Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenka zistila, ako sa dá zabrániť vzniku nádorov: Česká firma jej bude financovať výskum

Zuzana Kečkéšová je už teraz vedeckou kapacitou
Zuzana Kečkéšová je už teraz vedeckou kapacitou (Zdroj: Facebook)

PRAHA - Vedecká skupina Zuzany Kečkéšovej z Ústavu organickej chémie a biochémie (ÚOCHB) Akadémie vied ČR získala na výskum nových liečiv proti rakovine sumu 1,75 milióna eur. V rokoch 2018-2022 ju poskytne spoločnosť BTCZ Ventures, s ktorou minulý týždeň ústav podpísal zmluvu.

Kečkéšová sa ako jedna z prvých vedkýň vydala vo výskume netradičnou cestou. Miesto zamerania na rakovinové bunky začala hľadať príčiny, prečo niektoré tkanivá ľudského tela rakovinou takmer či vôbec netrpia. "Podarilo sa jej tak objaviť bielkovinu, ktorá práve tieto orgány dokáže pred rakovinou účinne chrániť," uviedla správa ústavu.

Na výskume začala vedkyňa pracovať už pri pobyte na Massachusettskom technologickom inštitúte v USA. Vlani na jeseň založila na ÚOCHB skupinu zameranú na túto tému. Na výskum vzápätí získala zahraničný grant a tiež podporu Grantovej agentúry ČR. Najnovšie ju podporí aj súkromná spoločnosť BTCZ Ventures, ktorá sa zaviazala podporovať laboratórium Kečkéšovej až do roku 2022. Výsledky jej výskumu zostanú duševným vlastníctvom ÚOCHB, firma bude mať výhradnú licenciu na prípadné budúce patenty. BTCZ Ventures je spoločnosť, ktorá investuje do start-up projektov v oblasti zdravotníckych technológií a biotechnológií.

"Môj výskum sa bude sčasti sústreďovať na detailnú charakterizáciu nášho nového objaveného tumor-supresoru LACTB, teda proteínu, ktorý bráni vzniku nádorov, a jeho možné využitie v protinádorovej terapii," uviedla Kečkéšová. Vďaka získaným peniazom zahrnie vedkyňa do skúmania aj ďalšie látky, ktoré by mohli mať podobné účinky, ale na ktorých detailný výskum zatiaľ neboli peniaze.

Nedávno ÚOCHB oznámil tiež ďalší úspech v získavaní peňazí na výskum rakoviny zo súkromných zdrojov. Skupina Pavla Majera vyvíja látku, ktorá znemožní nádoru získavať výživu pre svoj rast. Do projektu sú zapojení vedci z Univerzity Johnsa Hopkinsa v USA a o vývoj a testy lieku sa postará firma Dracena Pharmaceuticals. Vyhradí na to v prepočte 800 miliónov českých korún.

Viac o téme: VýskumRakovinaZuzana kečkéšová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu