Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prvý deň štrajku: Protestovalo 80 % základných a 70 % stredných škôl

Štrajk v Košiciach
Štrajk v Košiciach (Zdroj: Miro Vacula)

BRATISLAVA - Väčšina slovenských škôl sa dnes zapojila do časovo neobmedzeného štrajku za zlepšenie financovania školstva. Podľa odborárov sa potvrdili prognózy, podľa ktorých štrajkovalo 80 percent základných a 70 percent stredných škôl. Presnejšie údaje bude mať centrálny štrajkový výbor neskôr.

Tisícky učiteľov sa stretli na protestných zhromaždeniach v troch najväčších mestách. Podľa školských odborárov v Bratislave protestovalo asi 3 000 ľudí a v Košiciach a Banskej Bystrici približne dve tisícky. V Bratislave učiteľov podporili aj žiaci niektorých gymnázií.

Protestujúci adresovali vláde, parlamentu a ministrovi školstva vyhlásenie. Žiadajú, aby vláda podpísala s odbormi memorandum. Obsahovalo by postupné kroky počas štvorročného obdobia na odstránenie diskriminácie školstva na Slovensku, aby sa konečne zaradilo medzi plnohodnotných členov EÚ v podiele financovania z HDP.

Od poslancov zase požadujú, aby v zákone o budúcoročnom rozpočte zabezpečili zvýšenie platov pre všetkých zamestnancov školstva o desať percent. Zároveň všetkým poslancom adresovali osobné listy predsedu odborov Pavla Ondeka. Minister školstva Dušan Čaplovič štrajkujúcim odkázal, že chápe ich požiadavky, ale rozpočet nedovoľuje zvýšiť ich mzdy o viac ako ponúkaných päť percent.

Do štrajku v Bratislavskom kraji sa zapojilo približne 80 percent zamestnancov škôl a škôlok. V Trnavskom kraji štrajkovalo 79 percent základných škôl. Z 52 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja sa do štrajku zapojilo 42, čo je približne 81 percent. V Nitrianskom kraji sa do štrajku zapojilo približne 70 až 75 percent základných škôl a 50 percent materských škôl. V meste Nitra neštrajkovala ani jedna materská škola.

V Banskobystrickom kraji išlo do štrajku 88 percent stredných škôl vyše 80 percent základných škôl. Väčšina škôl je pripravená štrajkovať tri a viac dní. V Trenčianskom kraji štrajkovalo 1 490 zamestnancov, čo je 65,24 percenta. V Žilinskom kraji zostali dnes zatvorené takmer dve tretiny škôl. Išlo o 262 škôl a školských zariadení, z nich 55 bolo stredných a 207 základných, materských či umeleckých škôl. V Košickom kraji odborári zaznamenali účasť viac ako 75 percent pracovníkov základných škôl. Odborári v Prešovskom kraji predpokladali, že do časovo neobmedzeného štrajku zamestnancov škôl sa zapojí približne 70 percent učiteľov a nepedagogických zamestnancov.

Štrajkovali aj niektoré súkromné a cirkevné školy, hoci združenia týchto škôl oficiálne štrajk nepodporujú a rozhodli sa pre petíciu za zlepšenie financovania školstva. Štrajkovalo aj vyše päť percent vysokoškolských zamestnancov. Podľa podpredsedu odborov pre vysoké školy Miroslava Habána išlo o zamestnancov 14 univerzít, najviac - 20 percent zamestnancov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Štrajk na jednotlivých školách nepotrvá rovnako dlho. Niektoré skončia so štrajkom už dnes, ďalšie avizujú dvoj- až päťdňové štrajky, niektoré školy zase hovoria, že vydržia neobmedzene. Žiaci ružomberského gymnázia a Strednej zdravotníckej školy v Dolnom Kubíne sa napríklad nebudú učiť celý týždeň a do konca týždňa plánuje štrajkovať aj gymnázium v Trenčíne. Centrálny štrajkový výbor sa zíde v utorok a bude mať k dispozícii hlásenia zo škôl. "A podľa toho, aká bude objednávka na dĺžku štrajku, taký ten štrajk dlhý bude,“ povedal podpredseda odborov Martin Maták.

Mnohé mestá a samosprávy poskytli priestor pre deti, ktoré rodičia cez štrajk nemali kam dať. Často o ne však nebol veľký záujem. V Bratislave fungovalo päť centier voľného času, kam však prišlo len desať detí. Pomoc mestských centier voľného času využilo aj v Žilinskom kraji len pár rodičov a v Košiciach do týchto priestorov nepriviedli rodičia žiadne dieťa.

Školskí odborári trvajú na desaťpercentnom zvýšení tarifných miezd pre všetkých pracovníkov regionálneho a vysokého školstva. Očakávajú postupné kroky, aby do konca volebného obdobia podiel HDP na školstvo dosiahol šesť percent. Platy učiteľov v regionálnom školstve by mali postupne dosiahnuť úroveň 1,2 až 1,6-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve a u vysokoškolských 1,7 až trojnásobku. Ďalej chcú, aby sa platová tabuľka pre nepedagogických zamestnancov začínala minimálnou mzdou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu