhodnutia. Zopakoval, že v prípade, že bude disponovať konkrétnejšími informáciami, ktoré postačujú na vyvodenie politickej zodpovednosti, bude konať bezodkladne, ako sľúbil.

Pellegrini a Gál by mali konečne ukázať svoju silu

Strana Sloboda a Solidarita opätovne vyzýva Pellegriniho a Gála, aby ukázali váhu svojho slova a odvolali štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú. „Peter Pellegrini by mal konečne ukázať, že nie je len bábkou v rukách Roberta Fica a konečne konať v prospech spravodlivosti Slovenska. Gábor Gál by tiež nemal len akože apelovať na Moniku Jankosvkú, aby odišla sama, ale naopak, mal by vyvinúť maximálne úsilie, aby táto skompromitovaná osoba nepošpiňovala jeho ministerstvo,“ uviedol predseda strany Richard Sulík.

Jankovská odstupuje z funkcie!
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Najlepším riešením by však podľa liberálov bolo, keby Monika Jankovská sama nazbierala aspoň hŕstku svedomia a z postu štátnej tajomníčky by odišla sama. „Jej neustála prítomnosť na ministerstve je skutočným obrazom spravodlivosti na Slovensku, keď ‚naši ľudia‘ majú pocit, že sú tí nedotknuteľní. Slovensko naopak potrebuje ľudí na kľúčových miestach, ktorí aj svojou minulosťou dokazujú skutočný záujem o očistu spoločnosti,“ uzavrel poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Mimoriadna schôdza na vyslovenie nedôvery

Hnutie OĽaNO dnes usporadúva verejné zhromaždenie s názvom „Pomôžme Jankovskej správne sa rozhodnúť“ hodinu pred začiatkom jej tlačovky. Následne po nej budú na jej vyhlásenie reagovať. Igor Matovič minulý týždeň usporiadal niekoľkodňový protest pred budovou ministerstva spravodlivosti kvôli tomu, že ju Pellegrini neodvolal. Spoločne s Gálom tvrdia, že ak sa podozrenia potvrdia, budú konať. Gál však neskôr takisto vyzval Jankovskú na rezignáciu. 

Protest hnutia OĽaNO za
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

V reakcii na to OĽaNO vyzbieralo podpisy na mimoriadnu schôdzu, na ktorej sa pokúsia vysloviť nedôvery vláde Petra Pellegriniho. Schôdza sa bude konať tento piatok. Jankovská podala na Igora Matoviča trestné oznámenie za ohováranie. Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR v utorok neodsúhlasil návrh skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery premiérovi Petrovi Pellegrinimu.

Úradnícka vláda? 

Ak by na nadchádzajúcej mimoriadnej schôdzi parlamentu padla vláda, prezidentka SR Zuzana Čaputová by zvažovala aj vymenovanie dočasného úradníckeho kabinetu. Uviedla to v pondelkovej relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo. „Zvažovala by som všetky ústavné možnosti. Jednou z nich je naozaj vymenovanie dočasnej úradníckej vlády. Veľmi by záležalo od viacerých faktorov,“ povedala Čaputová v Rádiu Expres.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Čaputová sa tiež dotkla medializovaných informácií o údajnej komunikácii obvineného Mariana Kočnera s viacerými osobami, medzi nimi aj s Jankovskou. „To, o čom sa tu bavíme, tie zverejňované správy z komunikácie medzi pánom Marianom K. a predstaviteľmi justície, alebo spravodlivosti a ďalších orgánov, to je veľký problém. My sme stále z hľadiska dôveryhodnosti, ako Slovenská republika na chvoste Európskej únie. Naši ľudia nedôverujú justičným orgánom v extrémnej miere,“ skonštatovala hlava štátu.

Opička Jankovská

NAKA vykonala u Jankovskej zaisťovacie úkony, štátna tajomníčka jej odovzdala mobilný telefón. Podľa medializovaných informácií mala Jankovská údajne intenzívne komunikovať s Kočnerom prostredníctvom aplikácie Threema. Jankovská komunikáciu poprela a tvrdí, že sa s ním nestretla. Následne odcestovala na plánovanú dovolenku a zatiaľ nereagovala na to, či odíde zo svojho postu dobrovoľne. 

Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej je zotrvanie Jankovskej vo funkcii neobhájiteľné a takisto ju vyzvala na odstúpenie. Minister spravodlivosti po potvrdení väzieb na Kočnera podá návrh na odvolanie Jankovskej. Minister spravodlivosti Gábor Gál uviedol, že v prípade potvrdenia neoficiálnych informácií orgánmi činnými v trestnom konaní, podá okamžitý návrh na odvolanie štátnej tajomníčky. V prípade, ak by strana Smer, ktorá ju do funkcie nominovala, trvala na jej zotrvaní v pozícii, zváži Gábor Gál demisiu. Pellegrini v pondelok 26. augusta odmietol hysterické výkriky, že vláda niekoho kryje alebo že vláda nekoná.

Viac o téme: Ministerstvo spravodlivosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu