Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO Šialenstvo, ktoré zachvátilo celý svet: Hŕstka vyvolených zázračne zbohatla vďaka tomuto

Zlatá horúčka v roku 1850 Zobraziť galériu (2)
Zlatá horúčka v roku 1850 (Zdroj: profimedia.sk)

LOS ANGELES - Státisíce ľudí bez rozdielu veku, rasy či náboženstva sa v minulosti vydávali do ďalekých a nebezpečných končín s vidinou zlata. História zažila už mnoho zlatých horúčiek. Do širšieho povedomia sa zapísali najmä príbehy zlatokopov na Klondiku, a to hlavne vďaka dielu Jacka Londona. Najväčšie zlaté šialenstvo ale vyvolal nález zlata v Kalifornii pred 170 rokmi, 24. januára 1848.

Zlato zahliadol v malej americkej rieke v pohorí Sierra Nevada tesár James Marshall, ktorého si najal švajčiarsky emigrant John Sutter na výstavbu píly na mieste s indiánskym menom Coloma. Napriek snahe o utajenie sa chýry o objavení zlata začali šíriť tlačou a už v lete 1848 v Colome stáli tri stovky drevených domov. A keď prezident James Polk vo svojom poslednom výročnom posolstve 5. decembra nález potvrdil, zlatá horúčka prerástla v celosvetové šialenstvo. 

FOTO Šialenstvo, ktoré zachvátilo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Do roku 1855 v tejto súvislosti do Kalifornie pricestovalo až 300-tisíc osôb a počet neindiánskych obyvateľov štátu sa zvýšil zo 14-tisíc až na 223-tisíc. Okrem zázračného zbohatnutia hŕstky vyvolených Marshallov objav, zlatá žila dlhá viac ako 190 kilometrov, podstatne urýchlila kolonizáciu Ameriky a stál pri zrode úspešných dejín "zlatého štátu", ako je Kalifornia prezývaná.

FOTO Šialenstvo, ktoré zachvátilo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Hlavná časť kalifornskej horúčky skončila v roku 1851, nádej na zbohatnutie potom oživili nové objavy v Colorade a Nevade. Zlatá horúčka na Aljaške vypukla až polstoročie po Kalifornii. 

Viac o téme: ZlatoKaliforniaZlatá horúčka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu