Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Grilovacia sezóna je v plnom prúde! Ak chcete zažiariť pred hosťami, mali by ste sa riadiť týmito pravidlami

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Teplé počasie a dlhšie dni sú ako stvorené na grilovanie. Vôňa pečúceho sa mäsa, praskanie uhlíkov.. balzam na uši a jazyk. Grilovacia sezóna je tu! Ak chcete zažiariť pred hosťami, riaďte sa týmito pravidlami a všetko, čo ugrilujete, bude chutiť ako od šéfkuchára.

Grilovanie je dlhoročná tradícia, ktorá sa uskutočňuje najmä v letných mesiacov. Z každej terasy alebo záhrady sa nesie lahodná vôňa, ktorá aj vás láka vytiahnuť gril. Či už ste nováčik alebo skúsený gril majster, pri pripravovaní chutného mäsa sa dá vždy niečo pokaziť. Na tieto základné veci by ste si mali dať pozor!

Nezabudnite o pár minút skôr zapnúť gril

Ak chcete pripraviť chutné a aj oku lahodiace jedlo, vždy sa uistite, že gril je horúci. Tak docielite to, že jedlo bude z vonkajšej strany nádherné opečené a zároveň si uchová šťavnatosť. Ak vlastníte gril, ktorý sa dá aj uzatvoriť, spravte tak. Skrátite tým čas, ktorý je potrebný na jeho predhriatie.

Grilovacia sezóna je v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa toho, čo sa chystáte grilovať, by ste mali voliť aj teplotu grila. Ak pripravujete jedlo, ktoré vyžaduje nižšiu teplotu grilovania, ohrejte gril na 120 až 150 stupňov Celzia. Stredná teplota na grilovanie sa pohybuje medzi 150 až 180 stupňov Celzia. Ak však pripravujete jedlo, ktoré si vyžaduje na úpravu vysokú teplotu, zohrejte gril až na 230 stupňov Celzia.

Lepšie sa griluje na čistom povrchu

Čistenie grilu je rovnako dôležité ako samotné grilovanie. Ak svoj gril nečistíte pravidelne, riskujete, že potraviny, ktoré na ňom plánujete pripraviť, budú poškodené a možno až nebezpečné. V priebehu času medzi grilovaniami sa môže na roštoch usadzovať mastnota a zvyšky, ktoré vytvárajú výživnú pôdu pre baktérie. Pravidelným umývaním grilu zamedzíte kontaminácii a prenášaní chorôb potravinami. 

Grilovacia sezóna je v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ugrilované mäso je balzam na oči, tak isto aj gril. Čistý gril zvýrazňuje chuť a príchuť vášho jedla. Zvyšky z predchádzajúcich grilovačiek môžu vašim jedlám dodať nežiadúce chute a pachy. Ak ste zainvestovali do poriadneho grilu, chcete, aby vydržal roky. Práve dlhšiu životnosť zabezpečí pravidelné čistenie. Mastnota a špina môžu korodovať kovové komponenty, čo vedie k hrdzi a poškodeniu.

Pripravujte s rozumom

Správna príprava zahŕňa nákup všetkých potrebných ingrediencií, marinovanie mäsa a usporiadanie všetkých nástrojov, ktoré využijete pri grilovaní. Dôsledná príprava pred grilovaním zabezpečí, že počas neho nebudete nervózne pobehovať a strácať čas hľadaním niektorých vecí. Budete sa môcť sústrediť iba na gril a potraviny, ktoré pripravujete.

Grilovacia sezóna je v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Plynové grily nie sú na škodu

Neverte tým slovám, že len grily na uhlíky sú tie pravé na prípravu grilovacích špecialít. Plynové grily poskytujú určitú dávku detailu – presná regulácia teploty vám umožní udržiavať konzistentnú úroveň tepla počas varenia. Nemusíte sa obávať, že počas každej minúty grilovania sa teplota bude meniť. Plynové grily sa tiež rýchlo rozohrejú, čím sa skráti čas čakania, kým môžete začať grilovať. Je teda jedno, či na ňom pripravujete zeleninu, steak alebo hamburgery, všetko to pôjde s ľahkosťou.

Priame alebo nepriame grilovanie?

Pochopenie rozdielu medzi rôznymi technikami grilovania, obzvlášť priamym a nepriamym grilovaním, z vás urobí hotového majstra. Ak grilujete tak, že jedlo umiestňujete priamo nad zdroj tepla, ktorý umožňuje rýchle a intenzívne varenie, ide o priamu techniku. Táto metóda je ideálna pre tenšie mäso, ako sú steaky, hamburgery a zeleniny.

Nepriame grilovanie je založené na umiestňovaní jedla mimo zdroja tepla a použitie veka grilu na vytvorenie prostredia ako v rúre. Táto metóda je vynikajúca pre väčšie kusy mäsa. Takže, ak plánujete grilovať celé kura, viete, ktorú metódu máte zvoliť. Ak ovládate obidve techniky grilovania, ste odborník, ktorý dokáže pripraviť hocijaké pokrmy.

Naolejujte grilovacie rošty

Primárnym dôvodom natieranie roštu olejom je zabránenie prilepeniu jedla počas grilovania. Na rošte sa po natretí vytvorí nepriľnavý povrch, ktorý umožní, aby sa vaše jedlo ľahko uvoľnilo, takže otáčanie jedla je bezproblémové. Olejovanie mriežok tiež pomáha chrániť ich pred hrdzou a koróziou tým, že vytvára bariéru, ktorá zabraňuje priamemu kontaktu vlhkosti s kovom.

Grilovacia sezóna je v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Mäso nechajte oddychovať

Zásadná chyba, ktorú robí veľa ľudí. Marinované mäso pred a po grilovaní nenechajú pár minút oddychovať. Tento jednoduchý krok môže do značnej miery ovplyvniť, ako bude výsledok chutiť. Pred grilovaním nechajte mäso odležať pri izbovej teplote, aby sa dostalo na rovnomernú teplotu, čím sa zabezpečí rovnomerne pečenie. Rovnako postupujte aj po grilovaní. Nekrájajte mäso v momente, keď ho vyberiete z grilu. Nechajte ho pár minút, aby sa šťava rozdelila a usadila, výsledkom čoho je chutnejšie a šťavnatejšie sústo.

Takže, keď už viete, na čo si treba dať pozor, chyťte kliešte, oblečte si zásteru a vydajte sa na kulinársku prieskumnú cestu. Nezabudnite na ňu prizvať aj svojich priateľov.

Viac o téme: MäsoPravidláGrilovanieHosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu