Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

MIMORIADNY ONLINE Po výbuchu ruskej rakety bol zranený 10-ročný chlapec: Rodičia prišli o život

Na snímke, ktorú zverejnila tlačová služba ruského ministerstva obrany v pondelok 20. mája 2024, ostreľovači ruskej armády menia svoju pozíciu smerom k ukrajinským jednotkám na neznámom mieste. Zobraziť galériu (2)
Na snímke, ktorú zverejnila tlačová služba ruského ministerstva obrany v pondelok 20. mája 2024, ostreľovači ruskej armády menia svoju pozíciu smerom k ukrajinským jednotkám na neznámom mieste. (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Za krajne ťažkú označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj situáciu na bojisku v Doneckej oblasti na východe krajiny. Armádne velenie uviedlo, že v niektorých miestach musia ukrajinské jednotky v dôsledku ruských útokov manévrovať. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 818

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 818 (Zdroj: Facebook/General Staff of The Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:40 Traja ľudia dnes prišli o život a zhruba 15 utrpelo zranenia pri ukrajinských úderoch v ruskej Belgorodskej oblasti a na Moskvou okupovanej časti východnej Ukrajiny - v Luhanskej a Doneckej oblasti. O bilancii podľa agentúry AFP informovali ruské úrady.

21:32 Ukrajina začala prepúšťať väzňov, aby mohli vstúpiť do armády, vyplýva zo súdnych dokumentov zverejnených v stredu. Podľa nového zákona je možné podmienečne prepustiť väzňov, ktorí sú pripravení bojovať, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Súd v západoukrajinskom meste Chmeľnyckyj uviedol, že v utorok rozhodol o podmienečnom prepustení dvoch mužov odsúdených za krádež a narodených v rokoch 2000 a 1981, aby mohli vstúpiť do ukrajinskej Národnej gardy.

20:48 Pri dnešnom ruskom vzdušnom údere na Charkov na severovýchode Ukrajiny bolo zranených 12 ľudí. Na platforme Telegram to uviedla prokuratúra Charkovskej oblasti, podľa ktorej invázne jednotky útočili na druhé najväčšie ukrajinské mesto zrejme pomocou kĺzavých bômb. Vo vážnom stave je vodič trolejbusu, ktorý kvôli útoku prišiel o nohy, dodal úrad.

20:30 Švédsko oznámilo obrovský balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 7 miliárd dolárov.

19:25 Čína možno začala dodávať Rusku smrtiace zbrane.

18:17 Bývalý námestník šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Smyrnov bol obvinený z nezákonného obohacovania v prepočte takmer 400.000 eur, uviedli v stredu ukrajinské protikorupčné úrady. TASR informuje podľa agentúry AFP. Smyrnov je obvinený z nákupu majetku, pôdy a luxusných vozidiel z fondov nejasného pôvodu. "Hovoríme o dvoch automobiloch Mercedes Benz a Volkswagen, dvoch motocykloch Honda a BMW, troch parkovacích miestach v Kyjeve a bytu v Ľvove a pozemku v Zakarpatskej oblasti," uviedol ukrajinský Národný protikorupčný úrad (NABU).

17:58 Ukrajinský kabinet ministrov schválil 21. mája opatrenie, ktoré poskytne ďalšie dni dovolenky ukrajinským vojakom, ktorí potvrdia, že zničili ruskú vojenskú techniku.

17:27 Návrh ruského ministerstva obrany na revíziu ruských námorných hraníc na východe Baltského mora v stredu zmazali z vládneho portálu, na ktorom ho zverejnili. Návrh vyvolal zmätok a obavy medzi členskými krajinami NATO, ako sú Fínsko, Švédsko, Litva a Estónsko, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

16:45 Podľa Klymenka okolo oblasti neustále krúžia ruské drony, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre policajné tímy.

16:19 Desať ľudí utrpelo v stredu zranenia v dôsledku ruského útoku v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny, pri ktorom bola zasiahnutá kaviareň a poškodená priľahlá obytná budova. Oznámili to miestni predstavitelia, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. "Jedna z riadených leteckých bômb zasiahla podľa predbežných informácií kaviareň. Tá je veľmi blízko niekoľkoposchodovej obytnej budovy," uviedol šéf vyšetrovacieho oddelenia miestnej polície Serhij Bolvinov.

15:28 Jeden policajt prišiel o život pri ruskom útoku dronmi v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Rusko v (meste) Vovčansk strieľalo na policajné auto v čase evakuácie," uviedol Klymenko v aplikácii Telegram. Spresnil, že vo vozidle boli dvaja policajti, ktorí sa zúčastňovali na záchrane civilistov. Auto zasiahol tzv. FPT (first person view) dron. "Druhý policajt utrpel zranenia," dodal Klymenko v Telegrame.

14:14 Zábery z Volčanska.

13:36 Ruská armáda v stredu oznámila, že obsadila dedinu Kliščijivka ležiacu na východe Ukrajiny v Doneckej oblasti neďaleko mesta Bachmut. Ide o jednu z mála dedín na východnom fronte, ktorú ukrajinské sily dobyli počas vlaňajšej protiofenzívy. Informovala o tom agentúra AFP. Ukrajina údajné znovudobytie Kliščijivky ruskými silami bezprostredne nekomentovala. Ruské jednotky prvýkrát dobyli Kliščijivku v januári 2023, Ukrajina ju však získala späť 17. septembra na konci svojej z veľkej miery neúspešnej protiofenzívy.

11:41 Rusko v stredu odovzdalo Ukrajine šesť detí vo veku od šesť do 17 rokov. Stretnutie s ich rodinami sa uskutočnilo v Moskve na veľvyslanectve Kataru, ktorý sprostredkoval dohodu o vydaní detí. S odvolaním sa na správu agentúry TASS o tom informovala agentúra Reuters.

11:36 Pri výbuchu ruskej rakety Iskander na predmestí Pokrovska na východe Ukrajiny bol zranený desaťročný chlapec, jeho rodičia prišli o život. Zranenia utrpel tiež sused, oznámila dnes ukrajinská prokuratúra. Ďalšieho mŕtveho si podľa úradov vyžiadalo ruské ostreľovanie mesta Toreck, rovnako na východe krajiny. Na ruskej strane vedia o jednom mŕtvom a jednom zranenom civilistovi po ukrajinskom nálete na dedinu Beleňkoje, informoval gubernátor Belgorodskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou.

10:19 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetkých 24 útočných dronov typu Šáhid, ktoré ruské sily vypustili počas nočného útoku na Ukrajinu. V stredu to uviedol veliteľ vzdušných síl Mykola Oleščuk, informovala agentúra Reuters.

Drony boli podľa neho vypustené z ruského prístavného mesta Primorsko-Achtarsk, ktoré sa nachádza na pobreží Azovského mora, ako aj z okupovaného Krymu a z Kurskej oblasti. Zostrelené boli nad Mykolajivskou, Dnepropetrovskou, Záporožskou, Doneckou, Sumskou a Odeskou oblasťou.

9:27 Ruské ministerstvo obrany navrhuje revíziu hraníc ruských teritoriálnych vôd v Baltskom mori, informovala v stredu agentúra Interfax s odvolaním sa na návrh zákona, ktorý na vládnom webe zverejnila ruská vláda. Podľa agentúry Reuters Rusko navrhlo úpravu hranice okolo ruských ostrovov vo východnej časti Fínskeho zálivu a v Kaliningradskej oblasti.

7:35 Ak budú na Ukrajinu vyslaní francúzski vojaci, Rusko prijme odvetné opatrenia nielen v politickej rovine. Varoval v stredu vedúci sekcie pre Európu na ruskom ministerstve zahraničných vecí Arťom Studennikov citovaný ruskou tlačovou agentúrou RIA, ktorej správu prevzala agentúra Reuters.

7:34 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetkých 24 útočných bezpilotných lietadiel typu Shahed vypustených počas ruského útoku v noci 22. mája, uviedol veliteľ vzdušných síl Mykola Oleshchuk. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

6:30 Orli zmenili svoje migračné trasy vedúce cez Ukrajinu tak, aby sa vyhli oblastiam bojov. Niektoré miesta ich výskytu boli pravdepodobne vojnou zničené, uviedla stanica BBC s odvolaním sa na štúdiu britských a estónskych vedcov. Orli volaví cez Ukrajinu prelietajú každú jar na svojej ceste z Grécka či mokraďových oblastí v Južnom Sudáne do hniezdisk v Bielorusku.

Situácia v Doneckej oblasti je podľa Zelenského krajne ťažká, armáda manévruje

Najprudšie boje vedú ukrajinskí obrancovia momentálne na kramatorskom, kurachovskom a pokrovskom frontovom úseku, uviedol podľa agentúry Interfax-Ukrajina Zelenskyj vo svojom večernom videoposolstve. Ukrajinský generálny štáb uviedol, že boje pri Pokrovsku sú z celého frontu v súčasnosti najprudšie, ruské sily tu len za dnešok vykonali na 37 útokov.

"V niektorých oblastiach situácia vyžaduje manévrovanie našich jednotiek. Obranné sily prijímajú opatrenia na odrazenie nepriateľa a stabilizáciu situácie," uviedol štáb bez bližších podrobností vo svojej pravidelnej zvodke.

Oproti tomu v Charkovskej oblasti, kde ruské sily začiatkom mája otvorili nový úsek frontu, dosiahli ukrajinské jednotky podľa Zelenského "hmatateľné výsledky" a darí sa im "ničiť nepriateľa". Generálny štáb uviedol, že tu odrážajú ruské útoky, miestami však vykonávajú protiútoky a prijímajú opatrenia na posilnenie svojej obrany.

EÚ bude musieť vrátiť Rusku, čo mu ukradla

Plán Európskej únie nasmerovať výnosy zo zmrazených ruských aktív na pomoc Ukrajine bude mať "nepredvídateľné" následky pre eurozónu, ekonomiky členských krajín a investičnú klímu. Uviedol to v utorok podľa tlačovej agentúry TASS diplomatický zástupca Ruska pri Európskej únii. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

"Jedinou predvídateľnou vecou je, že v EÚ budú skôr či neskôr nútení vrátiť našej krajine, čo bolo ukradnuté," citovala agentúra TASS vyjadrenie úradujúceho ruského chargé d'affaires v Bruseli Kirilla Logvinova pre ruských novinárov.

Diplomati členských krajín EÚ sa v utorok v Bruseli na zasadnutí Rady EÚ zhodli, že výnosy zo zmrazených ruských aktív v Únii sa použijú na nákup zbraní pre Ukrajinu a na jej obnovu. Ročné výnosy zo zmrazených ruských aktív predstavujú približne tri miliardy eur.

Na nákup zbraní sa použije 90 percent výnosov

Podľa odobreného scenára sa na nákup zbraní pre Ukrajinu prostredníctvom Európskeho mierového nástroja (EPF) použije 90 percent výnosov. Zvyšných desať percent by sa malo prostredníctvom rozpočtu EÚ použiť na projekty týkajúce sa obnovy Ukrajiny. Prvú miliardu eur by Ukrajina mohla získať už v júli tohto roka.

O využití zmrazených ruských aktív na pôde EÚ v prospech Ukrajiny sa hovorí od vypuknutia ruskej agresie voči Ukrajine v roku 2022. Únia si je vedomá skutočnosti, že siahnuť na zmrazené aktíva predstavuje komplikácie z pohľadu medzinárodného práva; s výnosmi zo zmrazených aktív však môže nakladať slobodnejšie.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu