Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Posledné chvíle letu Ethiopian Airlines: Pilot žiadal vystrašeným hlasom dispečerov o návrat

Lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines
Lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines (Zdroj: YouTube)

ADDIS ABEBA - Pilot lietadla spoločnosti Ethiopian Airlines, ktoré sa v nedeľu zrútilo v Etiópii, krátko po štarte žiadal "spanikáreným hlasom" o povolenie vrátiť sa na letisko v hlavnom meste Addis Abeba. V piatkovom vydaní to napísal denník New York Times (NYT). Citovala z neho agentúra AP.

Denník sa v článku odvoláva na "osobu, ktorá skúmala komunikáciu letových dispečerov" z nedeľného letu. A podľa slov tejto osoby si dispečeri všimli, že lietalo stúpalo a klesalo o stovky metrov, pričom jeho rýchlosť sa zdala nezvyčajne vysoká. Hovorca Etiópskych aerolínií uviedol, že pilot povolenie na návrat dostal. Avšak lietadlo sa o niekoľko minút zrútilo pri Addis Abebe a zahynulo všetkých 157 ľudí na palube - vrátane štyroch Slovákov.

Francúzske úrady majú obe čierne skrinky lietadla, teda záznamník letových údajov a záznamník hlasov z kokpitu, a budú ich analyzovať. Francúzski odborníci uviedli, že nie je isté, či sa zo záznamníka budú dať získať letové údaje. Úrady totiž zverejnili fotografiu, na ktorej vyzerá čierna skrinka s letovými údajmi neporušená, ale jej okraj sa zdal pomliaždený.

Odborníci v Etiópii už začali odoberať vzorky DNA od príbuzných obetí, čo im pomôže určiť totožnosť pozostatkov. Štáty po celom svete, aj USA a EÚ, pozastavili lety stroja typu Boeing 737 MAX 8, ktorý v Etiópii havaroval.​

Vyšetrovanie sa začalo

Vyšetrovanie príčiny havárie boeingu v Etiópii, ktorá si vyžiadala 157 obetí vrátane štyroch slovenských, sa už začala v Paríži. Informovala o tom v piatok letecká spoločnosť Ethiopian Airlines, ktorej havarovaný Boeing 737 MAX 8 patril.

"Etiópska delegácia vedená hlavným vyšetrovateľom z Úradu pre vyšetrovanie nehôd (AIB) prišla do zariadení francúzskeho Úradu vyšetrovania a analýz civilného letectva (BEA). V Paríži sa začal celý proces vyšetrovania," napísali aerolínie v odkaze na Twitteri, ktorý citovala tlačová agentúra AFP. 

Dve čierne skrinky boeingu, ktorý sa v nedeľu ráno 10. marca zrútil šesť minút po štarte v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba, priviezli do Paríža vo štvrtok. Podľa agentúry AFP sú obe skrinky po havárii poškodené. Ľudový názov čierne skrinky sa používa pre záznamník letových údajov a záznamník hlasov z kokpitu, ktorých analýza môže pomôcť zistiť príčinu tragédie.​

 

Viac o téme: PilotHaváriaLietadloEtiópiaEthiopian Airlines
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu