Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pomarančová šťava s burizónmi aj slanina v mlieku – ako sa zmenil pohľad na stravu dojčiat?

PR článok Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Mama mňam)

Obdobie prvých príkrmov je jedným z najdôležitejších a zároveň najkritickejších z pohľadu správnej výživy dojčiat. Nové poznatky, ktoré dnes máme, sa oproti minulosti líšia a mnohé kedysi zaužívané metódy a rady od samotných lekárov dnes pôsobia úsmevne alebo dokonca šokujúco.

Len si predstavte, aký ohlas by asi dnes vyvolala informácia od pediatra, že svojmu dieťaťu môžete od 4. týždňa podávať šťavu z jedného pomaranča a v nej namočené burizóny! Alebo zasýtiť nočný hlad mesačného dojčaťa vývarom podávaným z fľašky. Áno, aj takéto rady si pred takmer 50 rokmi vypočuli mamičky od odborníkov – lekárov.

Ak by sme sa do minulosti pozreli ešte hlbšie, našli by sme aj také bizarnosti, ako slaninku naškrabkanú nožom, ktorú mali mamičky dávať do riedeného kravského mlieka, aby bolo o niečo výživnejšie. Toto odporúčanie dávali rodičom lekári v neľahkých vojnových časoch.

Nepodceňujte prvých tisíc dní

Pravdou je, že ženy v minulosti nemali ani zďaleka také možnosti a tiež také informácie ako dnešné mamičky. V mnohých rodinách sa dlho tradovalo, že s príkrmami treba začať už od tretieho mesiaca a polročnému dieťaťu môžete pokojne pripraviť na obed kapustnicu s klobásou alebo rozmixovanú sviečkovú. Ročnému dieťaťu by údenú klobásku do ruky dali bez výčitiek mnohé babičky aj dnes.

Názory odborníkov na stravovanie najmenších detí a zavádzanie príkrmov do jedálnička dojčaťa však prechádzajú v posledných rokoch významnými zmenami. Najnovšie výskumy ukázali, že pre vývoj dieťaťa a mikrobioálnej flóry je rozhodujúcich prvých tisíc dní života dieťaťa. Počas nich by malo prijímať pestrú a vyváženú stravu.

Strava ako mocný pilier

Prvých tisíc dní totiž možno do značnej miery naprogramovať zdravie dieťaťa a ovplyvniť tým aj výskyt civilizačných chorôb. Dôležitosť optimálnej výživy v útlom detstve vyzdvihuje aj MUDr. Jana Čurillová, primárka detského oddelenia vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana Prešov.

„Okrem genetiky je to druhý mocný pilier, na ktorom môže vyrásť zdravé a šťastné dieťa, a nakoniec aj dospelý človek. V čase, keď si môžeme vyberať v nadbytku ponúkané jedlo v obchodoch a reštauráciách je dôležité vedieť vybrať dobre. Teda zdravo,“ prízvukuje lekárka so špecializáciou pediatria, pediatrická gastroenterológia, hepatológia a výživa.

Od mám pre mamy

Európska spoločnosť pediatrickej gastroenterológie, hepatológie a výživy odporúča zavádzať prvé príkrmy medzi 17. a 26. týždňom. A rozhodne v odlišnej podobe, ako vo vyššie spomínaných príkladoch spred desiatok rokov. Ako správne začať? Čomu sa vyhnúť? Ako zavádzať jednotlivé potraviny do jedálnička detí podľa súčasných vedeckých poznatkov? Odpovede na tieto a mnohé ďalšie otázky prináša kniha Mama, mňam, za ktorou stoja foodblogerka Jana Malaga, profesijne špecialistka na obsahový marketing a influencer marketing a odborná garantka a mentorka knihy Silvia Horecká.

Mama, mňam sú teda nielen tie najkrajšie slová, ktoré môže mama – kuchárka od svojich detí dostať, ale aj praktický manuál pre mamy od iných mám – blogeriek a influenceriek.

Pod rukami odborníka

101 jednoduchým a praktickým receptom od ukončeného 4. mesiaca predchádza odborná pasáž, v ktorej sa Silvia Horecká venuje stravovaniu bábätiek.

„V knihe nenájdete snáď ani jednu potravinu či ingredienciu, ktorej účinky na organizmus by som nepreverila a nezvážila jej použitie v receptoch. Dúfam, že kniha s tak dôležitým poslaním, akým je výber a spracovanie kvalitných surovín pre najmenšie deti, nesklame. Recepty z našej detskej kuchárky isto budú chutiť a pomôžu vášmu dieťatku bezpečne a v zdraví vyrásť.“

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu