Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Boldoghy voliť nemohol, priznal maďarské občianstvo

Olivér Boldoghy
Olivér Boldoghy (Zdroj: TASR)

KOMÁRNO – Komárňanský podnikateľ Olivér Boldoghy, ktorého úrady vyškrtli zo zoznamu občanov SR krátko po tom, ako sa priznal, že prijal maďarské štátne občianstvo, v dnešných parlamentných voľbách voliť nemohol.

Vo volebnom okrsku č. 26 v Komárne mu členovia volebnej komisie oznámili, že nie je na zozname voličov a nevyhoveli ani jeho žiadosti, aby ho na základe predloženého občianskeho preukazu do zoznamu doplnili s tým, že sa môže obrátiť na súd. Svoje voličské hlasy predtým odovzdala jeho manželka a dcéra.

Boldoghy volebnej komisii povedal, že porušujú jeho ústavné práva. Dodal, že na ústavnom súde je podanie, ktorým sa preveruje rozhodnutie o zbavení jeho slovenského občianstva a do rozhodnutia súdu považuje seba za občana SR.

Priebeh udalosti sledoval vo volebnej miestnosti predseda maďarského spolku Rada pre ľudskú dôstojnosť Zoltán Lomnici a množstvo slovenských a maďarských novinárov.

"Ja si myslím, že je veľmi smutné, čo sa dnes stalo. Je 21. storočie, Európa, a neumožnia človeku voliť, ako keby sme boli niekde v 50. rokoch," reagoval Boldoghy po odchode z volebnej miestnosti a dodal, že zrejme sa ešte dnes obráti na okresný súd.

Lomnici pripomenul, že spolok Rada pre ľudskú dôstojnosť, ktorý združuje ochrancov ľudských práv desiatich krajín, každému, kto o to požiada, pripraví podanie na štrasburský súd pre ľudské práva.

"Z ôsmich žiadostí Maďarov žijúcich na Slovensku už sedem podaní je pripravených, dnes som priniesol podanie O. Boldoghyho. Rada v Štrasburgu zabezpečí pre týchto ľudí bezplatné právne zastupovanie," dodal Lomnici, ktorý je bývalým predsedom Najvyššieho súdu MR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu