Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dnes môžu ľudia určiť podobu budúcnosti, tvrdí Radičová

Iveta Radičová Zobraziť galériu (3)
Iveta Radičová

NOVÁ DEDINKA - Občania sa rozhodujú v dnešných voľbách nielen o tom, ako sa nám bude žiť v najbližšom období, ale najmä o tom, ako dokážeme spoločne naštartovať ekonomiku a zadefinovať si nové pravidlá dôvery medzi politikmi a občanmi. Vyhlásila to premiérka Iveta Radičová po tom, ako predpoludním vhodila svoj hlasovací lístok do urny vo volebnom okrsku na základnej škole v Novej Dedinke, kde býva.

„Dúfam, že sa rozhodnú občania správne a zodpovedne – naozaj dnes je ten deň, keď sa môžu veľmi podpísať pod podobu našej budúcnosti,“ dodala končiaca predsedníčka vlády. Myslí si, že odhad, ktorý hovoril o nadpolovičnej volebnej účasti, naplnený bude. “Pokiaľ by bola nižšia účasť, tak vyvstáva trošku otáznik nie nad legálnosťou, ale nad legitimitou zvolených zástupcov,“ vyhlásila.

Radičová pri hlasovaní zakrúžkovala niektorých kandidátov na poslancov, ale neprezradila ktorých. Od výsledkov volieb si nesmierne želá, aby priniesli pokoj do slovenskej spoločnosti. Ľudia by podľa nej mali voliť nielen preto, že si vyberáme zástupcov do zákonodarného zboru, ale aj do výkonnej moci. „Odovzdávame im svoj mandát a pokiaľ nejdeme voliť, znamená to, že to rozhodnutie nechávame na tých ostatných. Myslím si, že tú zodpovednosť by sme nemali nechávať na tých ostatných,“ vyhlásila Radičová.

V minulosti si Radičová trúfala robievať pred voľbami odhady, aké koalície po nich vzniknú. Dnes bez zábran priznala, že si to neodvažuje povedať. „Ako ukazovali prieskumy verejnej mienky – a to sú jediné podklady, ktoré máme k dispozícii – jedna tretina nerozhodnutých voličov je veľmi vysoké číslo,“ vysvetlila, prečo si netrúfa povedať odhad ďalšieho vývoja.

Voľby boli pre ňu iné, pretože zároveň znamenajú jej odchod z politiky. „Nezmenilo sa nič na spôsobe rozhodovania,“ konštatovala. Nesmierne ľúto je jej za tým, že jej vláda, ktorá bola prvá nekomunistická, nedokázala naplniť celé svoje programové vyhlásenie.

Počas noci pôjde Radičová do centrál koaličných partnerov, navštívi aj sídlo SaS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu