Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Málo známy fakt o včelách vás šokuje: Toto sa s nimi deje počas horúčav! Veď to je hotové utrpenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIKTÓRIA – Včely sa vyvinuli zo starodávnych dravých os, ktoré žili pred asi 120 miliónmi rokov. Sú kľúčovým prvkom akéhokoľvek ekosystému, najmä pokiaľ ide o peľ a med. Napriek tomu, že o nich vieme pomerne dosť, existuje jeden konkrétny fakt, ktorý ľudí na sociálnych sieťach šokoval.

Extrémne vlny horúčav prírode neprospievajú. Výnimkou nie sú ani včely. Ľudí na sociálnej sieti nedávno rozrušil znepokojivý fakt: počas týchto vĺn horúčav včely ejakulujú na smrť. V roku 2022 vedci zistili, že medonosné včely sú vystavené nešťastnému osudu, keď teploty dosiahnu neuveriteľných 42 stupňov Celzia. Keď včely robotnice zasiahnu také vysoké teploty, ich telá sa začnú zmietať v kŕčoch. To ich potom prinúti ejakulovať a následne zomrú na šok.

Odborníci tvrdia, že včely sa snažia udržiavať telesnú teplotu okolo 35 stupňov Celzia, ale ak budú teploty aj naďalej stúpať, môžu nastať vážne problémy. Alison McAffeeová, odborníčka na zdravie včiel, pre magazín Newsweek povedala: „Keď včely robotnice zomrú na šok, spontánne ejakulujú. Majú komplikovaný endofalus, ktorý vychádza von a je veľký ako ich vlastné brucho.“ McAfeeová si tento fenomén prvýkrát uvedomila v roku 2021, keď zaznamenala zvyšujúci sa počet úmrtí včiel po vlne horúčav v Britskej Kolumbii.

„Vieme, že po šiestich hodinách pri 42 stupňoch polovica včiel robotníc zomrie na stres z tepla,“ uviedla odborníčka. „Citlivejšie z nich začnú hynúť o dve alebo tri hodiny,“ dodala. Téma ejakulácie včiel na smrť sa stala horúcou témou aj na sociálnych sieťach. Mnoho ľudí priznalo, že o tom vôbec nevedeli. „Všetky vtipy bokom, teploty na celom svete sú každým rokom vyššie. Neznamená to, že včely vyhynú, čo povedie k veľkej kríze, keďže sú také dôležité pre ekosystém?“ spýtal sa jeden z komentujúcich.

Viac o téme: VčelyEjakulácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu