Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOĽBY ONLINE Začína byť horúco: V Jasnej prišli voliť sexi slečny v bikinách aj Yeti!

Zobraziť galériu (31)

BRATISLAVA - Už o siedmej hodine ráno sa otvorili tisíce volebných miestností, aby Slováci mohli rozhodovať o svojich zástupcoch ľudu na najbližšie obdobie. Topky sú pri tom a sprostredkujú vám najaktuálnejšie informácie.

19:33 V Trnave odmeňovali komisiu pizzou. „Keď som vo volebnej miestnosti, prišiel mladý muž, priniesol dve pizze a dal ich volebnej komisii,“ povedal čitateľ Topiek. Muž ich odovzdal so slovami, že „je to dar od majiteľa firmy“. Majiteľ údajne takýmto spôsobom ocenil volebné komisie vo všetkých trnavských okrskoch. 

19:30 Čitateľ z Púchova nás upozornil na zaujímavé praktiky členov komisie. Občan, ktorý volil vo volebnej miestnosti obvod 2 v Púchove údajne dostal z niektorých strán po dva volebné lístky. Komisia sa ohradila, že to sa stáva a chceli mu ich vymeniť. S tým však nesúhlasil, pravdepodobne mal už ten svoj poznačený a na margo členov uviedol, že sú platený za to, aby svoju prácu vykonávali dobre. "Mohol si myslieť, že tá strana má dva lístky, preto by vložil do obálky oba a v domnienke, že si svoju stranu zvolil, odísť domov. Som toho názoru, že jeho hlas by bol neplatný s veľkým podielom viny komisie," píše čitateľ.

Chcete sa zapojiť do priebehu volieb aj vy? Pošlite nám zaujímavé zážitky, príbehy, videá, fotky na tipy@topky.sk.
 

19:10 V žilinskom obvode odhadujú tri hodiny pred uzavretím volebných miestností vyše päťdesiatpercentnú účasť. Ako ďalej informovala zapisovateľka obvodnej volebnej komisie Viera Šutáková, v obvode s 215 okrskami a 177 136 oprávnenými voličmi nezaznamenali zatiaľ žiadne problémy.

19:05 V banskobystrickom volebnom obvode, ktorý tvorí okres Banská Bystrica, dosiahla už podľa predsedu obvodnej volebnej komisie Jána Páleša volebná účasť viac ako 50 percent.

V Karlovej Vsi museli pridávať plenty

19:00 Oproti predvolebným predpokladom je v bratislavskej Karlovej Vsi účasť na dnešných parlamentných voľbách dobrá. " V niektorých volebných miestnostiach sme museli pridať plenty, aby občania dlho nečakali. Priebežne im tiež dopĺňame volebné materiály," potvrdil prednosta karloveského Miestneho úradu Rastislav Velček. Viac sa dočítate tu.

18:55 V jednom z volebných okrskov v Petržalke účasť voličov už prekročila 50 percent. Bude ich teda s istotou viac. Ľudia všetkých vekových kategórií chodia pomerne vo veľkom množstve, na volebný akt sa čaká aj niekoľko minút.

18:30 Podľa predbežných neoficiálnych odhadov sa v Košickom kraji pohybuje volebná účasť na úrovni 35 až 40 percent. Podľa vyjadrení obvodných volebných komisií v rámci kraja nedošlo zatiaľ k nijakým výtržnostiam a nemuseli riešiť nijaké podnety občanov či politických subjektov.

18:28 V niektorých bratislavských mestských častiach už volebná účasť prekročila 50-percentnú hranicu. Napriek tomu, že polícia upozorňovala na možné výtržnosti, priebeh parlamentných volieb je zatiaľ pokojný. Potvrdili to zástupcovia samospráv.

18:26 V obvode Nitra sa volebná účasť pohybuje okolo 50-tich percent. Ako informoval zapisovateľ obvodnej volebnej komisie Milan Buffa, v niektorých okrskoch je účasť 40-percentná, inde dosahuje aj 60 percent. V meste Nitra je vyššia ako v obciach, momentálne nad 50 percent.

V Bánovciach nad Bebravou padlo trestné oznámenie

18:15 Polícia v Bánovciach nad Bebravou prijala v súvislosti s parlamentnými voľbami trestné oznámenie o porušení zákona vo volebnom okrsku Horné Ozorovce v okrese Bánovce nad Bebravou. Podal ho jeden z kandidátov na poslanca Národnej rady (NR) SR.

Podľa trenčianskej krajskej policajnej hovorkyne Eleny Antalovej neznámy páchateľ vylepil po obci niekoľko amatérsky vyrobených plagátov s vystrihnutými hlavami niektorých politikov kandidujúcich vo voľbách. Oznámenie podal jeden z kandidátov z Bánoviec nad Bebravou, ktorého fotografiu páchateľ údajne tiež zneužil. Viac sa dočítate tu.
 

18:10 Parlamentné voľby vo volebných obvodoch Brezno, Banská Bystrica a Žiar nad Hronom, pod ktorý spadajú tri okresy - Žarnovica, Banská Štiavnica a Žiar, zatiaľ prebiehajú podľa predsedov jednotlivých obvodných volebných komisií (ObVK) bez problémov.

18:05 Pokojný a ničím nerušený priebeh majú počas dnešného dňa parlamentné voľby na území michalovského, humenského a vranovského volebného obvodu. Potvrdilito členovia jednotlivých Obvodných volebných komisií (ObVK).

Dúbravčania volili z Belgicka, Británie aj Austrálie, pridali sa aj bezdomovci

18:00 V bratislavskej mestskej časti Dúbravka je pokojný priebeh dnešných parlamentných volieb vo všetkých 31 okrskoch. V mestskej časti môže odovzdať svoj hlas 30.257 oprávnených voličov a ďalších 852 na voličské preukazy inde. Naopak, poštou chcelo voliť 76 občanov. Najviac z Belgicka 16, Veľkej Británie 10 a ČR 9. "Mali sme aj po jednom záujemcovi z Bahrajnského kráľovstva a Austrálie. No nie všetci zo žiadateľov nám zaslali do termínu hlasovacie lístky," uviedol vedúci organizačného oddelenia v Dúbravke Gabriel Kosnáč.

Aj podľa neho je priebeh volieb bezproblémový. Raňajší náhly problém chýbajúceho člena do jednej volebnej komisie operatívne vyriešili. Vyskytlo sa niekoľko prípadov, že občania chceli voliť na pasy, čo podľa zákona nie je možné. Okrsok číslo 7 je zriadený aj pre bezdomovcov a do 17. hodiny tam prišli voliť dvaja, ktorých dopísali do voličských zoznamov.
 

 

VOĽBY ONLINE Začína byť
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

 

17:55 V okrese Dunajská Streda sa konajú parlamentné voľby v pokojnej atmosfére, zatiaľ nedošlo k žiadnym incidentom. Podľa ďalších slov predsedu obvodnej volebnej komisie Ladislava Dohňanského o 17.00 h bola účasť v okrese 40- až 50-percentná. "Predpokladám, že po západe slnka bude voličov viac, keďže počas dňa viacerí využili slnečné počasie a pracovali v záhrade," pokračoval Dohňanský s tým, že najväčší nával ľudí očakávajú vo večerných hodinách.

Dzurinda poobede vybehol na Železnú Studienku, Galko sa teší sľubnej účasti v Stupave


17:50 Aj exminister obrany a poslanec SaS Ľubomír Galko hlási sľubnú účasť v Stupave. "Už o tomto čase je v našom okrsku viac ako 50 % a to je SKVELÉ! Preto sú tí zvyšní traja pri mne takí vysmiati. Odvolil si s nami aj dcérkin priateľ, odskočil si od stolíka, lebo celý deň zarezáva v okrskovej komisii," uviedol na svojom profile na Facebooku Galko.

Ľubomír Galko prišiel voliť
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: archív Ľ. G.)


17:43 Nízka volebná účasť - len 6,5 percenta bola v dnešných parlamentných voľbách v čisto ženskej väznici Nitra-Chrenová.

17:35 Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda si poobede krátil čas behom na Železnej Studienke. Dalo by sa čakať, že potreboval vybehať ťažký obed. Nie je to však tak, jedol len bolognské špagety.
 

V Demänovskej Doline volili krásky v bikinách aj Yeti


17:30 V Demänovskej Doline mali napriek snehu poriadne horúco. Do volebnej miestnosti vbehli viacerí účastníci lyžiarskych pretekov v plavkách, ktorí si okrem nich nezabudli do batožiny pribaliť voličský preukaz. Maskot Yeti voliť nemohol,  „Chceli sme trošku odľahčiť volebnú atmosféru a pozrieť sa na v princípe vážnu záležitosť o čosi úsmevnejšie. Najprv sme išli do bikín, a potom sme nezabudli ísť voliť,“ komentovala recesistickú akciu hovorkyňa lyžiarskeho strediska Jasná Katarína Šarafínová. Mimochodom, na zaplnenom svahu na Bielej púti predviedla v bikinách svoje lyžiarske umenie aj česká modelka Agáta Hanychová. Viac sa dočítate tu.

17:26 Okrem parlamentných volieb sa v Tešedíkove v okrese Šaľa koná aj miestne referendum o prinavrátení pôvodného názvu obce Pered. Informoval o tom predseda miestnej referendovej komisie Alexander Mozoli. "V obci máme tri referendové okrsky. Účasť na parlamentných voľbách je zatiaľ nad 30 percent, na miestnom referende je o niečo nižšia," konštatoval predseda s tým, že otázka prinavrátenia názvu obce zaujíma len pôvodných obyvateľov. Prisťahovalci sa už považujú za Tešedíkovčanov, im pôvodný názov Pered nič nehorí.

17:19 Čitateľ Roman z Tlmáč nás upozornil na to, že hlasovanie v jeho meste sa mu nezdá byť dostatočne anonymné. "Závesy sú z presvitajúcej látky a situované smerom do okien takže bolo všetko vidieť. Som z toho zhrozený. Pri pohlade na iné hlasovacie miestnosti v iných mestách sú z nepriesvitného materiálu, dostatočne kryté a je možnosť sadnúť si. Myslím že voľby nie sú dostatočne pripravené v meste Tlmače!"

17:11 Okolo sedemnástej hodiny pokorila v jednom z bratislavských volebných okrskov účasť na voľbách 50-percentnú hranicu. Podobne by to mohlo vyzerať aj v iných okrskoch.

Aj podľa predsedníčky jednej z okrskových volebných komisií na Nobelovom námestí v Petržalke Daniely Lengyelovej voliť dosiaľ prišlo v priemere 40 až 50 percent Petržalčanov. Ako ďalej uviedla, komisia sa už stretla aj s jedným kurióznym prípadom. "Mali sme pána, ktorý od nás chcel, aby sme ho informovali o programe politických strán," uviedla. Volič potom odišiel, no po čase sa vrátil a jednej strane svoj hlas nakoniec dal. Petržalčania podľa Lengyelovej volia krátko, dá sa teda predpokladať, že už prichádzajú rozhodnutí. Viac sa dočítate tu.
 

Havajčania volili hlavne cestou z kostola


17:08 V rusínskej obci Havaj v okrese Stropkov volili v najväčšom počte ráno cestou z kostola. Tiež ako prichádzali z nákupov. Početnejšiu skupinu mladých voličov ešte očakávajú večer, keď pôjdu na zábavu. Povedal to predseda okrskovej volebnej komisie v Havaji Tibor Paňka. Vo voličských zoznamoch tu majú zapísaných 318 oprávnených voličov, do 16:30 prišlo voliť asi 30 percent voličov. Ako uviedol, od volieb tunajších ľudí neodlákala práca na záhradách, lebo na kopcoch tu majú ešte dosť snehu.

16:56 Chatár z Chaty pod Rysmi vo Vysokých Tatrách Viktor Beránek sa na dnešných parlamentných voľbách nezúčastní. „Slobodné kráľovstvo Rysy sa nemieša do vnútorných záležitostí cudzieho, hoci spriateleného štátu,“ povedal s úsmevom Viktor Beránek. Jedinou dnešnou voľbou Viktora Beránka bolo, kde sa dnes vyberie na túru, keďže momentálne je na dovolenke v Alpách. Na druhej strane zaželal všetkým, ktorí sa na dnešných parlamentných voľbách zúčastnia, aby mali šťastnú ruku pri voľbách.

16:47 V podtatranskej obci Veľká Lomnica žije vyše 4000 obyvateľov a asi 40 percent z nich tvoria Rómovia, ktorých zatiaľ nikto neovplyvňoval. "Chodia voliť aj Rómovia, myslím, že v hojnom počte," konštatovala podpredsedníčka miestnej volebnej komisie Anna Imrichová. To, že s Rómami v miestnej osade doposiaľ nikto nemanipuloval a ani ich neoslovil, potvrdili aj samotní osadníci. "Nie, nikto nás tu neoslovil a aj keby ma oslovili, tak ako môžu vedieť, že ich budem voliť, keď som za tou plentou sám? Ja už som bol voliť a viem, ako to funguje, takže by mi nijako nedokázali, či som ich volil, alebo nie," povedal jeden z Rómov z miestnej osady.

16:33 Šéf Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo odvolil ešte na obed. "Dnešný deň je veľmi dôležitý pretože volíme cestu pre Slovensko, najmenej na štyri roky. Pri takto vážnej voľbe je každý hlas dôležitý a potrebný. Svoju prácu v NR SR budem robiť poriadne, dôkladne a nadoraz. Tak, ako minule," povedal župan Frešo.

Pavol Frešo
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Topky.sk)


16:23 Incident zaznamenali aj v obci Bodza v okrese Komárno. Podľa očitých svedkov sa jeden z členov volebnej komisie opil a odišiel do susednej obce, kde ďalej popíja v miestnej krčme. Účasť voličov v Nitrianskom kraji sa pohybuje medzi 30 až 40 percentami, zatiaľ je vyššia v severnejších okresoch.

16:03 Dvere volebných miestností by sa dnes na Slovensku mali zatvoriť presne o 22.00 h, v Šoporni by to však malo byť o niekoľko minút neskôr. Dôvodom má byť neskorší začiatok hlasovania. Potvrdila to zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Lívia Škultétyová. Situáciu na mieste kontrolovali aj členovia komisie. Viac sa dočítate tu.

15:44 Na pokojný priebeh celonárodného hlasovania dohliada na celom území Slovenska viac ako 7000 policajtov. V teréne sú nasadení príslušníci poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície. "Ak by si to situácia vyžiadala, pripravené sú aj špeciálne policajné útvary a pyrotechnici. Každý prijatý podnet alebo trestné oznámenie pre podozrenie z trestnej činnosti či priestupku preveríme," dodala hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Baloghová.

15:36 V Pezinku odvolila zrejme najstaršia volička, ktorá 9. júla 2012 oslávi 102 rokov. (foto: podpredseda okrskovej komisie č. 13 Vasil Kaščák).
V Pezinku dnes odvolila
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Vasil Kaščák)


14:50 V niektorých mestských okrskoch na hornej Nitre zaznamenali predpoludním pomerne značný záujem o predčasné parlamentné voľby. Účasť voličov sa pohybovala okolo 30 percent z počtu zapísaných voličov. Potvrdil to predseda Obvodnej volebnej komisie (ObVK) pre okresy Prievidza a Partizánske Peter Uhrín. Viac sa dočítate tu.
 

Účasť na voľbách v Bratislave je nečakane dobrá
 

14:44 V bratislavskom Starom Meste za šesť hodín od otvorenia volebných miestností odvolilo v dvoch volebných okrskoch približne 30 percent ľudí.

Aj obyvatelia Petržalky za prvé tri hodiny od otvorenia volebných miestností ukázali, že im dnešné voľby nie sú ľahostajné. Ako uviedla zapisovateľka v 12. volebnom okrsku Mária Zvolenská, do volebnej miestnosti na Vlasteneckom námestí prišlo za prvé tri hodiny odvoliť zhruba 15 percent z 928 zapísaných voličov. Oproti voľbám v roku 2010 sa záujem Petržalčanov o voľby podľa Zvolenskej zvýšil.

Hovorkyňa Miestneho úradu v Ružinove Miroslava Štrosová pre TASR povedala, že účasť v niektorých volebných okrskoch mestskej časti už prekročila 30 percent a voľby v 70 okrskoch prebiehajú pokojne.

V Devínskej Novej Vsi dosiahla účasť vyše 20 percent. "Na tento čas je to slušné. Určite prekročíme 50-percentnú hranicu," povedal starosta Milan Jambor.
 

Volič z Nového Mesta roztrhal všetky svoje volebné lístky a vyhodil ich do vzduchu


14:38 V bratislavskom Novom Meste dal volič najavo svoju nevôľu s voľbami svojským spôsobom. "Do jednej volebnej miestnosti však vošiel volič, ktorý roztrhal všetky svoje volebné lístky a vyhodil ich do vzduchu," uviedol hovorca Miestneho úradu Marek Tettinger, pričom muž členom komisie dokonca vynadal. Viac sa dočítate tu.

Na ďalšom okrsku sa členovia komisie zase stretli aj s iným kurióznym prípadom. Volič chcel odovzdať svoj hlas aj za manželku, ktorá je momentálne v kóme.

14:35 Priemerná účasť na predčasných parlamentných voľbách v Košickom kraji sa pohybuje okolo 20 percent. Podľa vyjadrení obvodných volebných komisií je priebeh volieb pokojný, bez rušivých momentov a komisie nemuseli riešiť žiadne sťažnosti.

V bratislavskej mestskej časti Nové Mesto už odvolilo vyše 50 percent zo všetkých 33.817 zaevidovaných voličov. Okrskové komisie preto na základe svojich skúseností očakávajú, že volebná účasť bude vyššia ako pri minulých parlamentných voľbách.

14:10 Šéf hnutia 99% - občiansky hlas Ivan Weiss už tiež odovzdal svoj hlas v predčasných voľbách.

 Ivan Weiss
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)


Parlamentné voľby prebiehajú bez incidentov


13:56 V hlavnom meste majú dnešné parlamentné voľby zatiaľ pokojný priebeh, informoval o tom hovorca primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy. Vo všetkých mestských častiach je zvýšený počet policajných hliadok a ako hovorca uviedol, v pohotovosti je aj vyšší počet technikov, ktorí majú na starosti verejné osvetlenie.

Rovnako aj v Nitrianskom kraji prebiehajú pokojne. V severných okresoch kraja nezaznamenali členovia obvodnej komisie žiadne incidenty ani v jednom z okrskov.

V Trenčíne zaznamenali podľa predsedu obvodnej volebnej komisie v Trenčíne Attila Bátky len drobné zmätky. "Boli tam nejaké problémy ohľadom voličov, ktorí si nevedeli nájsť svoj volebný okrsok. Pán mal v občianskom preukaze bydlisko len Trenčín, nevedel, v ktorom okrsku má odvoliť."

V obciach pri Hlohovci sú voľby tiež zatiaľ pokojné. Za stolom vo volebnej miestnosti v Dolnom Trhovišti v okrese Hlohovec sedia dnes takmer samí nováčikovia. Z osemčlennej komisie sa podľa predsedníčky Magdalény Mrváňovej po posledných voľbách vymenilo 90 percent osadenstva, vrátane nej. Povinnosti však zatiaľ zvládajú.

13:50 Šéf SMK József Berényi odvolil spolu s manželkou krátko po jednej. Volili v dobrej nálade a farebne zladení.

VOĽBY ONLINE Začína byť
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: topky)


13:45 V bratislavskej väznici sa skončili voľby so 6,8-percentnou účasťou. Oprávnených odovzdať svoj hlas v tomto ústave bolo 560 obvinených a odsúdených. Celkovo sa v týchto dňoch nachádzalo v tomto ÚVV 608 väzňov, z nich bolo 29 cudzincov, dvaja mladiství, ktorí nemali oprávnenie voliť. Zvyšok väzňov, ktorí nemali oprávnenie voliť, predstavovali osoby odsúdené za obzvlášť závažné trestné činy.

13:33 Volebná účasť kúpeľných hostí v Nimnici v okrese Púchov prekonala nielen nahlásený počet voličov, ale aj očakávania členov okrskovej komisie. Komisia, ktorá prišla do tamojšej jedálne, nemala dostatok volebných lístkov. Niektorí voliči na ne museli čakať. "Vopred nám nahlásili 35 záujemcov o voľby zo strany kúpeľných hostí. I napriek tomu, že sme priniesli obálky navyše, nestačilo to. Členka volebnej komisie utekala do 1,5 kilometra vzdialenej volebnej miestnosti pre ďalšie," povedal člen okrskovej volebnej komisie v obci Nimnica Ivan Lacko.

Predbežnú účasť na dnešných parlamentných voľbách za obvod Prešov, kde patria okresy Prešov a Sabinov, odhadol päť hodín po otvorení volebných miestností podpredseda obvodnej volebnej komisie v Prešove Jozef Kislík (KDH) na približne 13 percent, v mestách je to okolo 15 a v obciach 10 percent.

Volebná miestnosť uprostred Demänovskej Doliny, v ktorej katastri sa nachádza najväčšie slovenské lyžiarske stredisko Jasná, zívala dopoludnia väčšinou prázdnotou. Spomedzi pár desiatok voličov, ktorí si uplatnili volebné právo, bola približne polovica cezpoľných s voličskými preukazmi. Oveľa väčší nápor očakáva starosta Jakub Vojtek podvečer, keď sa ľudia budú vracať z lyžovačky.

13:10 Na ZŠ Dubová v bratislavskom Starom Meste sme stretli ministra kultúry Daniela Krajcera a jeho straníckeho kolegu zo SaS Juraja Drobu. Obaja politici odvolili a šéf rezortu kultúry sa volebnej komisie spýtal na doterajšiu účasť. "Asi 30 percent," dozvedel sa. Predpokladá sa teda, že minimálne tu celková účasť prekročí 50 percent.

13:05 Predseda SNS Ján Slota odvolil spolu so svojou manželkou Ľubicou, ktorá sa vo volebný deň obliekla do naozaj pôsobivej strapcovej sukne a neprehliadnuteľného žltého saka. Slota si verí a nepochybuje o tom, že sa dostane do parlamentu s dvojciferným číslom. Po tom, čo odvolil v Žiline, odišiel na zvyšok soboty lyžovať do Terchovej. Viac sa dočítate tu.
Ján Slota
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)


13:03 Niektorí Slováci žijúci v Írsku údajne nedostali hlasovacie lístky načas.
Tvrdí to organizátor protestov Gorila Ireland Patrick Linhart. Osobne pozná deväť ľudí, ktorí si nemohli uplatniť svoje občianske právo spoza hraníc. Je medzi nimi aj jedna z organizátoriek protestov Gorila Ireland, ktorá podľa Linharta dostala volebné lístky len v piatok. Nazdáva sa, že poškodených je viac, preto založí na Facebooku výzvu, aby sa prihlásili. Viac sa dočítate tu.
 

Na Luníku IX nevedia, koho voliť: Peniaze za hlasy nám neponúkli!


12:57 Rómovia z Luníka IX v peknom jarnom počasí nevenujú prebiehajúcim predčasným parlamentným voľbám veľkú pozornosť. Rodiny sa venujú veľkým víkendovým nákupom, niektorí zvážaniu železného odpadu na prilepšenie rodinného rozpočtu, ďalší postávajú a popíjajú lacné víno z umelohmotných fliaš. „Vieme, že sú voľby, ale neviem aké,“ prezradili Rómovia, ktorí v skupinke pred volebnou miestnosťou ochutnávali hroznový nápoj. „Ani nevieme, koho máme voliť, nikto nám nič nepovedal. Peniaze za hlasy nám neponúkali,“ doplnili.

Nízkou účasťou sú zatiaľ poznamenané voľby aj v obci Nižná Myšľa, ktorá bola len niekoľko dní pred ostatnými riadnymi parlamentnými voľbami v roku 2010 postihnutá katastrofálnym zosuvom pôdy, pri ktorom mnoho rodín prišlo o strechu nad hlavou a musia bývať v kontajnerových domoch. Pôvodné plány hovorili o dočasnom riešení, ľudia sa však obávajú, že v kontajneroch ostanú bývať už natrvalo. Toto rozčarovanie sa zrejme prejavilo aj v tom, že do jedného z týchto príbytkov členov volebnej komisie s urnou ani nevpustili.

12:43 Šéf OĽaNO Igor Matovič na Facebooku upozorňuje na ovplyvňovanie výsledkov volieb.
"Chcel by som vás poprosiť, aby ste nám v prípade, že zistíte zmenené poradie hlasovacích lístkov, dali vedieť. Zatiaľ nám nahlásilo pár ľudí, že mali vymenené naše lístky č. 5 s Móricovými Obyčajnými ľuďmi č. 21. Nechceme z toho robiť vedu a snažíme sa najprv info preveriť priamo v okrskoch, odkiaľ to nahlásili, ale ak by ste sa s niečím podobným stretli aj vy, dajte, prosím, vedieť."

12:20 Voliť prišiel aj nevidiaci Pavol Keri, ktorý bol voliť v sprievode svojej asistentky, ktorá mu pri volebnom akte za plentou pomohla. "Prečítala mi, čo som potreboval," vysvetlil. Zrakovo postihnutí majú v súčasnosti k dispozícii volebné materiály v Braillovom písme, hlasovacie lístky však nie sú v písané týmto písmom, preto potrebujú sprievod. Viac sa dočítate tu.
 

V Nitre volila storočná babička: Sleduje správy aj bulvár


12:18 V Nitre dnes volila storočná volička Emerencia Meňhartová
O politické dianie sa aj vo svojom veku ešte zaujíma. Každý večer sleduje v televízii správy a číta i bulvár, sleduje vraj všetky klebety. „Politike veľmi nerozumiem,“ priznala stará pani. Najradšej zo všetkých volieb má prezidentské, nenechala si ujsť ani tie posledné. Viac sa dočítate tu.

12:14 Voľby v Košiciach prebiehajú podľa predsedníčky volebnej komisie Košice-Západ bez problémov. Voličská účasť v tejto časti predstavuje zatiaľ 25 %.

12:11 Komárňanský podnikateľ Olivér Boldoghy, ktorého úrady vyškrtli zo zoznamu občanov SR krátko po tom, ako sa priznal, že prijal maďarské štátne občianstvo, v dnešných voľbách voliť nemohol. Vo volebnom okrsku č. 26 v Komárne mu členovia volebnej komisie oznámili, že nie je na zozname voličov a nevyhoveli ani jeho žiadosti, aby ho na základe predloženého občianskeho preukazu do zoznamu doplnili s tým, že sa môže obrátiť na súd. Svoje voličské hlasy predtým odovzdala jeho manželka a dcéra. Viac sa dočítate tu.
 

Fico prišiel voliť s manželkou: Zmieri sa s akýmkoľvek výsledkom


12:07 Líder Smeru Robert Fico prišiel na bratislavské Dlhé Diely voliť spolu s manželkou. Od volieb nečaká žiadny zázrak, ale ani katastrofu. Pre Fica sú dnešné parlamentné voľby siedme v poradí, preto ich už nevníma dramaticky a zmieri sa s akýmkoľvek výsledkom. “Hrozba, že sa môže opäť zostaviť päť- alebo šesťkoalícia, je reálna,” uviedol Fico, ktorý však podľa vlastných slov prijme každý legitímny výsledok. Po odvolení sa chystá na prechádzku so psom. Viac sa dočítate tu.

Robert Fico odvolil v
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)


12:00 Svoj hlas odovzdala s 15 minútovým meškaním už aj odchádzajúca premiérka Iveta Radičová v Novej Dedinke. Komu odovzdala krúžky, povedať nechcela. "Každé voľby vnímam ako veľmi dôležité, pretože určujú na isté obdobie náš spôsob života, aj atmosféru v spoločnosti. Voľby by mali priniesť pokoj do slovenskej spoločnosti... Pokiaľ nejdeme voliť, to znamená, že rozhodnutie nechávame na tých ostatných. Myslím si, že by sme tú zodpovednosť nemali posúvať na ostatných," dodala Radičová. Viac sa dočítate tu.
Iveta Radičová odvolila v
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)


11:40 Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda dávno necítil taký veľký otáznik, ako keď sa dnes ráno zobudil.      "Potešilo ma slniečko, ale všetko ostatné je v rukách voličov. Pre mňa vždy bolo v takýchto chvíľach dôležité, aby som si odpovedal na otázku, či som urobil všetko, čo som urobiť azda mal a vládal. A myslím si, že som naozaj urobil to, čo som vládal," vyhlásil. Koho okrem seba krúžkoval, Dzurinda neprezradil. Viac si prečítajte tu.

Mikuláš Dzurinda odovzdal svoj
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)


Mojsejová radila Braňovi, koho voliť

11:33 Vo výbornej nálade prišla odvoliť okolo 11:00 hodiny aj šéfka Strany Slobodného Slova Nora Mojsejová. Do volebnej miestnosti v košickej Mestskej časti Pereš prišla spoločne s manželom Braňom, ktorý v rukách držal gorilu. Manželka mu však musela radiť, koho voliť. Viac sa dočítate tu.

Nora a Braňo Mojsejovci
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: foto: Miro Vacula)

11:30 V Bratislave prebieha kampaň aj v deň volieb. V schránkach si ľudia mohli nájsť mimoriadne vydanie časopisu Extra plus propagujúceho SNS a KSS.

11:15 Predseda SaS Richard Sulík priznal, že krúžkoval aj seba. "Samozrejme, že som krúžkoval seba. Predstavte si, že by mi jeden krúžok chýbal, to by som si do smrti vyčítal," povedal. Zvyšné krúžky rozdal ženám, ktoré spolu s ním kandidujú do parlamentu. "Myslím, že keď bude viac žien v politike, politika bude menej hulvátska," vysvetlil svoje rozhodnutie.

Richard Sulík odvolil
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Sulík občanom odporučil, aby určite išli voliť a svojimi hlasmi rozhodli o tom, ktoré strany sa dostanú do parlamentu. Sú však aj ľudia, ktorí by podľa lídra liberálov voliť nemuseli. "Dnes je krásne počasie, tí dôchodcovia, ktorým nezáleží na budúcnosti ich vnúčat, tí by možno mohli ísť kopať záhradku," dodal.

 

Odborníci o peknom počasí: Najzanedbateľnejší prvok týchto volieb
 

11:06 Romantické voľby na horách
Prenosná volebná urna zo Štrbského Plesa dnes umožnila turistom, lyžiarom i zamestnancom chaty odvoliť aj v nadmorskej výške 1840 metrov na Chate pod Soliskom. Možnosť voliť v krásnom počasí a v prostredí hôr využilo okolo 20 ľudí.

Podľa odborníkov je pekné počasie z hľadiska volieb najlepšie. "Počasie je však v tomto prípade najzanedbateľnejším prvom pri týchto voľbách. Závažných faktorov, ktoré pôsobia proti účasti, je totiž viac. Ak by bolo horšie počasie, mohla by účasť ešte klesnúť. Pekné počasie však účasť nezvýši," uviedol pre Topky pred voľbami šéf agentúry MVK Pavel Haulík.
"Dobré počasie nezníži účasť. Sú iné výraznejšie faktory, ktoré ovplyvnia účasť, rozhodne však nie počasie," dodal politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. Obaja odhadujú, že účasť sa nevyšplhá nad 50 %.

11:02 Hudobník a kandidát na poslanca SaS Marián Greksa je prekvapený účasťou. "Tak som už bol voliť. Kokos, keby bolo všade toľko ľudí ako v Petržalke pred volebnými miestnosťami,tak je účasť určite aspoň 90 percentná."

10:56 Hlasovacie právo využil aj prezident SR Ivan Gašparovič spolu s manželkou Silviou
Dnešné voľby sú podľa neho najvážnejšími od roku 1990. Poprosil doteraz nerozhodnutých občanov, aby voliť išli, aby sa rozhodli a vybrali si tých, o ktorých si myslia, že budú pre nich zodpovední. Súčasne ale pripomenul, aby voliči zvážili aj to, čo kto sľubuje a na realitu týchto sľubov.

Ivan Gašparovič
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)


10:50 Zdá sa, že politici si dnes posunuli čas. Richard Sulík odvolil s 30 minútovým meškaním a chystá sa hrať so synom Hugom, ktorý je momentálne na antibiotikách. Tip na víťaza volieb si nechal pre seba. V strane však uzavreli stávky. Ten, koho tip bude najbližšie k výsledkom volieb, získa bank vo výške 300 eur!
 

Problémy v Šoproni: Voliť sa začalo s meškaním, trestné oznámenie na starostu


10:39 Desiatky obyvateľov Šoprone dnes na polícii podávajú trestné oznámenie na starostu Milana Vlčeka pre podozrenie zo zmarenia referenda a problémy v súvislosti s parlamentnými voľbami. Portál seredonline.sk informuje o tom, že starosta Vlček vpustil okrskové komisie do volebných miestnosti len dve minúty pred siedmou hodinou, kvôli čomu sa začalo voliť s 10 minútovým oneskorením. Členovia komisie totiž len vtedy začali rozbaľovať balíky s hlasovacími lístkami. Referendum sa nezačalo vôbec, pretože nebol pre referendovú komisiu vyčlenený priestor. Trestné oznámenie za zmarené referendum podáva na Vlčeka aj Združenie občanov miest a obcí Slovenska. Viac sa dočítate tu.

10:33 Podľa našich informácií je účasť v Bratislave neočakávane dobrá. Za tri hodiny v jednej z miestostí už hlásia 15% účasť, čo je celkom slušné. Odvolili prevažne starší ľudia. Čitateľ z Petržalky nám napísal, že účasť v tejto časti sa mu zdá vyššia. "Bežne, keď chodievam voliť o takomto čase, bývajú volebné miestnosti poloprázdne. Teraz tam bolo plno."

10:25 Najmenší volebný okrsok v regióne Liptova je v dnešných voľbách do NR SR v obci Liptovské Beharovce, kde majú vo voličskom zozname zapísaných iba 50 voličov.


Žitňanskú z KDH v "domácej voľbe" dcéra nezvolila kvôli jej kuchárskemu umeniu


10:15 Na Facebooku sa objavujú prvé vyjadrenia politikov. Mladú poslankyňu z KDH "zradila" aj vlastná dcéra. "Voľby u nás doma máme za sebou. Dostala som 3 hlasy (ja som nehlasovala). Stredná dcérka ma nevolila s odovodnením, že u nich na škole zle varia a ak by som nebola zvolená, potom by som tam mohla ísť variť. 5-ročný Danielko počas voľby vykrikoval "Fica nikdy!" :)"

10:10 Ústredná volebná komisia zatiaľ nezaznamenala žiadne podnety. Po skončení jej ranného zasadnutia to potvrdila zapisovateľka ÚVK Lívia Škultétyová. Niektorí členovia komisie sa po zasadnutí vybrali skontrolovať situáciu priamo do terénu. Najbližšie má opäť zasadnúť okolo 14:00.

10:03 Daniel Lipšic odvolil spolu so svojím synom o pol desiatej na Podjavorinskej ulici v Bratislave. Video si pozrite tu.

9:56 Predseda parlamentu Pavol Hrušovský si odbehol z nemocnice
Hneď po volebnom akte sa vracia späť do Fakultnej nemocnice v Nitre, kde sa v stredu podrobil plánovanému operačnému zákroku. Na aký dlhý čas to bude, bude podľa neho záležať od lekárov. Pre KDH očakáva dvojmiestny percentuálny výsledok. Želá si stabilnú vládu, ktorú budú všetci rešpektovať a prinesie Slovensku upokojenie situácie, ľuďom nádej a stabilitu. Spolu so svojou manželkou odvolil v mieste svojho bydliska na Čermáni v Nitre.

Pavol Hrušovský počas volieb
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)


9:39 Na košickom Luníku IX v prvú hodinu neprišiel voliť nikto, do ôsmej volili traja obyvatelia. Rómovia zo sídliska tvrdili, že na mieste nijaké strany nerobili kampaň.

9:36 Odvolili už aj šéfovia KDH Ján Figeľ a Mostu-Híd Béla Bugár.
Ako volia politici
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Predseda KDH Ján Figeľ dnes vstal s nádejou. Ako povedal novinárom po tom, čo krátko po deviatej spolu s manželkou a synom Adamom odvolil v dnešných parlamentných voľbách, aj najbližšiu aj vzdialenú budúcnosť Slovenska spája s nádejou. „Tento deň strávim hlavne s rodinou doma a potom večer na ústredí KDH. Budeme očakávať výsledky a diskutovať ako ďalej,“ povedal.

Béla Bugár za plentou
Ako volia politici
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

Dostať sa do parlamentu bude napriek udalostiam, ktoré sa posledné dva-tri mesiace udiali, pre predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára dobrým výsledkom predčasných volieb. Po voľbe mal dobrý pocit. "Však sme sa snažili, ja osobne som sa zúčastnil na viac ako sto stretnutiach s občanmi, ja viem prečo som volil," povedal a dodal, že tí, ktorí chodili na naše mítingy tiež pôjdu voliť.

9:35 Komárňanský podnikateľ Olivér Boldoghy, ktorého úrady vyškrtli zo zoznamu občanov SR krátko po tom, ako sa priznal, že prijal maďarské štátne občianstvo, dnes pôjde so svojou rodinou k urne a pokúsi sa voliť.

9:34 Takmer 10.000 slovenských väzňov, odsúdených alebo obvinených, má dnes právo odovzdať svoj hlas. Po druhý raz v histórii Slovenska môžu voliť aj odsúdené osoby. Volebné právo si môže konkrétne uplatniť 1312 obvinených a 8325 odsúdených. Právo odovzdať svoj hlas má približne 600 obvinených a odsúdených žien. Z nich takmer väčšina je umiestnená v čisto ženskej väznici v ústave v Nitre-Chrenovej.
 

Premiérka večer navštívi centrály všetkých strán


9:26 Premiérka Iveta Radičová dnes počas večera navštívi volebné centrály všetkých štyroch koaličných strán
Ako pre denník SME povedala, voliť bude SDKÚ pre jeho program. Myslí si, že do parlamentu sa strana dostane a bude mať aj viac hlasov, ako odhadujú prieskumy. "Voliči SDKÚ boli vždy veľmi racionálni, ale s prísnymi kritériami na etické princípy. Ťažko odhadujem ich správanie v týchto voľbách.“

9:15 Daniel Lipšic mal dnes voliť na ZŠ Podjavorinskej v Bratislave už o deviatej hodine, zatiaľ však na miesto neprišiel. Novinári naňho netrpezlivo čakajú. Minister vnútra má za sebou ťažkú noc kvôli incidentu na proteste Gorila. Žeby to bol dôvod jeho zdržania?

9:02 Čitateľ Ladislav z Nových Zámkov nás upozornil na zvláštne praktiky člena volebnej komisie. Nepoužité kandidátky strán si chcel vziať so sebou ako po minulé roky, no jeden z členov komisie ho upozornil, aby ich vhodil do vreca na to určeného. "Nikdy sa to tak nerobilo, vždy som si ich odnášal, veď kto mi teraz zaručí, že sa nepoužijú? Ja viem, mal som ich pretrhnúť aspoň, no neskoro ma to napadlo," napísal nám. Vynášať volebné lístky z volebných miestností zakázané nie je. V minulosti sa však vynášaním lístkov dalo prekontrolovať, komu dal dotyčný hlas a podľa toho sa dávali rôzne dary najmä Rómom.  

8:56 Neviete, ako voliť alebo ste prvovolič? Prinášame vám rady, na čo nezabudnúť.


Matovič odvolil, čaká ho umývanie schodov a výlet s rodinou*


8:50 Šéf Obyčajných ľudí a nezávislých osobností  Igor Matovič má hlasovane už za sebou, ide umývať schody 
Približne pred pol hodinou volil na ZŠ Mozartova v Trnave aj spolu s manželkou Paulínou a dcérkami Klárou a Rebekou. Jeho pocity, ako sám povedal, sú štandardné. "Voliť je veľmi dôležité, lebo hrozí, že sa ku korytu dostanú skorumpovaní zlodeji. OĽaNO je jediná reálna šanca na zmenu, pretože hlasy ostatných nových strán, bohužiaľ, prepadnú v prospech skorumpovaných zlodejov." Po odvolení ho čaká umývanie schodov, keďže na jeho rodinu vyšla tento týždeň služba. Poobede pôjde s manželkou a deťmi zrejme na výlet. Viac sa dočítate tu.

Ako volia politici
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)


8:40 Volebná miestnosť, ktorá je položená najvyššie, je na Štrbskom Plese v nadmorskej výške 1355 metrov.

8:24 Počasie voľbám praje
Podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu sa očakáva teplota od 6 až 11 °C. Na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 4 °C. Bezvetrie alebo slabý vietor, na juhozápade popoludní severozápadný vietor do 4 m/s (15 km/h).

8:15 Ako prvý volil Slota
Išlo o menovca politika Jána Slotu. Miroslav Slota odvolil krátko po otvorení volebnej miestnosti. Voľby považuje za svoju občiansku povinnosť, zúčastňuje sa na všetkých voľbách a vždy chodí ako prvý.

8:13 Od 8:00 zasadá Ústredná volebná komisia. Jej úlohou je dohliadať na priebeh volieb a reagovať na podnety občanov či ich niekto nenarúša.

8:12 Predčasné voľby sa na Slovensku začali bez problémov

"Nemáme žiadne správy, že by došlo niekde k nejakému problému pri otvorení alebo pri začatí hlasovania," povedala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Lívia Škultétyová. Všetky volebné miestnosti sa otvorili o 07.00 h.

8:06 Najvyššie položená volebná miestnosť je na Štrbskom Plese

Pod Tatrami výnimkou nie je ani najvyššie položená miestnosť na Slovensku. Tá sa nachádza na Štrbskom Plese v nadmorskej výške 1355 metrov. "Volebnú účasť mávame dobrú, verím, že to bude takto aj tento rok, už prišli prví voliči," priblížila situáciu predsedníčka volebnej komisie Lenka Jakubčáková.

7:42 V Nitrianskom kraji spojili voľby s referendami o zmene názvu obce

Obyvatelia Kolárova a Tešedíkova v Nitrianskom kraji budú dnes v referende rozhodovať o zmene názvu obce. Mesto Kolárovo v okrese Komárno chcú premenovať na Gúta a obec Tešedíkovo v okrese Šaľa na Pered. Ide o historické názvy, ktoré obyvatelia v bežnej konverzácii používajú dodnes, zároveň sú to maďarské názvy týchto samospráv. Referendum spojili s parlamentnými voľbami, aby obec ušetrila. Stáť bude okolo 400 eur.

7:02 V obvodoch Žiar nad Hronom, B.Bystrica a Brezno zapísali 214 782 voličov

Vo volebných obvodoch Žiar nad Hronom, Banská Bystrica a Brezno otvorili volebné miestnosti o 7.00 h. Pod volebný obvod Žiar nad Hronom patria aj okresy Žarnovica a Banská Štiavnica. V tomto obvode je 50.289 zapísaných voličov, voličských preukazov bolo vydaných 1192.  obvode Žiar nad Hronom, ktorému prislúchajú tri okresy, je zapísaných voličov 72.210 a vydali 1910 voličských preukazov. V obvode Banská Bystrica, kde zapísali 92.283 voličov, vydali 2663 voličských preukazov.

6:59 Posledný predvolebný prieskum, Budaj atakuje 5 percent

Smer by v parlamentných voľbách získal 38,2 percenta odovzdaných hlasov, KDH 8,4 percenta a Most-Híd 7,9 percenta. Za nimi by nasledovali OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti so 6,2 percentami hlasov opýtaných, SDKÚ-DS s 5,7 percentami a SaS, ktorá by získala 5,3 percenta hlasov. Vyplýva to z telefonického prieskumu spoločnosti eCall Slovakia. Tesne za hranicou zvoliteľnosti by skončilo SMK, ktorú podporilo 4,8 percenta opýtaných a 99 percent - občiansky hlas so 4,6 percenta. Nad štyri percentá získali ešte Zmena zdola - Demokratická únia Slovenska (4,3 percenta) a SNS (4,2 percenta). Telefonický prieskum sa uskutočnil 8. marca na vzorke 1347 respondentov vo veku nad 18 rokov.
 

6:55 Voliť môže aj 262 väzenkýň

V čisto ženskej väznici v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Nitre-Chrenovej je oprávnených odovzdať svoj hlas 262 žien z celkového počtu 317 odsúdených žien. U 55 žien (z toho sú dve mladistvé, jedna cudzia štátna príslušníčka, dve odsúdené zbavené svojprávnosti a 50 odsúdených za spáchanie obzvlášť závažného zločinu.
      Ku koncu februára sa v ústavoch Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) nachádzalo celkom 10.769 obvinených a odsúdených osôb. Z uvedeného počtu bolo 1395 obvinených (z toho 1309 mužov, 56 žien a 30 mladistvých mužov) a 9374 odsúdených (z toho 8666 mužov, 585 žien, 117 mladistvých mužov a šesť mladistvých žien).
     

6:54 Minulé voľby volilo 8 percent väzňov

V predchádzajúcich parlamentných voľbách bola v slovenských väzniciach volebná účasť len 8,29 percenta. V sobotu 12. júna 2010 sa v slovenských ústavoch na výkon väzby a v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody nachádzalo približne 10.099 odsúdených a obvinených. Z nich malo volebné právo 1465 obvinených a 7577 odsúdených.

6:50 Do Petržalky sa vrátilo 656 volebných rozhodnutí zo 728 žiadostí

Do bratislavskej Petržalky sa vrátilo 656 volebných obálok s hlasmi slovenských voličov, ktorí majú trvalý pobyt v zahraničí. V januári o voľbu poštou požiadalo 728 Slovákov, späť sa teda vrátilo vyše 90 percent obálok. Petržalčania budú voliť celkovo v 102 volebných okrskoch. O možnosť voliť poštou požiadali aj Petržalčania s trvalým pobytom v tejto mestskej časti, ktorí sú momentálne v zahraničí. Z 320 žiadostí sa na úrad vrátilo 257 volebných rozhodnutí. Najviac obálok prišlo z Európy. Úrad však eviduje aj USA, Japonsko, Kanadu, Austráliu, Mexiko, Spojené arabské emiráty, Južnú Afriku, Keňu či Barbados. Petržalka je jediným, osobitným okrskom v rámci Slovenskej republiky, kde sa sumarizujú volebné rozhodnutia slovenských voličov v zahraničí.

6:49 V obvodoch Vranov, Humenné a Michalovce je zapísaných 250 000 voličov

 V zoznamoch voličov na území vranovského, michalovského a humenského obvodu je pred sobotňajšími parlamentnými voľbami zapísaných vyše 250.000 ľudí. Takmer 7000 obyvateľov regiónu požiadalo samosprávy o vydanie voličských preukazov. Svoje volebné právo si plánujú uplatniť vo volebných miestnostiach mimo svojho trvalého bydliska.
      

6:49 V obvode Martin môže voliť 91 913 voličov

Vo volebnom obvode Martin (okres Martin a Turčianske Teplice) je vo voličských zoznamoch zapísaných 91.913 oprávnených voličov. Voliť môžu v 135 volebných miestnostiach, vo volebnom obvode vydali 1767 voličských preukazov. miestnosti otvoria zhodne o 7:00.

6:49 V obvode Čadca môže voliť 71 444 voličov

Vo volebnom obvode Čadca je podľa vedúcej odboru všeobecnej vnútornej správy Obvodného úradu v Čadci Renáty Golisovej zapísaných vo voličských zoznamoch 71.444 oprávnených voličov, ktorí môžu voliť v 80 volebných miestnostiach. Vo volebnom obvode vydali 959 voličských preukazov. Všetky miestnosti otvoria zhodne o 7:00.

6:49 V obvode Žilina môže v 215 okrskoch voliť 177 136 voličov

Vo volebnom obvode Žilina (okres Žilina, Bytča a Kysucké Nové Mesto) je vo voličských zoznamoch zapísaných 177.136 oprávnených voličov. Podľa zapisovateľky Obvodnej volebnej komisie v Žiline Viery Šutákovej môžu voliči odovzdať hlas v 215 volebných miestnostiach. Vo volebnom obvode vydali voličom 3263 voličských preukazov. Dodala, že v žiadnom okrsku neotvoria volebné miestnosti pre voličov v predstihu, všetky miestnosti sa tak otvoria o 7:00.
 

6:48 V obvode Nové Mesto nad Váhom môže v 99 okrskoch voliť 73 686 voličov

Vo volebnom obvode Nové Mesto nad Váhom (okresy Nové Mesto nad Váhom a Myjava) figuruje na zoznamoch voličov celkom 73.686 voličov. V obvode vydali 1142 voličských preukazov (782 v okrese Nové Mesto nad Váhom, 360 v okrese Myjava).   V žiadnom okrsku v oboch volebných obvodoch sa volebné miestnosti neotvoria pre voličov v predstihu.

6:45  Voličské preukazy si vybavilo 821 Trnavčanov

Počet vydaných voličských preukazov pre predčasné parlamentné voľby sa v Trnave zastavil na čísle 821. V porovnaní s predchádzajúcim hlasovaním si na mestský úrad prišlo vybaviť oprávnenie voliť v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku o 300 Trnavčanov menej. V roku 2010 ich podľa informácií vedúceho vnútorného odboru Michala Dzurjanina bolo spolu 1124. Trnavskí voliči si tradične berú voličské preukazy hlavne kvôli víkendovým pobytom na chalupách v okolitých obciach, kvôli lyžovačkám v horách, ale i pobytom v kúpeľoch či zdravotníckych zariadeniach. Preukazy si vybavovali aj členovia volebných komisií, aby nemuseli opúšťať volebnú miestnosť, v ktorej pôsobia.

6:45 V trenčianskom volebnom obvode je v zoznamoch 142 905 voličov

Vo volebnom obvode Trenčín (okres Trenčín a Ilava) je zapísaných vo voličských zoznamoch spolu 142.905 oprávnených voličov (93.266 v okrese Trenčín, 49.639 v okrese Ilava). Voliť môžu v 177 volebných miestnostiach. V Trenčianskom okres vydali voličom 1940 a v Ilavskom 946 voličských preukazov. Vo volebnom obvode Považská Bystrica (okresy P. Bystrica a Púchov) je podľa zapisovateľky Renaty Hromkovej zapísaných v zoznamoch 87.875 voličov (okres Považská Bystrica 51.574, v okrese Púchov 36.301), ktorí majú právo odovzdať hlas v 121 volebných miestnostiach. Voličské preukazy si prevzalo 1059 voličov v okrese Považská Bystrica a 536 voličov v okrese Púchov.  

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu