Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Kiska a Zeman si v Prahe pripomenuli 100. výročie založenia Československa: Gratuloval aj Putin

Vľavo premiér SR Peter Pellegrini a druhý zľava premiér ČR Andrej Babiš počas pietneho aktu kladenia vencov na Národnom pamätníku v Prahe na Vítkově. Zobraziť galériu (7)
Vľavo premiér SR Peter Pellegrini a druhý zľava premiér ČR Andrej Babiš počas pietneho aktu kladenia vencov na Národnom pamätníku v Prahe na Vítkově. (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

PRAHA - Predstavitelia Českej republiky i Slovenska si v Prahe pripomenuli 100. výročie vzniku Československej republiky. Predpoludním sa pri Národnom pamätníku na pražskom Vítkove zišli na pietnom akte poprední zástupcovia oboch krajín vrátane prezidentov Miloša Zemana a Andreja Kisku či premiérov Andreja Babiša a Petra Pellegriniho.

Ako informovali české médiá, politici, predstavitelia cirkvi a armády a vojenskí veteráni položili kvety a vence na hrobe neznámeho vojaka a minútou ticha si spoločne uctili pamiatku padlých vojakov. Pietu, ktorú sprevádzal dážď, za zvuku trúbky ukončili čestné salvy.

Pri príležitosti výročia vzniku Československa, ktoré je v Českej republike štátnym sviatkom, prezident Zeman po piete na Vítkove na Pražskom hrade vymenoval armádnych a policajných generálov. Na pietny akt na Vítkove nadviazalo slávnostné zhromaždenie vo vnútri pamätníka. Počas stretnutia vystúpil napríklad bývalý český prezident Václav Klaus, ktorý vo svojom prejave vyjadril kritiku voči Európskej únii.

Andrej Kiska a Miloš
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Vrcholom osláv bola vojenská prehliadka

Vyvrcholením osláv 100. výročia vzniku Československa v Prahe bola v nedeľu slávnostná vojenská prehliadka, na ktorej sa zúčastnili okrem prezidenta ČR Miloša Zemana viacerí ústavní činitelia či ministri obrany oboch krajín. Ako uviedli moderátori programu, išlo o najväčšiu vojenskú prehliadku v novodobej histórii ČR.

Čestná stráž ozbrojených síl
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Súčasťou programu bola prehliadka jednotiek a techniky českej armády, polície, hasičov, zdravotníkov, pražskej mestskej polície, ale aj hradnej a čestnej stráže. Podľa informácií z českého ministerstva obrany bolo zapojených vyše 4300 osôb s viac ako 230 kusmi techniky. Tohtoročnou novinkou bola podľa českého rezortu obrany aj účasť čestnej stráže zo Slovenska, Francúzska, Spojených štátov amerických, Veľkej Británie a Talianska.

Prezident ČR Zeman počas prehliadky uviedol, že do Vladislavskej sály Pražského hradu bude v nedeľu prinesený meč Milana Rastislava Štefánika, prvého ministra obrany samostatného Československého štátu. Pripomenul, že 100 rokov hovorí aj o dejinách armády. Z armádnej techniky mohli tisícky ľudí v metropole ČR vidieť napríklad modernizované tanky, obrnené vozidlá a transportéry či vrtuľníky.

Čestná stráž ozbrojených síl
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Súčasťou prehliadky, čo sa týka techniky, boli napríklad aj zásahové hasičské vozidlo, špeciálne upravená Tatra 815 alebo cisternová striekačka. Počet lietadiel a vrtuľníkov bol počas prehliadky obmedzený. "Dôvodom bolo počasie," uviedli moderátori prehliadky. Český rezort obrany informoval, že po skončení prehliadky si návštevníci môžu na "Letnej" pozrieť ukážku ozbrojených síl a bezpečnostných zborov od roku 1918 až po súčasnosť. K dispozícii je tam okolo 150 kusov techniky. 

Snímky zo slávnostnej vojenskej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Centrálne oslavy vzniku Československa budú aj na Slovensku, a to v utorok 30. októbra v Martine a Ružomberku. Celoslovenské oslavy 100. výročia podpisu Martinskej deklarácie v Martine sa uskutočnia pod záštitou predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD). Na oslavách sa zúčastnia najvyšší predstavitelia SR a ČR. Program osláv sa začne o 11.00 h pietnym aktom kladenia vencov pred historickou budovou bývalej banky Tatra, na ktorej je umiestnená pamätná tabuľa. V tejto budove bola presne pred 100 rokmi - 30. októbra 1918, prijatá Martinská deklarácia. Večerný galaprogram bude v Ružomberku. 

Telegram z Moskvy

Ruský prezident Vladimir Putin zaslal v nedeľu blahoprajný telegram českému partnerovi Milošovi Zemanovi pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky (ČSR). S odvolaním sa na oznámenie Kremľa o tom informovala agentúra TASS.

"Tento rok oslavujete historické výročie: presne pred 100 rokmi Česi spoločne so Slovákmi obránili svoje právo na štátnu suverenitu," píše sa v telegrame.

Putin zdôraznil, že Rusko a Česká republika zdieľajú kultúrne a duchovné väzby. Vyjadril presvedčenie, že podpora bilaterálneho dialógu a konštruktívnej spolupráce v rôznych oblastiach je v spoločnom záujme oboch štátov.

Andrej Kiska a Miloš
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Viac o téme: SlovenskoAndrej KiskaMiloš Zeman100. výročie Československa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu