Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Rekodifikácia mediálneho práva sa zameria aj na kvóty pre slovenskú hudbu

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Zásadná rekodifikácia mediálneho práva má zabezpečiť fungujúci pluralitný mediálny trh so slobodnými, nezávislými, transparentnými a konkurencieschopnými médiami vrátane zásadných garancií pre nezávislý výkon novinárskeho povolania. Vyplýva to zo schváleného programového vyhlásenia vlády a z časti venovanej kultúre.

Úprava s prispením implementácie európskej legislatívy má modifikovať oblasť regulačného rámca pre audiovizuálne mediálne služby a elektronické médiá, zahŕňajúc aj úpravu transparentnosti vlastníckych vzťahov v médiách i procesov v rámci ochrany maloletých a ochrany spotrebiteľa.

V oblasti rozhlasového vysielania vláda zároveň prehodnotí legislatívne obmedzenie jednej programovej služby pre jedného držiteľa licencie. "Vláda tiež považuje za potrebné prehodnotiť zavedené kvóty slovenskej hudby v rádiách, predovšetkým vyhodnotiť ich dosah na hudobný priemysel, autorov, interpretov hudby, ako aj na súkromné rozhlasové vysielanie, jeho rôznorodosť a mediálnu pluralitu," uvádza sa v PVV.

Súčasný zákon stanovuje súkromným rádiám vyčleniť najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne pre slovenskú tvorbu. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to je minimálne 35 percent. Pätinu z povinného podielu musia tvoriť novinky, teda skladby, ktoré vznikli v období ostatných piatich rokov. V oblasti mediálnej politiky chce vláda takisto lepšou koordináciou rezortu kultúry s rezortom školstva a samosprávami vytvoriť podmienky pre rozvoj vzdelávania v oblasti mediálnej a digitálnej gramotnosti, taktiež chce výrazne podporiť boj proti šíreniu dezinformácií, falošným správam a hoaxom.

Viac o téme: KvótySlovenská hudbaMediálne právoRekodifikáciaRozhlasové vysielanieMediálny trh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu