Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Rybára vystrašil vzácny druh ryby: Veď je to hotové monštrum! Toto by ste vo vode stretnúť nechceli

(Zdroj: Facebook/Seaside Aquarium)

OREGON – Rovnako ako vesmír, ani oceán doposiaľ nie je podrobne preskúmaný. V jeho útrobách žijú rôzne tvory, ktoré sa môžu ponášať na strašidelné monštrá. Príkladom je aj ryba, ktorú vyplavilo na pláži. Keď ju uvidíte, strasie vás.

Rybár južne od Cannon Beach v Oregone narazil na pacifickú rybu (Himantoliphus sagamius), ktorá v tom čase vyplávala na breh. V skutočnosti išlo o príšeru z hlbín, takzvanú pacifickú futbalovú ryba, ktorá je mimoriadne vzácna. Prímorské akvárium sa o túto správu podelilo na svojej stránke na Facebooku a napísalo, že na celom svete bolo zaznamenaných len 31 exemplárov.  Pacifická futbalová ryba je jedným z viac ako 300 druhov rýb, ktoré žijú v hlbokom oceáne. Predpokladá sa, že žije v takmer úplnej tme v hĺbke 609 až 914 metrov.

Jedinec, ktorého rybár našiel na pláži, je podľa všetkého samica. Samci morských rýb môžu byť približne 10-krát menší ako samice a sú takzvanými sexuálnymi parazitmi. Keď sa totiž samce so samicami pária, stratia svoje vnútorné orgány a stanú sa len párom semenníkov pripojených k samici, píše California Academy Of Sciences.

Z hornej časti hlavy samice vyčnieva modifikovaná plutva nazývaná illicium, ktorá sa končí žiarovkou produkujúcou svetlo – tá sa nazýva esca. Esca obsahuje baktérie produkujúce svetlo, ktoré fungujú ako návnada a priťahujú iné hlbokomorské živočíchy, ako sú kôrovce, chobotnice a iné ryby. Predstavitelia akvária ďalej uviedli, že pravdepodobne ide o prvú takúto rybu, ktorú zaznamenali na pobreží Oregonu. 

Viac o téme: PlážRyba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu