Vajíčka z domáceho kurína považujeme za najlepšie, ale nie vždy to musí byť pravda
- Autor: © Zoznam/
- PR článok
- Nahlásiť chybu

Zdroj: Babičkin dvor
Kohokoľvek sa spýtate, väčšina ľudí automaticky povie, že najlepšie sú vajíčka z domáceho kurína niekde od babičky. Môže to byť pravda, ale častokrát aj nie. Pokiaľ totiž domáci chovateľ nedodržiava hygienické princípy a prikrmuje sliepky napríklad nekvalitnými granulami, kvalita takýchto vajíčok nemusí byť najlepšia. Respektíve môže byť horšia ako napríklad kvalita vajec z veľkochovu, kde musia chovatelia dodržiavať prísne hygienické štandardy a kde sú sliepky pod pravidelným dohľadom veterinára.
„Tradíciu domácich chovov poznám od detstva a ctím si ju aj napriek tomu, že podnikám v produkcii vajec. Preto je aj prístup ku sliepkam na našich farmách veľmi citlivý. Okrem toho, že sa snažíme stále viac podporovať podstielkový chov, naše sliepky majú hygienicky čisté podmienky a pravidelnú veterinárnu starostlivosť. To zabezpečuje trvalo vysoký štandard našich vajíčok,“ hovorí majiteľ firmy Babičkin dvor Jaroslav Novák a dodáva, že Babičkin dvor mal vždy výborné vzťahy s okolitými drobnými domácimi chovateľmi sliepok.
Mnohé zo sliepok, ktoré prežijú časť života na farme Babičkin dvor si po ukončení znáškového cyklu odkúpia práve domáci drobnochovatelia z okolia, ktorí oceňujú najmä dobrú genetiku, zdravotný stav a kondíciu sliepok z tejto farmy.
Slovensko je sebestačné
Veľa ľudí si neuvedomuje, že v produkcii vajíčok je Slovensko prakticky sebestačné. Ročne vyprodukujeme v našej krajine až 97,5 % z celkovej spotreby vajíčok. Na pultoch obchodov ale napriek tomu nájdeme často aj vajíčka z dovozu – najmä z Holandska, Poľska a Českej republiky. A aj napriek tomu, že Slováci väčšinovo deklarujú, že najradšej majú naše slovenské vajcia, nízka cena tých dovážaných často vyhráva.
Pritom slovenské vajíčka sú určite špičkové už len preto, že ešte nikdy nečelili žiadnemu škandálu ohľadne kvality a používania nepovolených aditív. A to práve na rozdiel od poľských, holandských alebo českých vajec. Túto problematiku často zdôrazňuje Únia hydinárov Slovenska. „V prípade vajec boli v posledných 10 rokoch zaznamenané viaceré škandály s poľskými, českým, alebo holandskými vajíčkami - salmonela, plesne, karcinogénne látky, alebo vysoký obsah zakázaných látok, ako je dioxín, alebo fipronil,“ hovorí riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár a dodáva, že slovenské vajíčka žiadnemu takémuto škandálu nikdy nečelili.
Prísne kontroly
Podľa Molnára je to nielen výsledok zodpovedného prístupu slovenských chovateľov nosníc, ale aj vysokých štandardov kontroly a hygieny, ktoré tvrdo presadzujú slovenské orgány. „Často sa na to zabúda, ale faktom je, že slovenská kontrola kvality produkovaných potravín, vrátane vajec, je jedna z najprísnejších v Európe. Preto môžeme pokojne povedať, že kvalita našich vajec je dlhodobo bezkonkurenčne veľmi vysoká a spotrebiteľ sa na ňu môže prakticky stopercentne spoľahnúť,“ dodal na záver Daniel Molnár.
- reklamná správa -
- Autor: © Zoznam/
- PR článok
- Nahlásiť chybu