Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico sa neudržal ani na pietnej spomienke: Opäť kritizoval sankcie proti Rusku

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Pietnu spomienku na obete fašistami vypálených obcí, ktorá bola hlavnou časťou podujatia Stretnutie generácií v areáli národnej kultúrnej pamiatky Kalište na mieste bývalej rovnomennej osady v Starohorských vrchoch, využil dnes premiér Robert Fico na opätovnú kritiku aktuálnych sankcií Európskej únie voči Rusku.

Ako uviedol vo svojom príhovore, hoci rok 2014 je rokom viacerých okrúhlych výročí spojených s Prvou či Druhou svetovou vojnou, Európa si z nich nezobrala ponaučenie. „Nie som nadšený z tohto napätia, ktorého sme dnes svedkami. Myslím si, že kríza na Ukrajine sa dá riešiť aj inak, ako nezmyselnými sankciami, ktoré nás poškodzujú. Už samotná Európa hovorí o tom, ako výrazne toto rozhodnutie poškodí ekonomiku Európskej únie a vôbec celý tento región. Kladiem si otázku, komu to vyhovuje, načo to bolo dobré,“ povedal po pietnom akte Fico médiám s tým, že verí, že rokovania posunú riešenie krízy smerom k partnerstvu a porozumeniu.

Tohtoročný deviaty ročník podujatia Stretnutie generácií, ktoré je venované obciam vypáleným fašistami, organizuje Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Banská Bystrica s Múzeom SNP. Spoluorganizátorom minulých ročníkov bol aj Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) a jeho predseda mal nad podujatím záštitu.

Ako uviedol predseda banskobystrického oblastného výboru SZPB Ján Pacek, po nástupe súčasného vedenia BBSK s predsedom Marianom Kotlebom však nebolo s kým prerokovať ďalšiu realizáciu dohody o spolupráci. „Keď bol ustanovený do funkcie nový predseda, doporučeným listom som ho požiadal o stretnutie, kde by sme si vysvetlili, ako budeme realizovať túto dohodu. Avšak na list nereagoval,“ povedal Pacek s tým, že potom sa preto obrátil na premiéra, ktorý prevzal záštitu nad aktuálnym ročníkom Stretnutia generácií.

Program podujatia, na ktorom sa každoročne zúčastňujú stovky občanov, hostí zo zahraničia a tiež predstavitelia štátu a samospráv, tvorí ekumenická pobožnosť a pietny akt pri pamätníku a kultúrny sprievodný program pri areáli pamiatky. Tento rok sa podľa Pacekovho odhadu na podujatí zúčastnilo zhruba 2,5- až 3-tisíc ľudí, podobne ako vlani.

Osada Kalište pri Banskej Bystrici sa stala počas Slovenského národného povstania centrom takzvanej Partizánskej republiky. Nemeckí vojaci ju prepadli a vypálili 18. marca 1945 v skorých ranných hodinách. Zavraždili 46 ľudí - obyvateľov Kališťa a partizánov - a spálili 36 zo 42 domov osady.

V súčasnosti tieto udalosti pripomínajú dva zrekonštruované domy, kaplnka, pamätník obetiam a Sad života so 102 ovocnými stromčekmi venovanými jednotlivým vypáleným obciam na území Slovenska, ktorý ich zástupcovia vysadili v roku 2008 na treťom ročníku Stretnutia generácií. Po vojne už Kalište ako jedinú z vypálených slovenských obcí neobnovili. Obyvatelia, ktorí prežili, sa odsťahovali do okolitých obcí a Banskej Bystrice.

Národnou kultúrnou pamiatkou je Kalište od roku 1961. Spravuje ju banskobystrické Múzeum SNP, ktoré má v oboch do súčasnosti zachovaných tamojších dreveniciach stálu expozíciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu