Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Boris Kollár potvrdil ambície na obranu a dopravu: Vylúčil, že flek dostane aj kontroverzný politik

(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Predseda SME RODINA chce byť súčasťou vlády a naplniť svoj program. Výhrady Andrea Kisku voči svojej strane považuje len za výhovorku. Naznačuje, že Kisku ľudia volili z ľútosti, lebo hrozilo, že sa nedostane do parlamentu. Boris Kollár dosluhujúceho premiéra Petra Pellegriniho vyzýva, aby upozornil všetkých ministrov, aby už nepodpisovali žiadne zmluvy a záväzky. „Už by mali len svietiť a kúriť,“ povedal pre topky.sk Kollár. O čo všetko majú Kollárovci záujem a ktorý politik z jeho strany určite nepôjde do exekutívy?

Igor Matovič je poverený zostavením vlády. Budete definitívne súčasťou vládnej koalície?

  • To záleží od Igora Matoviča, či sa mu podarí zozbierať nad 76 poslancov. Vyjadril som sa jasne, že rešpektujem vôľu ľudí. Bola tu obrovská spoločenská objednávka na zmenu a ja týchto ľudí nepodvediem, neoklamem. Nezamedzím zmene len kvôli mojej ješitnosti, že na mňa niekto prská. Určite budem súčasťou zmeny a nezabrzdím ju. Či sa však uskutoční, musíte sa pýtať iných lídrov politických strán.

Aké máte vzťahy s ostatnými lídrami? Dá sa hovoriť o priateľstvách, či to beriete profesionálne?

  • V politike sa kamarátstva nehľadajú. Sú to vzťahy, ktoré každý deň môžu byť iné. Každý bojuje sám za seba. Koaličná dohoda nie je akt z lásky, ale z rozumu. Každá strana má iné zameranie a ide o to, ako sa lídri dokážu zladiť a držať dohody. Štyri roky fungujeme. Nikdy sme nikoho nijakým spôsobom nepodrazili. Keď sme niečo povedali, do bodky sme to dodržali. V tomto si môžu byť ľudia istí. A v tom si môže byť istý aj Igor Matovič.

Aké bude rozloženie strán vo vláde?

  • Keby sme boli štyria partneri, tak rozloženie je 8-3-2-2.

Keby ste boli traja, bez strany Za ľudí?

  • Nemám pri sebe kalkulačku. Ale my si nejdeme deliť korisť. Musíme sa dohodnúť, že ideme do toho. Nesmieme ľudí sklamať, musíme začať konať a robiť zmeny.

To máte pravdu, ale na to, aby ste robili zmeny, musíte si rozdeliť posty.

  • Áno, no to sa bude riešiť až potom. To, čo som povedal, je základ.

Viete, ktoré rezorty sú pre vás prioritné, aby ste napĺňali svoj program? Ktoré posty chcete a ktoré vám boli ponúknuté?

  • Prioritné posty sú vo vláde všetky. Ide o to, na čo máme odborníkov. No máme dobrého odborníka na pôdohospodárstvo, dopravu alebo financie, životné prostredie, sociálne veci. Práve v týchto oblastiach máme dobré tímy ľudí. A hlavne, sú to priority našej strany. Pretože budeme presadzovať naše priority, ako je napríklad výstavba štátnych nájomných bytov, exekučne amnestie či zrušenie doplatkov za lieky alebo napravenie skrivodlivosti žien, ktoré odchádzajú do dôchodku – ročníkov 58, 59 a 60. Sme stranou, ktorá im vie garantovať, že sa nebudú rušiť sociálne istoty. Ja budem po Smere – SD istotou pre ľudí v tejto oblasti. Budú mať istotu, že sa budem hlavne pozerať na tých bežných, obyčajných 5 miliónov ľudí, ktorí si nie vždy vedia pomôcť sami. Potom je tu strana SaS, ktorá je zameraná na úspešných 500 tisíc, ktorí sú hlavne podnikatelia.

Aj vy patríte do skupiny úspešných 500 tisíc. Takže logicky by ste mali byť voličom Richarda Sulíka...

  • Áno. Ako podnikateľ by som mal byť jeho voličom, no ja sa cítim byť politikom, ktorý zastupuje záujmy  obyčajných, bežných päť miliónov ľudí, o ktorých som hovoril, že si nie vždy vedia pomôcť sami. Mne nepísali podnikatelia, že potrebujú nové Bentley či vilu na Kanárskych ostrovoch. Mne písali takí, ktorí majú problémy s exekúciami, hypotékami.

Máte stále záujem byť predsedom parlamentu?

  • Áno. Tento post patrí druhej najsilnejšej strane, a tou sme sa po voľbách stali my.

Vraj o túto pozíciu mal záujem aj Andrej Kiska...

  • Mal byť úspešnejší vo voľbách.

Andrej Kiska nie je s vami spokojný ako s koaličným partnerom. Povedal vám to otvorene, alebo to odkázal cez médiá a tlmočil Igorovi Matovičovi?

  • Len cez médiá.  Pri všetkej úcte, mňa mrzí jedna vec. Ľudia nám vystavili jednu obrovskú spoločenskú objednávku. Veľa ľudí ho volilo. A nie preto, že by ho mali radi, alebo by ho chceli. Dali mu hlas, aby ho zachránili, prípadne aby podporili zmenu.

Viete o tom, že uvažuje nad tým, že by nešiel do koalície?

  • Ľudia mu vystavili dekrét a on sa teraz škriabe a špekuluje... Ako mu majú veriť, keď si ako výhovorku našiel Borisa Kollára, aby sa mohol stiahnuť z politiky a odísť do Popradu. Toto je problém Andreja Kisku, ale ja osobne si myslím, že mu ľudia neodpustia, ak by nešiel do koalície a nepodporil by túto spoločenskú objednávku na zmenu. To radšej uprednostní spoločnosť  Fica a Kotlebu a bude spolu s nimi sedieť v opozícii? Čo si o ňom ľudia pomyslia?

Máte pocit, že ste jeho výhovorka?

  • Mám ten pocit. Ešte raz sa pýtam, viete si predstaviť, že sa bývalý prezident posadí vedľa Kotlebu a Fica a bude na vládu vykrikovať, keď bude robiť zmeny, alebo spochybňovať tieto zmeny?

Koľko ľudí zo Sme rodina má ambíciu byť v exekutíve?

  • Takto sme to neriešili.

Siedmi?

  • Ja neviem ani to, koľko postov dostaneme.

Ministrom obrany má byť Krajniak a ministrom dopravy Hollý...

  • Ak by to tak bolo, boli by sme radi.

Kedy máte všetci rokovania s Igor Matovičom?

  • S Igorom Matovičom sa stretávam na dennej báze.

Do parlamentu sa dostal cez vašu stranu aj bývalý komunálny politik z Bratislavy a trikrát neúspešný kandidát na starostu Starého Mesta Martin Borguľa. Mnohí majú voči jeho osobe výhrady. Bude aj on súčasťou vlády?

  •  Martin Borguľa nebude v exekutíve. A keď sa pýtate na smeráka, veď aj Andrej Kiska má na kandidátke v prvej päťke bývalého smeráka.

Martina Borguľu nechcete v exekutíve preto, že je bývalý Smerák, alebo viete o jeho minulosti z komunálnej politiky?

  • Veď zo Smeru – SD odišiel. Bol radovým členom. Bol jedným zo 17-tisíc členov. Martin Borguľa podniká, platí dane, zamestnáva 3000 ľudí. Mali spoločnú firmu s Ivanom Štefunkom, so zakladajúcim členom Progresívneho Slovenska. Tak asi sú kamaráti a musia si dôverovať. Nezaložíte firmu s niekým, komu neveríte. Každý má nejakého Smeráka, len Borguľa všetkým vadí.

Podľa mojich informácií im nevadí, že bol členom Smeru, ale znepokojujú ich jeho aktivity v komunálnej politike a jeho vplyvy v mestských podnikoch.

  • Ale prosím vás pekne. Mesto Bratislava vždy držala pravica. V najlepšom období zo 45 poslancov mal Smer 3 poslancov. A vy mi chcete tvrdiť, že tu nejaký komunálny politik bez politickej podpory mohol mávať mestom? A niečo riešiť? Tomu snáď neuverí ani malé dieťa v škôlke.
Viac o téme: Boris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu