Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Priateľské rozdelenie Česko-Slovenska v roku 1992 oceňuje celý svet, tvrdí Danko

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

BRATISLAVA – Priateľské rozdelenie Česko-Slovenska v roku 1992 oceňuje celý svet. Poukázal na to predseda Národnej rady SR Andrej Danko po položení vencov k soche generála M. R. Štefánika v Bratislave pri príležitosti 100. výročia ČSR.

"Tak, ako sme sa my naozaj priateľsky rozišli v roku 1992, dnes oceňuje celý svet. Naše správanie sa, vzájomná úcta je príkladom aj pre okolité štáty. Vidím to aj na zahraničných cestách, ako to štáty, ktoré také šťastie nemali pri rozchodoch, oceňujú," skonštatoval Danko.

Pri soche generála M. R. Štefánika zároveň zdôraznil dôležitosť vyjadrenia úcty jednému zo zakladateľov Československa. "Je veľká škoda, že generál Milan Rastislav Štefánik nás tak skoro opustil. Naše národy ho potrebovali najmä v ťažkých rokoch, v roku 1938. Myslím si, že by ešte veľa pre nás všetkých urobil," podotkol Danko. Slovenská a Česká republika si pripomínajú 100. výročie vzniku ČSR. Traja najvyšší slovenskí ústavní činitelia sa v nedeľu zúčastňujú na oficiálnych oslavách výročia v Prahe.​

Slovensko je rovné všetkým krajinám Európy

Slovensko je štátom, ktorý je rovný nielen Českej republike, ale aj ostatným európskym krajinám. Myslí si to ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD). "Po 100 rokoch od vzniku ČSR stojí náš štát ako rovný s rovným nielen s českým národom, ale aj ostatnými krajinami Európy. Buďme hrdí na našu krásnu krajinu a ľudí, ktorí za ňu bojovali," píše Saková na svojom facebookovom profile na margo 100. výročia vzniku ČSR.

Vznik samostatného Československa sa u nej spája s generálom Milanom R. Štefánikom. "Máme v našich dejinách len málo ľudí, ktorí dokázali byť takými veľkými Slovákmi a Európanmi zároveň," konštatuje Saková.

Viac o téme: RozdelenieAndrej Danko100. výročie Československa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu