Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Z Bratislavy mizne heroín, nastupuje syntetický fentanyl

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Heroín už nie je "trendy", je menej dostupný a ľudia poznajú jeho nebezpečenstvá. Ako vyplynulo z prieskumu Národného monitorovacieho centra pre drogy, je na ústupe. Neznamená to však, že by Slováci prestali fetovať. Veľkej priazni sa teší pervitín a mimoriadne nebezpečný fentanyl.

"V roku 1999 bolo hlásených takmer 1800 pacientov, ktorí prišli do liečby kvôli heroínu. V roku 2009 to bolo niečo cez 700," uviedol Imrich Šteliar z bratislavského NMCD. Zatiaľ čo niekedy závislí od heroínu tvorili 80 percent liečených, dnes sa tento údaj pohybuje okolo 40 percent. Na druhej strane stúpol počet liečených na pervitínové drogy.

Šteliar vidí ako dôvod poklesu užívania väčšiu vedomosť o tejto droge. "Po revolúcii to bolo nové. Teraz sa už vie, čo to je," dodal. Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica upozornil tiež na fakt, že v Bratislave klesla dostupnosť heroínu. "Možno je to tým, že v Afganistane je produkcia menšia, alebo sa ho menej podarí prepašovať," myslí si. Rolu podľa neho zohrávajú aj represívne akcie polície.

Aktuálnym problémom sa stalo používanie fentanylu, ktorý sa nazýva aj žltým heroínom a je oveľa ľahšie dostupný. Táto droga má 6000-krát silnejšie účinky ako morfín a vyrába sa v pokútnych laboratóriách. Rizikom fentanylu je možné predávkovanie a úmrtie.

Slovensko má v rámci Európy najnižšiu mieru nakazených vírusom HIV spomedzi tých, ktorí si drogy aplikujú vnútrožilovo. Z 3324 testovaných bolo pozitívnych len 0,15 percenta. Podobne je na tom aj Malta.

"V prvom rade sa to podarilo zachytiť v rokoch 1995 až 2000, keď bola najväčšia epidémia heroínu. Deväťdesiat percent užívateľov si ho pichalo. Vtedy sa podarilo zamedziť tomu, aby sa medzi nimi šírilo HIV," uviedol Okruhlica. V Bratislave bola vtedy dostupná liečba metadónom zadarmo a ľudia na ňu nemuseli čakať. Navyše, dostupné pre nich boli ihly a striekačky, takže užívatelia ich nezdieľali s inými.

Z populačného prieskumu, ktorý NMCD robilo v spolupráci so spoločnosťou TNS, ďalej vyplynulo, že Slovensko patrí ku krajinám, kde je drogová situácia pomerne dobrá. Podľa Šteliara je dôvodom jednak slovenský konzervativizmus, ale aj politika v tejto oblasti. "Medzi mladými je relatívne vysoké používanie kanabisu, ale zdá sa, že už aj to sa stabilizovalo. Ten vzostup sa zastavil," uviedol Šteliar. V Česku je situácia s užívaním kanabisu viac ako dvojnásobne horšia.

V súvislosti s rozšírením crazy shopov stúpa význam mefedrónu, kanabionoidov, ketamínu a už spomenutého fentanylu. Na Slovensku sa z drogovej závislosti lieči okolo 2000 ľudí.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu