Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Prieskum, ktorý môže presvedčiť vládu: Štrajk učiteľov podporuje väčšina Slovákov!

Štrajk v Košiciach
Štrajk v Košiciach (Zdroj: Miro Vacula)

BRATISLAVA - Väčšina občanov pokladá tlak učiteľov na zlepšenie mzdových podmienok v školstve za správny. S postojom učiteľov v otázke platov súhlasí 60 percent ľudí, 33 percent občanov snahy učiteľov o viac peňazí neschvaľuje.

Vyplýva to z prieskumu, ktorý od 7. do 13. novembra na vzorke 1 013 dospelých obyvateľov Slovenska uskutočnil Inštitút pre verejné otázky (IVO) v spolupráci s agentúrou Focus. Zber dát sa uzavrel dva týždne pred tým, ako učitelia vstúpili do štrajku.

Z prieskumu tiež vyplýva, že mzdové požiadavky učiteľov podporuje väčšina mužov i žien, väčšina ľudí všetkých stupňov vzdelania, väčšina obyvateľov všetkých krajov Slovenska, väčšina občanov slovenskej i maďarskej národnosti. Pritom podpora mzdových požiadaviek učiteľov je o čosi silnejšia u ľudí s vyšším vzdelaním, u obyvateľov Bratislavského a Trnavského kraja.

Nadpriemerný súhlas s požiadavkami učiteľov je medzi prívržencami SDKÚ-DS a SaS. Naopak, podpriemerný je medzi prívržencami Mosta-Híd. Prívrženci Smeru-SD sa svojimi postojmi umiestnili v priemere populácie, čo znamená 59-percentnú podporu požiadaviek učiteľov na zlepšenie mzdových podmienok v školstve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu