Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vajíčka z domáceho kurína považujeme za najlepšie, ale nie vždy to musí byť pravda

Vajíčka z domáceho kurína považujeme za najlepšie, ale nie vždy to musí byť pravda PR článok Zobraziť galériu (3)
Vajíčka z domáceho kurína považujeme za najlepšie, ale nie vždy to musí byť pravda (Zdroj: Babičkin dvor)

Kohokoľvek sa spýtate, väčšina ľudí automaticky povie, že najlepšie sú vajíčka z domáceho kurína niekde od babičky. Môže to byť pravda, ale častokrát aj nie. Pokiaľ totiž domáci chovateľ nedodržiava hygienické princípy a prikrmuje sliepky napríklad nekvalitnými granulami, kvalita takýchto vajíčok nemusí byť najlepšia. Respektíve môže byť horšia ako napríklad kvalita vajec z veľkochovu, kde musia chovatelia dodržiavať prísne hygienické štandardy a kde sú sliepky pod pravidelným dohľadom veterinára.

„Tradíciu domácich chovov poznám od detstva a ctím si ju aj napriek tomu, že podnikám v produkcii vajec. Preto je aj prístup ku sliepkam na našich farmách veľmi citlivý. Okrem toho, že sa snažíme stále viac podporovať podstielkový chov, naše sliepky majú hygienicky čisté podmienky a pravidelnú veterinárnu starostlivosť. To zabezpečuje trvalo vysoký štandard našich vajíčok,“ hovorí majiteľ firmy Babičkin dvor Jaroslav Novák a dodáva, že Babičkin dvor mal vždy výborné vzťahy s okolitými drobnými domácimi chovateľmi sliepok.

Mnohé zo sliepok, ktoré prežijú časť života na farme Babičkin dvor si po ukončení znáškového cyklu odkúpia práve domáci drobnochovatelia z okolia, ktorí oceňujú najmä dobrú genetiku, zdravotný stav a kondíciu sliepok z tejto farmy.

Vajíčka z domáceho kurína
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Babičkin dvor)

Slovensko je sebestačné

Veľa ľudí si neuvedomuje, že v produkcii vajíčok je Slovensko prakticky sebestačné. Ročne vyprodukujeme v našej krajine až 97,5 % z celkovej spotreby vajíčok. Na pultoch obchodov ale napriek tomu nájdeme často aj vajíčka z dovozu – najmä z Holandska, Poľska a Českej republiky. A aj napriek tomu, že Slováci väčšinovo deklarujú, že najradšej majú naše slovenské vajcia, nízka cena tých dovážaných často vyhráva.

Vajíčka z domáceho kurína
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Babičkin dvor)

Pritom slovenské vajíčka sú určite špičkové už len preto, že ešte nikdy nečelili žiadnemu škandálu ohľadne kvality a používania nepovolených aditív. A to práve na rozdiel od poľských, holandských alebo českých vajec. Túto problematiku často zdôrazňuje Únia hydinárov Slovenska. V prípade vajec boli v posledných 10 rokoch zaznamenané viaceré škandály s poľskými, českým, alebo holandskými vajíčkami -  salmonela, plesne, karcinogénne látky, alebo vysoký obsah zakázaných látok, ako je dioxín, alebo fipronil,“ hovorí riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár a dodáva, že slovenské vajíčka žiadnemu takémuto škandálu nikdy nečelili.

Prísne kontroly

Podľa Molnára je to nielen výsledok zodpovedného prístupu slovenských chovateľov nosníc, ale aj vysokých štandardov kontroly a hygieny, ktoré tvrdo presadzujú slovenské orgány. „Často sa na to zabúda, ale faktom je, že slovenská kontrola kvality produkovaných potravín, vrátane vajec, je jedna z najprísnejších v Európe. Preto môžeme pokojne povedať, že kvalita našich vajec je dlhodobo bezkonkurenčne veľmi vysoká a spotrebiteľ sa na ňu môže prakticky stopercentne spoľahnúť,“ dodal na záver Daniel Molnár.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu