Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo priniesol sviatok práce? FOTO Emotívny protest proti štátnej karanténe a Matovičovu logickú otázku

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Klaudia Mihaličová)

BRATISLAVA - Na slovenských hraniciach s Rakúskom bolo prvého mája poriadne rušno. Za zrušenie štátnej karantény pre ľudí prichádzajúcich zo zahraničia tu protestovala približne stovka opatrovateliek, taxikárov či živnostníkov z rôznych odvetví. Jedným z bodov, za ktoré bojujú, je ponechanie štátnej karantény na báze dobrovoľnosti, prípadne jej nahradenie 14-dňovou domácou karanténou. O slovo v súvislosti s aktuálnymi opatreniami sa prihlásil aj premiér Igor Matovič.

Ak mnohí Slováci zarábajúci si v zahraničí pracujú ďalej, ako tridsať kilometrov od svojej domoviny, musia ísť po návrate domov do povinnej štátnej karantény. To viacerí vnímajú ako zásadný problém.

Čo priniesol sviatok práce?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Klaudia Mihaličová)

Zmena podmienok

Od prvého mája sa podmienky pre niektorých pendlerov zmiernili. Tí z okruhu tridsiatich kilometrov, ktorí cestujú denne za prácou, sa už nemusia preukázať negatívnym testom na koronavírus. Stačí im potvrdenie od zamestnávateľa. Prispieť k tomu malo výrazné zlepšenie epidemiologickej situácie.

Výnimka zo štátnej karantény platí pre zdravotníkov a opatrovateľov, ak pracujú vo vybraných okresoch. Negatívny test, ktorý nie je starší ako štyri dni síce potrebujú, no potom môžu smerovať domov. Podrobnosti nájdete aj tu.

Čo priniesol sviatok práce?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Martin Klus)

Tí, ktorých sa uvoľnenie netýka, no opatrenia rovnako ovplyvňujú ich prácu, sa rozhodli vyjadriť nesúhlas. To, čo žiadajú, vyjadrili stručne v troch bodoch. Jedným z nich je zrušenie štátnej karantény pre ľudí prichádzajúcich zo zahraničia. Samozrejme, nie na úkor zdravia iných. Dožadujú sa jej ponechania na báze dobrovoľnosti, prípadne nahradenia 14-dňovou domácou karanténou. 

Čo priniesol sviatok práce?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Klaudia Mihaličová)

"Testovanie na COVID-19 doma na Slovensku - ako samoplatcovia najneskôr do uplynutia 14 dní, teda do uplynutia domácej karantény," znie druhý bod. V treťom zahrnuli spustenie medzinárodnej taxislužby a to tak, ako fungovala pred koronakrízou.

Čo priniesol sviatok práce?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Klaudia Mihaličová)

Pobyt v štátnej karanténe totiž vnímajú ako priveľké riziko. V piatok navyše rezort zahraničia informoval, že karanténne zariadenia majú plné kapacity. 

Ako priblížila Klaudia Mihaličová, zástupkyna medzinárodnej taxislužby a firmy sprostredkujúcej služby pre rakúskych živnostníkov, piatkový protest trval od pol jednej do približne 14. hodiny. "Zúčastnilo sa ho približne sto ľudí," dodala s tým, že či akcia splnila účel, uvidia až po zasadnutí krízového štábu.

Matovičova logická otázka

K otázke "navrátilcov" sa na sociálnej sieti vyjadril aj premiér Igor Matovič. Príspevok nazval "logická otázka", keďže sa ľudí na záver pýtal na ich názor. V statuse na úvod zdôraznil, že aj vďaka zodpovedným ľuďom a súboru prijatých opatrení je Slovensko európskou jednotkou v boji proti COVID-19.

"To je, samozrejme, dôvod, prečo sa toľko našich ľudí aj po dlhých rokoch chce teraz na Slovensko vrátiť - Slovensko je bezpečné. Zároveň platí, že z navrátilcov na Slovensko bolo doteraz cca 3% pozitívnych na Covid-19 (každý 33-tí). Rovnako platí, že z nás, ľudí, žijúcich na Slovensku, odborníci odhadujú, že sme Covid-19 mali alebo máme cca 0,1% (každý 1000-ci)," napísal na Facebooku.

Podľa Matoviča je teda pravdepodobnosť, že bol niekto pozitívny medzi "navrátilcami" až 30-krát väčšia. To vníma ako dôvod opatrných krokov vlády. "A existuje povinná štátna karanténa," dodal.

Čo priniesol sviatok práce?
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Reprofoto:Facebook-Igor Matovic)

Ministerstvo vnútra dnes informovalo, že od štvrtka 30. apríla do soboty 2. mája príde na naše územie a do karanténnych zariadení takmer 2000 ľudí. Do dnešného dňa prešlo karanténou zhruba 12 400 osôb.

Viac o téme: ProtestIgor MatovičŠtátna karanténa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu