Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Politológ o vytváraní koalície: Kľúčové teraz bude zahodiť osobné spory a nachádzať dohody

Všetci lídri sa prvýkrát stretli za okrúhlym stolom Zobraziť galériu (3)
Všetci lídri sa prvýkrát stretli za okrúhlym stolom (Zdroj: Topky/Peter Korček)

BRATISLAVA - Kľúčové pri rokovaniach o vytváraní vládnej koalície teraz bude zahodiť osobné spory a nachádzať dohody a súlad tam, kde sa to len bude dať. Uviedol to politológ z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Ján Ruman.

Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič dnes spolu s predsedom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom, šéfom strany Sloboda a Solidarita Richardom Sulíkom a lídrom strany Za ľudí Andrejom Kiskom prvýkrát spoločne rokovali o zostavení budúcej vlády. Spoločné rokovanie prišlo po tom, ako Kiska po dnešnom zasadnutí predsedníctva Za ľudí informoval, že strana vstúpi do týchto vyjednávaní o vytvorení štvorkoalície.


MIMORIADNY ONLINE Rodí sa nová štvorkoalícia! FOTO Historická chvíľa: Dnes budujeme základy


Politológ zdôraznil, že v nastávajúcom období bude potrebné, aby boli naplnené očakávania ľudí, ktorí za tieto strany hlasovali. „To znamená, vytvoriť čo najširšiu koalíciu a zabezpečiť jej stabilitu. Navrhnúť priechodnú koaličnú zmluvu, ktorá sa bude zaoberať aj riešeniami pálčivých tém dlhodobo trápiacich spoločnosť,“ priblížil Ruman.

Politológ o vytváraní koalície:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Pri ďalších rokovaniach zohrajú podľa politológa dôležitú rolu aj programové priority strán a postoje ich lídrov. „Andrej Kiska sa po parlamentných voľbách javí dosť apaticky, čo možno vysvetliť tým, že predpokladal lepší volebný výsledok a viac rozhodovacích kompetencií. Realita je však iná, a tak bude musieť zvážiť možné plusy v podobe ministerských postov, ale aj mínusy, ako je nevyspytateľnosť a minulosť niektorých predstaviteľov budúcej koalície,“ myslí si Ruman. Rozhodnutie strany Za ľudí podieľať sa na rokovaniach však podľa neho vysiela signál o hľadaní kompromisu a vôli byť niečoho súčasťou.

Obrovská šanca, že vláda vydrží celé volebné obdobie

Podľa oficiálnych výsledkov volieb by mala koalícia OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí v parlamente 95 kresiel a disponovala by tak ústavnou väčšinou, na ktorej trvá Matovič, aby mohli uskutočniť ústavné zmeny. Najčastejšie sa v tejto veci spomínajú bezpečnostné previerky sudcov. S ústavnou väčšinou je podľa politológa obrovská šanca, že vláda vydrží celé volebné obdobie. „Aj keby sa jedna zo strán rozhodla nespolupracovať, naďalej zostane Matovičovi a ostatným koaličným partnerom potrebná väčšina poslancov, ktorí budú podporovať a hlasovať za koalíciu naďalej,“ vysvetlil Ruman.

Politológ o vytváraní koalície:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Dosť podľa neho závisí aj od toho, ako sa k veci postaví sám Matovič. „Či bude pevným konsenzuálnym lídrom a zároveň aj mediátorom v prípadných konfliktoch a nezhodách. Zatiaľ sa mu to darí, to znamená, že sa správa ako vyzretý politik a nie občiansky aktivista a kritik. V opačnom prípade môže nastať efekt narastajúcej snehovej gule a časom bude koalícia neudržateľná,“ uzavrel politológ.

Viac o téme: KoalíciaIgor MatovičSaSOĽaNOSme rodinaZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu