Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Nové opatrenia pre pendlerov: Povinné testy sa zrušia! Nezabudnite si potvrdenie

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Ústredný krízový štáb v utorok spolu s premiérom Igorom Matovičom a ministrami rokovali okrem iného o opatreniach pre pendlerov. Po tom, čo avizovali povinné predloženie negatívnych testov na hraniciach, sa zdvihla vlna kritiky. Premiér odporučil pár dní počkať, ako sa vyvinie situácia s infikovanými. Čoraz miernejší nárast tak nakoniec prispel k uvoľňovaniu opatrení pre pendlerov, ale aj zdravotníckych pracovníkov a opatrovateľky.

  • pendleri v okruhu 30 kilometrov sa nebudú musieť preukázať negatívnym testom na koronavírus, musia mať pri sebe trojjazyčné potvrdenie o výkone zamestnania 
  • povolený je aj vstup detí a neplnoletých osôb (rodinných príslušníkov)
  • zrušiť by sa mala aj povinná štátna karanténa pre Slovákov pracujúcich v sociálnych službách (opatrovateľky) v Juhomoravskom, Zlínskom, Moravsko-sliezskom a Olomouckom kraji v Českej republike, ale tiež v rakúskych spolkových krajinách Burgenland, Dolné Rakúsko a Viedeň
  • zdravotnícki pracovníci aj pracovníci v sociálnych službách sa budú musieť v daných krajoch preukázať negatívnym testom na COVID-19 nie starším ako 96 hodín (štyri dni)
  • zmeny majú platiť od 1. mája od 7:00, hlavný hygienik zatiaľ oficiálne opatrenia prijaté na krízovom štábe nepredstavil 

KORONAVÍRUS Krízový štáb odklepol ďalšiu zmenu: Nové uvoľnenie týkajúce sa hraníc!


Krízový štáb zruší povinnosť negatívnych testov pre pendlerov (Zdroj: Topky/Maarty)

AKTUÁLNE znenie opatrení, ktoré upravujú podmienky vstupu na Slovensko (štátna karanténa, pendleri, študenti...)

Aktualizované 15:57 Úrad verejného zdravotníctva na sociálnej sieti potvrdil zmeny pre pendlerov. 

Prečítajte si zatiať platné opatrenia pre pendlerov a pohraničných pracovníkov >>

KORONAVÍRUS Nové opatrenia pre
Zobraziť galériu (4)

Pendleri sa nebudú musieť preukázať negatívnym testom 

Pendleri v okruhu 30 kilometrov od hraníc nebudú potrebovať na vstup na územie SR negatívny test na ochorenie COVID-19. Po utorkovom zasadnutí ústredného krízového štábu to potvrdili premiér Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas. „S prihliadnutím na relatívne priaznivý vývoj epidemiologickej situácie u nás a v susedných krajinách rušíme celkovo túto povinnosť,“ uviedol hlavný hygienik. „Povolíme aj vstup detí a neplnoletých osôb, ktorí sú ich rodinní príslušníci,“ dodal.

KORONAVÍRUS Nové opatrenia pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V prospech opatrenia pre pendlerov rozhodlo podľa Matoviča výrazné zlepšenie epidemiologickej situácie. „Síce sme susedným krajinám trochu ušli, lebo sme na tom opäť o niečo lepšie ako oni, ale ten rozdiel medzi epidemiologickými situáciami v susedných krajinách a na Slovensku nie je taký, aby sme sa museli obávať toho, že ľudia v pohraničí zvýšia počet pozitívne testovaných,“ uviedol premiér. Hlavný hygienik má v stredu (29. 4.) oznámiť ďalšie opatrenia prijaté ústredným krízovým štábom.

Výnimky aj zo štátnej karantény

Potvrdil takisto aj rozšírenie výnimky z povinnej štátnej karantény na Slovákov pracujúcich v sociálnych službách v Juhomoravskom, Zlínskom, Moravsko-sliezskom a Olomouckom kraji v Českej republike, ale tiež v rakúskych spolkových krajinách Burgenland, Dolné Rakúsko a Viedeň. Podobne ako pracovníci v zdravotníctve v spomínaných krajoch sa budú musieť preukázať potvrdením od zamestnávateľa a negatívnym testom na ochorenie COVID-19, po novom s platnosťou 96 hodín. Mikas takisto avizoval, že výnimky budú platiť aj v prípade študentov absolvujúcich za hranicami prijímacie či záverečné skúšky.

KORONAVÍRUS Nové opatrenia pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Martin Klus)

Podľa Matoviča o výnimku pre pracovníkov v sociálnych službách a zdravotníctve v Rakúsku požiadala SR rakúska strana. „Chcela, aby sme prijali obdobné opatrenie, aké sme zaviedli približne pred týždňom v prospech ČR a zdravotníckych pracovníkov,“ povedal. Zmeny majú platiť od 1. mája. O výnimkých informoval aj prosterdníctvom sociálnej siete ešte počas rokovania krízového štábu aj štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Klus diskutoval so zástupcami susedných štátov

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus rokoval v stredu prostredníctvom videokonferencie s ministrom zahraničných vecí Českej republiky Tomášom Petříčkom, rakúskou ministerkou pre Európsku úniu a ústavu Karoline Edtstadlerovou a ministrom zahraničných vecí a obchodu Maďarska Péterom Szijártóm. Videokonferencia sa stala, vzhľadom na dynamicky meniacu sa situáciu, súčasťou pravidelných politických konzultácií s našimi susedmi. Prirodzene jej čoraz viac dominujú témy ako otváranie ekonomík, vrátane letnej turistickej sezóny.

Prioritou ale zostávajú najmä podmienky pre cezhraničných pracovníkov, tzv. pendlerov. Partneri ako svoju hlavnú zodpovednosť vnímajú snahu uľahčiť život občanom pracujúcim či žijúcim v susedných krajinách. Samozrejme, s prihliadnutím na epidemiologický vývoj. Klus v tejto súvislosti partnerov informoval o výnimkách pre pendlerov prijatých na utorokovom Ústrednom krízovom štábe, ktoré začnú platiť od 1. mája 2020 a ktoré partneri v reakciách vysoko ocenili.

Stále nemáme vyhraté

„Vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie v našej, ale aj susedných krajinách máme istý priestor uľahčovať život aj ľuďom, ktorí žijú alebo pracujú za hranicami. Uvedomujeme si, že aj na nich kríza veľmi dolieha. Nemáme ale stále vyhraté a podmienky preto môžeme uvoľňovať len pomaly za prísneho monitoringu šírenia koronavírusu,“ uviedol Klus. Rakúska ministerka na podnet Klusa potvrdila, že sa našlo riešenie, aby aj slovenské opatrovateľky mohli požiadať o finančnú pomoc zo záchranného balíka rakúskej vlády.

Ocenila tiež nový režim nielen pre zdravotníkov, ale aj sociálnych pracovníkov, ktorý sa týka spolkových krajín Viedeň, Dolné Rakúsko alebo Burgenland. Partneri sa zhodli, že je dôležité mať riešenia aj pre študentov študujúcich v zahraničí. Pozitívne boli posúdené možnosti otvorenia ďalších hraničných priechodov medzi Slovenskom a Maďarskom, či už pre osobnú, alebo nákladnú dopravu. Predmetom rozhovoru boli aj repatriácie občanov zo zahraničia do svojich krajín, kde všetci vyzdvihli doteraz preukazovanú vzájomnú pomoc a podporu.

Viac o téme: Igor MatovičKoronavírusJán MikasPendleri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu