Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MAPA najrizikovejších oblastí Slovenska: Tu sa vám môže zem prepadnúť pod nohami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Nedávna povodňová situácia ukázala silu prírody. Okrem valiacej sa vody narobili spúšť aj zosuvy svahov. Tie si neraz vyžiadajú aj obete na životoch. Pozrite sa, ktoré slovenské lokality považujú geológovia z hľadiska svahových pohybov za najrizikovejšie.

Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ) na Slovensku mapuje niekoľko lokalít, v ktorých je riziko zosuvu svahu najvýraznejšie. V roku 2016 monitoroval ústav až 41 problematických lokalít so svahovými deformáciami. Geológovia rozoznávajú tri základné typy svahových pohybov – zosúvanie, plazenie a náznaky aktivácie rútivých pohybov.

Najnebezpečnejšie oblasti

Najvýraznejšia pohybová aktivita bola podľa hovorcu Ministerstva životného prostredia SR Tomáša Ferenčáka v roku 2016 nameraná v troch lokalitách. Ide o lom v katastri obce Kraľovany, obec Vyšná Hutka a oblasť nad školou v Nižnej Myšli vrátane južnej časti ulice Varheďná.

Vchod do podsvetia: Tajomný sibírsky kráter odkrýva záhady minulosti

Z materiálov ministerstva zverejnených na portáli Úradu vlády vyplýva, že mimoriadne vysoké hodnoty pohybovej aktivity svahov boli zistené aj na zosuvných územiach Prievidza – Hradec (najmä ulica Na Stanište a k nej priľahlá ulica Lesná a ulica 1. mája), Červený Kameň, Handlová - Morovnianske sídlisko a Veľká Čausa (predovšetkým južná časť obce).

MAPA najrizikovejších oblastí Slovenska:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Veľmi vysokú aktivitu svahov geológovia zaznamenali aj v katastrálnych územiach Nižná Hutka, Kapušany, Ďačov (celá časť intravilánu na ľavom brehu Ďačovského potoka) a Svätý Anton.

Medzi ďalšie lokality so zvýšenou pohybovou aktivitou patria Bardejovská Zábava, Fintice, Handlová – zosuv z roku 1960, Handlová - Kunešovská cesta, Hodruša - Hámre, Okoličné, Prešov - Horárska ulica a Prievidza - Veľká Lehôtka.

Príčiny zosuvov

Riziko zosuvov geológovia evidujú aj v 12 nových lokalitách so svahovými deformáciami. Do tejto kategórie spadajú oblasti Detrík, Devín - Štítová ulica, Dolná Mičiná, Jelšava, Kozelník, Krajná Poľana, Kremnické Bane, Krivá Oľka, Malá Franková, Skároš, Snina - skládka TKO a Veľký Krtíš. „Pri aktivizácii uvedených svahových deformácií sa dominantne uplatňovali extrémne zrážky v kombinácii s nevhodnými antropogénnymi aktivitami,“ uvádza sa v správe.

„Hlavnými prírodnými príčinami svahových deformácií sú klimatické faktory v kombinácii s eróznou činnosťou vodných tokov, vývermi podzemných vôd a vztlakovými účinkami podzemných vôd. Z antropogénnych príčin je to najmä nevhodné podkopanie alebo priťaženie svahu, poddolovanie a nekontrolované odvádzanie povrchových a splaškových vôd,“ doplnil pre Topky Ferenčák.

MAPA najrizikovejších oblastí Slovenska:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

 

Viac o téme: MapaZosuv pôdyRizikové oblasti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu